STK'lara rekabet uyarısı

Rekabet Kurumu, artan ihlaller üzerine Türkiye genelindeki birlik, meslek odası ve derneklere mektup yazdı. Mektupta “Kimi zaman mesleki dayanışmayla alınan kararlar rekabeti bozabilir” uyarısı yapıldı.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 03 Şubat 2014 08:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
STK'lara rekabet uyarısı

Ercan Baysal

Finans ve enerji şirketlerine rekor ceza kesen Rekabet Kurumu'ndan bir uyarı da sivil toplum kuruluşlarına geldi. Birlik, meslek odaları, vakıf ve derneklerin yöneticilerine gönderilecek mektup ile üyelerinin rekabet ihlali yapmamaları uyarısı yapılacak.

İşbirliği içinde olmak şart

TOBB, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu, Türkiye Barolar Birliği, Petrol Sanayi Derneği, Otomotiv Distribütörleri Derneği, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, TÜSİAD, MÜSİAD gibi farklı sektörlerde bulunan çok sayıda birlik, federasyon ve derneğin yöneticisine gönderilecek rekabet mektubunun ana temasını 'rekabet politikası ve sivil toplum kuruluşları/teşebbüs birlikleri ilişkisi' oluşturuyor. Mektupta teşebbüs birliklerinin bilerek veya bilmeyerek, piyasalarda rekabeti kısıtlayan ya da bozan kararlar alabildiğine dikkat çekilerek, "Kimi zaman işin gereği gibi görülerek, kimi zaman da mesleki dayanışma gerekçesiyle alınan bazı kararların amacı ya da etkisi, piyasada rekabeti kısıtlamak ya da bozmak sonucunu doğurabilmektedir" ifadeleri yer alıyor. Kurumdan muafiyet alınmadığı takdirde bu tür karar ve uygulamaların Rekabet Kanunu ile yasaklandığı ve cezalandırılabileceğine dikkat çekiliyor. Türkiye'de rekabet hukukunun etkin olarak uygulanması ve kurumsallaşmasında teşebbüs birliklerinin ifa ettiği ve edeceği hayati role dikkat çekilen mektupta, organizasyon yöneticilerine çağrıda bulunularak, işbirliği içinde olmanın gereği vurgulanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber