Müjde: Elektrikte olası bir kesintiyi 48 saat önce öğreneceğiz

Haber Giriş : 18 Mayıs 2006 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Elektrik dağıtımında özelleştirme sürecini başlatacak olan yasa Köşk'ten onay alırsa 'tüketici' için de yeni bir dönem başlayacak, sürpriz elektrik kesintisi ve arızalara karşı cezai yaptırım gelecek.

Türkiye elektrik piyasasında değişiklik öngören ve dağıtımda özelleştirme sürecini başlatacak olan yasanın Köşk'ten onay alması durumunda elektrikte tüketici standartları da değişecek. Yasanın ardından, bir yandan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) dağıtım özelleştirmeleriyle ilgili süreci başlatırken, Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK) da 'hizmet kalitesini' belirleyen yönetmeliği yayınlamaya hazırlanıyor. Henüz taslak halinde olan yönetmelikle birlikte elektrik kesintilerini vatandaş 48 saat önce öğrenebilecek ve dağıtım firması bunu yapmadığı takdirde 'cezai yaptırım' ile karşı karşıya kalacak. Üstelik dağıtım şirketleri kesintilerin nedenlerini de belgelemek zorunda kalacak. Yani Türk halkı sürpriz elektrik kesintileri ile karşı karşıya kalmayacak. Üstelik iki yıl sonra bu standartlar daha da yükselecek. Önce Türkiye'de arızaya ne kadar sürede ulaşılıyor, ne kadar sürede arıza gideriliyor, elektrik kesintilerinin süreleri net olarak ortaya konulacak. Ardından EPDK her dağıtım şirketinden arıza, elektrik kesintisi ve diğer teknik hizmetler konusunda taahhütler isteyecek. Bunun için de, daha detaylı başka bir yönetmelik daha oluşturulacak.

TAZMİNAT GÜNDEME GELECEK
Diyelim ki, İstanbul'un en uzak noktasında bir arızaya ulaşmanın süresi 20 dakika. O zaman EPDK, arızanın 22'nci dakikada giderilmesi durumunda cezai yaptırım uygulayabilecek. Üstelik tüketici bu sırada uğradığı kayıp ile ilgili tazminat bile isteyebilecek. İlk etapta hayatımıza yansıyacak olumlu gelişmeler ise şöyle:

* Dağıtım sisteminin mevcut durumunun bağlantı talebinin karşılanması için uygun olmaması durumunda bu durum bağlantı talebini yapan kişi veya kuruma 10 gün iş günü içinde bildirilecek.

* Kullanıcıların programlı kesintiler hakkında yazılı, işitsel ve görsel basın yayın kuruluşları aracılığıyla bilgilendirilmesi, kesintiden en az 48 saat önce yapılacak.

* Ödeme bildirimi, son ödeme tarihinden en az 10 gün önce gönderilecek. Tüm bunlarda sürelere uyulmaması durumunda ise para cezaları gündeme gelecek. Söz konusu cezaların ne olacağı ile ilgili EPDK'nın çalışmaları da devam ediyor. Önümüzdeki günlerde bu konudaki yönetmelik de açıklanacak.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber