BES'ten 'yabancı dilde eğitime son' imza kampanyası

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Mayıs 2006 10:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bağımsız Eğitimciler Sendikası, eğitim öğretimin Türkçe yapılması ve yabancı dilde eğitime son verilmesi için yurt genelinde imza kampanyası başlattı.

DİLİ YAŞATMAK, ULUS OLMANIN İLK KOŞULUDUR

Kampanyayı Ankara Kızılay meydanında 100 kişilik sendika yöneticisi ve üyesi bir grupla gerçekleştirdiği basın toplantısıyla başlatan Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı: "Yabancı dilde eğitime yalnızca sömürge ülkelerde rastlandığını, hiçbir bağımsız ve onurlu ülkede yabancı dilde eğitimin olmadığını belirterek, tüm eğitim kademelerinde İngilizce, Fransızca veya herhangi bir yabancı dilde eğitim yapılmasını doğru bulmuyoruz. Türkiye'ye bir muz cumhuriyeti, kahve cumhuriyeti görünümü veren yabancı dilde eğitim ayıbına son verilmesini istiyoruz kaldı ki, Anayasamızda, eğitim dilinin Türkçe olduğu yazılıdır. Yabancı dilde eğitim, öğretim yapmakla, göz göre göre Anayasaya karşı suç işlemiş olmaktayız." dedi.

KENDİ OKULLARIMIZ İSTİYORUZ

Kampanyayı imzalarıyla destekleyenlere sendika tarafından hazırlanan hikaye kitaplarından hediye eden Avcı, kitap hediye ettiği vatandaşlara; sınavlarda, yarışmalarda, kamuya ve özel sektöre ait eğitim kurumlarında, hazırlanan tezlerde ve bilimsel yazılarda kullanılan dilin Türkçe olmasını istediklerini, ODTÜ, Boğaziçi, Bilkent, Sabancı, Koç, Galatasaray gibi üniversiteler ile TED, Galatasaray, Tevfik Fikret ve Robert Kolej gibi okullarda yabancı dille eğitimden Türkçe eğitime geçilmesinin eğitim sistemimiz açısından önemine işaret etti.

YABANCI DİL ÖĞRENMEYE EVET, YABANCI DİLDE EĞİTİME HAYIR

Yabancı dil öğrenmekle, yabancı dilde eğitimin çok farklı şeyler olduğunu, Sendika olarak her Türk gencinin birkaç yabancı dil bilmesini istediklerini fakat bilimin ve eğitimin gelişimci, sağlıklı ve yaratıcı olması için Türkçe eğitimin şart olduğunu vurgulayan Avcı şöyle kaydetti,

YABANCI DİLDE EĞİTİM, YABANCI HAYRANI GENÇLİK YETİŞTİRİYOR!

Yabancı dilde eğitim, eğitim sistemimizi yozlaştırmış, bilimsel gelişimimizi baltalamıştır. Gençliğimiz eğitim aldığı yabancı dilin arkasındaki kültüre hayran, ülke değerlerini küçümseyen hale gelmiş, kozmopolit bir ruhla yetiştirilmiştir. Kaldı ki anadiliyle öğrenme en az on kat daha hızlı ve derinlemesine olmaktadır.

SORUN TÜRKÇENİN YETERSİZLİĞİ DEĞİL, YÖNETİCİLERİN BİLİNÇSİZLİĞİDİR

Yine halkımıza inandırılmaya çalışılan bir yalan var. Güya Türkçe bir bilim dili değilmiş! Çocuklarımız mezun olunca iş bulabilmesi için İngilizceyi çok iyi öğrenmeliymiş. Türkçe ile oyalanmadan İngilizceyi sökmeliymiş. Halbuki Türkçe bizim anadilimiz olması yanında 300 milyon insan tarafından konuşulmaktadır. Sorun Türkçe'nin yeterli olup olmadığı değil, yöneticilerin bilinçsizliğidir. Böylece amaçlanan şudur ki, Her Türk genci biraz İngilizce öğrensin, öğrenirken Türk olmaktan dolayı kendini ikinci sınıf insan gibi hissetsin, kompleks edinsin ve başkada bir şey öğrenmesin.

190 BİN GENCİMİZ YURTDIŞINDA OKUYOR!

Yabancı dille eğitim veren okullardaki başarının nedeni bu okullara yapılan pahalı yatırımlar ve bu okullara giden öğrencilerin sosyo-ekonomik düzeyleridir. Ülkemizde ki yabancı dille eğitim veren vakıf ve devlet üniversitelerinin hocalarına ve öğrencilerine bazı kurumlarca verilen teşvik ve kolaylıklar dünyanın hiçbir bağımsız ülkesinde olamayacağı kadar çoktur. Yalnızca ABD'de 1000 tane Türk Profösör'ü yaşıyor ve ABD'ye hizmet ediyor. Türkiye'ye hizmet edecek insanlar yerine, kapağı yurtdışına atmak isteyen insanlar yetiştiriyor eğitim sistemimiz. Özellikle yabancı dille eğitim veren kolej ve üniversitelerde yetişenlerde yabancı ülkelere gitme ve batı hayranlığı eğilimi daha fazla oluyor. Bu fakir halkın parasıyla okuyup yurt dışına kapağı atanların çoğu geri dönmemekte, dönenlerde topluma uyum sağlayamamaktadır. Biz ABD ve AB ülkelerine hem para hem de gençlerimizi, yani geleceğimizi kaptırıyoruz. İfade edilen rakamlara göre 190.000 gencimiz yurtdışında okuyor. Bir öğrencinin senelik maliyeti 13 ile 30 bin dolar arasında değişiyor, bu kaynağın yurtdışına gitmesi sömürüldüğümüzün belgesi değil midir?

YABANCI DİL HAZIRLIK SINIFLARI PARA VE ZAMAN İSRAFIDIR

Çocuklarımızın bir sene fazladan yabancı dil okuması hiçbir bağımsız ve onurlu ülkede görülmeyen zaman ve para israfıdır. Hazırlık sınıfları gençlere bir iki yıl fazladan batı ve ABD propagandası yapmaktadır. Zaten yoksul olan milletimizin parasının yüzde 20-25'inin böyle uydurukça işe harcanmasına ne gerek vardır.

TÜRKÇE KİTABA 5 PUAN, YABANCI DİLDE YAZILAN KİTABA 25 PUAN

Ülkemizde 4 yıllık yüksek öğretim programlarının yüzde 16 sı yabancı dille öğretim yapmaktadır. Üniversitelerimizin 28 i kısmen veya tamamen yabancı dille eğitim vermektedir. Bu oranlar çok tehlikelidir. Üniversitelerde akademik eserlerde Türkçe yazılan her kitaba onbeş puan verilirken, yabancı dille yazılan kitaba otuzbeş puan veriliyor. Yurt dışında yabancı dille yayımlanan bir makaleye yirmibeş puan verilirken, Türkçe dergilerde yayımlanan makaleye beş puan veriliyor. Bunun adı bedelsiz ve bedensiz beyin göçüdür. Uluslararası dergilerde yalnızca 1998 yılında makale olarak beş bin ürün yayımlatmış olan Türk bilim adamları yalnızca ABD bütçesine 750 milyon dolar katkıda bulunmuş olmaktadır. Bütün masrafları ülkemizce karşılanan Türk bilim adamlarının bilimsel araştırma ürünlerini hiçbir bedel istemeden, tam tersine üstüne para vererek yurt dışındaki bilimsel platformlara taşımak hangi akla hizmettir

İMZALARI TMBB'YE VE BAŞBAKANA VERECEĞİZ

AKP Eskişehir Milletvekili Fahri Keskin'in geçen yıl TBMM Başkanlığı'na sunduğu eğitim-öğretimin Türkçe yapılması ve yabancı dille eğitime son verilmesini öngören kanun teklifini sendika olarak sevinçle karşılıyor ve bu teklife destek veriyoruz. Sayın Başbakanın, partisinin milletvekili tarafından verilen bu teklife sahip çıkmasını istiyoruz. Kampanyamıza verilen destek imzalarını TBMM'ye ve Başbakana sunacak, yabancı dille eğitimin, her bağımsız ve onurlu ülkede olduğu gibi bizde de anayasayla net bir şekilde yasaklanmasını isteyeceğiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber