'En fazla yolsuzluk vergi dairelerinde' sonucu çıkan ankete, Maliye dava açtı

Haber Giriş : 18 Mayıs 2006 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uluslararası Saydamlık Örgütü'nün yolsuzluk anketi davalık oldu. Maliye Bakanlığı, 'Türkiye'de en fazla yolsuzluk vergi dairelerinde' sonucunun çıktığı anket nedeniyle örgütün Türkiye ofisi TSHD'den 15 bin YTL tazminat istiyor

Maliye Bakanlığı, yaptığı ankette vergi dairelerini en fazla yolsuzluk yapılan yerler olarak belirleyen Uluslararası Saydamlık Örgütü'nün (Transparency International - TI) Türkiye ofisi olan Toplumsal Saydamlık Hareketi Derneği (TSHD) aleyhine 15 bin YTL'lik tazminat davası açtı.

Merkezi Berlin'de TI 2005 yılı araştırmasında en fazla yolsuzluk yapılan kurumları sırasıyla; vergi daireleri, siyasi partiler, sağlık sektörü ve gümrük olarak belirlemişti. Mahkemelik olan araştırma TI tarafından örgütün o ülkedeki temsilciliklerinden habersiz olarak uluslararası Gallup adlı şirkete yaptırılıyor. TI tarafından toplam 69 ülkede yaptırılan anket sırasında Türkiye'den toplam 2 bin 36 kişi ile görüşülmüş, sonuçlar 69 ülke ile birlikte Türkiye'de de 9 Aralık 2005 tarihinde açıklanmıştı. Basın toplantısı TSHD'nin Osmanbey'deki merkezinde gerçekleştirilmişti.

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 19 Ocak'ta Şişli Cumhuriyet Savcılığı'na yaptığı başvuru üzerine açılan dava 5. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülmeye devam ediyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı şikayet dilekçesinde örgütün 2 bin 36 kişi ile yaptığı anketin sonuçlarının Türk halkının genelinin kanaati gibi sunulduğunu belirtti. Dilekçede şöyle denildi:

'İtibarımız zedelendi'
"Anket kapsamında, gerçeğe aykırı bir şekilde vergi uygulamalarında yolsuzluk yapıldığı iddia olunarak idaremize yönelik haksız saldırıda bulunmak suretiyle kamuoyu önünde itibarının zedelenmesine sebebiyet verilmiştir. Vergi dairelerinde yolsuzluk olduğu ankete katılanlara bir yargı olarak sunulmakta, sonra da bunun derecesi araştırılmaktadır. Derneğin böyle bir sonuca ulaşması ve kamuoyunca açıklanması kasıtlı hareketin göstergesidir."

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber