IMF, mortgage'da vergi avantajına tepki gösterdi

Haber Giriş : 18 Mayıs 2006 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

IMF Türkiye Masası Şefi Giorgianni başkanlığındaki heyet, mortgage'de dargelirlilere vergi avantajı getirilmesine ilişkin düzenlemeye karşı çıktı

AKP Hükümeti ile IMF arasında şimdi de 'mortgage krizi' çıktı. Geçen hafta başından bu yana Ankara'da üçüncü gözden geçirme incelemelerini sürdüren IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni başkanlığındaki teknik heyet, mortgage sisteminde dargelirlilere vergi avantajı getirilmesine ilişkin düzenlemeye tepki gösterdi.

IMF heyeti, üçüncü gözden geçirme incelemelerinde, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonun'da kabul edilen mortgage modeline ilişkin yasa tasarısına ağırlık verdi. Giorgianni, yasa tasarısıyla ilgili olarak, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'den, Hazine Müsteşarlığı, Maliye Bakanlığı ve SPK yetkililerinden bilgi aldı. En son SPK Başkanı Doğan Cansızlar'ı ziyaret eden Giorgianni başkanlığındaki teknik heyet, görüşmede mortgage sistemine vergi avantajı getirilmesinden duydukları rahatsızlığı dile getirdi.

'PİŞMAN OLURSUNUZ'

Görüşmede, SPK yöneticileri, IMF'ye, 'Mortgage sisteminin uygulanmaya başladığı bütün ülkelerde dargelirlilere yönelik vergi avantajları getirilmiştir. Bu avantajın vergi gelirleri üzerindeki etkisi de çok sınırlıdır. Sistemin yaygınlaştırılması için bu tür avantajların getirilmesi şarttır' dedi. IMF heyeti ise, bunun bütçeye yük getireceğini ifade ederek, başka bir teşvik modeli geliştirilmesini istedi. IMF, 'Mortgage modelinde bu tür vergi teşviği getiren ülkeler ileriki yıllarda pişman oldular. Bu teşviği kaldırmak için çok zorlandılar. Bu nedenle siz de ileride pişman olursunuz' dedi.

İKİ YIL ERTELENMİŞTİ

Mortgage sisteminde dargelirli vatandaşlara vergi avantajı getirilmesine ilişkin düzenleme, tasarının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde de tartışma konusu oldu. Alt komisyonda, tasarıya, 100 bin YTL'ye kadar olan kredilerin, ücretlinin faiz ödemelerini Gelir Vergisi matrahından düşebilme imkanı getiren düzenleme eklendi. Ancak üst komisyonda, tasarıdan çıkarılmasını istediği düzenleme, yaklaşık iki yıl sonra yürürlüğe girecek.

Konut kredilerini eleştirdiler

IMF heyetinin mortgage yasasının dışında eleştirdiği bir diğer konu da konut kredilerindeki artış oldu. IMF heyeti son dönemde konut kredilerinde aşırı bir artış olduğunu belirterek yakından takip edilmesini istedi ve artışın daha yavaş olması gerektiği görüşünü iletti.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber