YÖK Başkanı Teziç, meslek okul mezunları için ümitli konuştu : ''Orta öğretimde katsayı, altsayı önemli değil. Eğer zaten dar pencereden bakarsak çözümsüzlüğe adım atmış oluruz?

Haber Giriş : 21 Ocak 2004 00:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
YÖK Başkanı Teziç, meslek okul mezunları için ümitli konuştu : ''Orta öğretimde katsayı, altsayı önemli değil. Eğer zaten dar pencereden bakarsak çözümsüzlüğe adım atmış oluruz?

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Yükseköğretim Yasası'nın hazırlanması konusunda kendileri ve siyasi iktidarın büyük sorumluluğu bulunduğunu belirterek, ''Geniş bir ufuk turundan bakabilirsek, çok çabuk olmasa da belli bir zaman içinde büyük bir adım atacağız'' dedi.

Yükseköğretim Genel Kurulu, Galatasaray Üniversitesi'nde toplandı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Teziç, toplantı öncesinde basın mensuplarına açıklamada bulunurken, Üniversitelerarası Kurul'un (ÜAK) geniş kapsamlı dünkü toplantısında, kurul tarafından oluşturulan Yükseköğretim Yasa Tasarısı Taslağı'nı değerlendirdiklerini söyledi.

Bu taslağı kanuni çerçeveye oturturken bazı sorunların gündeme geldiğini ifade eden Prof. Dr. Teziç, ''Arkadaşlarımın muhakkak çözülmesini istediği noktaları, bizi çerçeveleyen Anayasa ile bağdaştırmak gerekiyordu'' dedi. Bunun toplantıda uzun tartışmalara neden olduğunu söyleyen Prof. Dr. Teziç, ''Bu tartışmaları Anayasa değişikliğine gitmeden çözmek zorundayız'' diye konuştu.

Prof. Dr. Teziç, dün oluşan düşüncelerin ardından YÖK Genel Kurulu'nun bugün biraraya gelerek, nasıl bir yol belirleneceğini ele alacağını söyledi.

Üniversitelerle ilgili düzenlemelerde ele alacakları başka bir konunun da orta öğretimlerle bağlantılı olduğuna işaret eden Prof. Dr.Teziç, bunu göz ardı etmeden, bu konudaki hassasiyetleri de dikkate alarak, bir siyasi tercih konusu yapmadan konuyu akıl süzgecine oturtarak çözme sorumluluğu taşıdıklarını bildirdi. Prof. Dr. Teziç, şöyle devam etti: ''Sınırlı da olsa, bazı konularda Milli Eğitim Bakanlığı ile görüş alışverişinde bulunmamız gerekiyor. Milli Eğitim Bakanlığı, kendi girişimi ile bu alanı düzenleme girişiminde bulunma gibi ısrarlı bir tutum içinde olmamalı, olmayacaktır da... Bizim yükseköğretime aldığımız öğrencilerin nasıl bir ortamdan geldiğinin de değerlendirilmesi gerekiyor. Bu hususta da bir mutabakata ulaşmamız gerekiyor. Söz konusu olan bizim ya da siyasi iktidarın tercihleri değil, uzun soluklu bir yol bu. Gençlerin geleceğini, öğrenimlerini, ailelerinin emeklerini ilgilendiriyor.''

''Gerek devlet, gerek vakıf üniversitelerinde okuyan öğrencilerin çok endişesi var'' diyen Prof. Dr. Teziç, bu sorunları göz ardı ederek, üzerinde hassasiyetle durulmadan hedefe süratli bir şekilde gitmenin bugünkü Türkiye de yanlış olacağını belirtti. Prof. Dr. Teziç, ne siyasi iktidarın ne de üniversitelerin aceleciliği ön plana alarak çözüme gitme gibi bir tutumu olmaması gerektiğini söyledi.

Gerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gerekse Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile görüşmelerinde bu konuları ileteceğini kaydeden Prof.Dr. Teziç, bu görüşmelerin ardından da izlenmesi gereken yolu birlikte kararlaştıracaklarını bildirdi. Prof. Dr. Teziç, TBMM'de siyasi tercihin isabetli kullanılabilmesiiçin, gerek onların, gerek üniversitelerin sıkıntılar yaşamamaları
için konuya birlikte çözüm bulmaları gerektiğini kaydetti. Yükseköğretim Yasası'nda düzenleme yapılmaması durumunda belli bir noktadan sonra çözülmesi güç sorunların gündeme gelebileceğini ifade eden Prof. Dr. Teziç, öğrencilerin yükseköğretimle ilgili beklentilerinin karşılanması gerektiğini söyledi.

Gençlerin derslerinde tarafsız bir öğretim istediklerini, körü körüne eğitilen gençler olmak istemediklerini belirten Prof. Dr. Erdoğan Teziç, gençlerin bilgiye, düşünerek ulaşmak istediklerini,
belli bir siyasi inançla tercih yapılmasından çok rahatsız olduklarını vurguladı. ''İstekler çok büyük. Bu isteklere nasıl cevap vereceğiz, endişemiz budur'' diyen Prof. Dr. Teziç, bu endişeleri gidermek için bunu nasıl bir metne dökecekleri konusunda bugün bir kez daha değerlendirme yapacaklarını bildirdi. ''Bizim sorumluluğumuz, siyasi iktidarın sorumluluğu çok büyük'' şeklinde konuşan Prof. Dr. Teziç, ''Geniş bir ufuk turundan bakabilirsek, çok çabuk olmasa da belli bir zaman içinde büyük bir adım atacağız'' dedi. Prof. Dr. Teziç, bu süreçte ilgili tarafların birbirlerini dinleyerek, anlayarak konuya yaklaşmaları gerektiğini söyledi.
Netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber