TOKİ, yoğun talebe dayanamadı, lüks konut yapmaya karar verdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Mayıs 2006 11:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vatandaşların lüks konuta olan talebini gören Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Ankara'da Eskişehir yolu üzerinde Yukarıyurtçu Köyü çevresinde sosyal konut olarak planladığı alanda, lüks konut yapmaya karar verdi.

Alınan bilgiye göre, Eskişehir yolu 28. km'de, Karayolları Dinlenme Tesisleri'nin etrafındaki alanda, Turkuaz Vadisi adıyla başlatılan proje kapsamında ilk aşama 4 bin 426 lüks konut yapılacak. İhale hazırlıkları tamamlanmak üzere olan konutların, Haziran ayı içinde satışa sunulması öngörülüyor.

TOKİ, geçen yıl sonunda, Eskişehir Yolu üzerinde 17. km'de bulunan Karayolları Araç Muayene İstasyonu alanına, 408 tane lüks konut planlamıştı. İdarenin nakit ihtiyacını karşılamak amacıyla bu yıl Ocak ayında toptan satışa çıkarılan konutların büyük bölümü daha inşaat başlamadan satıldı. Büyüklükleri brüt 121,6-179,1 metrekare, vadeli fiyatları da 131,2 bin-249,2 bin YTL arasında belirlenen konutların satış bedelleri peşin alındı.

Kalan 60 konut Nisan sonunda açık artırmaya sunuldu. Söz konusu konutlar için, 5 Mayıs'a kadar verilen başvuru süresinde 827 başvuru gelince, TOKİ, söz konusu mahale yakın alanın da lüks konut projesinde değerlendirilmesine karar verdi.

SATIŞ KOŞULLARI DEĞİŞTİRİLDİ, PEŞİNAT ARTTI, VADE KISALDI
Yukarıyurtçu Köyü Kuyupınarı mevkiinde ''Turkuaz Vadisi'' olarak projelendirilen alanda, ilk aşamada 4 bin 426 konut yapılması öngörülüyor.
Konutların büyük bölümü, TOKİ'ye iletilen örgütlü taleplerin karşılanması çerçevesinde satılacak. İdare'ye 50'den fazla kamu kurum kuruluşlarından toplu talep geldiği, talep edilen konut sayısının ise 15 binden fazla olduğu ifade ediliyor.

İdare, kalan talepleri değerlendirmek üzere, aynı mevkide, Eskişehir Yolu'ndan daha içeride bulunan alanda, ilk aşamada 5 bin civarında sosyal konut yapmayı da planlıyor.

Sosyal konutları yüzde 10-15-25 peşin, 96-120-144 ay vadelerle satan TOKİ, lüks konutlar için değişik satış şartları uygulayacak.
Turkuaz Vadisi'ndeki konutlar, yüzde 20-30 veya 40'ı peşin olmak üzere 48-60 ve 70 ay vadeli olarak satılacak. Konut bedellerinin peşin ödenmesi halinde yüzde 20 indirim uygulanacak. Büyüklükleri brüt 95-136 metrekare arasında projelendirilen konutların vadeli satış fiyatları, 82 bin-168 bin YTL arasında belirlendi.
Sosyal nitelikli projelerde 16-18 ay olan konutların teslim süresi ise lüks konutlarda 24 aya çıkarıldı.

Konut inşaatlarındaki artış arsa fiyatlarını da artırdığından, TOKİ, sosyal konut projesi uygulayacak alan bulmakta zorlanıyor. Arazi fiyatlarının yüksek olduğu yerlerde, gelir sağlamak amacıyla, rant projeleri, hasılat paylaşımı projeleri uygulanıyor. Özellikle İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerde, kent merkezlerine yakın yerlerde rant ya da hasılat paylaşımı projeleri uygulanırken, kent merkezine uzak arazilerde, sosyal konutlar yapılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber