Uçak biletine 12 YTL'lik zam yolda

Haber Giriş : 20 Mayıs 2006 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Düşük fiyatlı tarifeli iç hat uçuşlarıyla ?hava ulaşımını' lüks olmaktan çıkaran özel havayolu şirketleri, dolardaki artış nedeniyle zor günler yaşıyor.

Maliyetleri karşılayamamaktan şikayet eden şirket yetkilileri, tek çarenin zam yapılması olduğu görüşünde birleşiyor. Atlasjet Hava Yolları, bilet fiyatlarında yüzde 30'a varan artış planlarken, Onur Air ise 7-12 YTL arasında zam yapacak. ETS Grup Başkanı ve Atlasjet Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, dolardaki artışın tüm kârı götürdüğünü belirterek, zararına uçuşlar yaptıklarını söylüyor. Zammı 15 Haziran için düşündüklerini söyleyen Ersoy, tarihi 1 Haziran'a da çekebileceklerine dikkat çekerek, ?Yakıt fiyatlarındaki artış sadece Türk şirketlerini değil, tüm dünya havayollarını tehdit ediyor. En iyi uçaklarla, en güzel hizmeti vererek ucuza uçmak artık mümkün değil. Zam yapmaktan başka çaremiz kalmadı.? diyor. Onur Air Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şahabettin Bolukçu da, 2003'te 380 YTL olan jet A 1 yakıt fiyatının bin 100 YTL'ye çıktığına dikkat çekerek, yabancı havayollarının artış nedeniyle ?yakıt fiyat farkı' aldıklarını söyledi. İç hatlarda biletlerin YTL üzerinden satıldığını; ancak sigorta, uçak kirası, Eurocontrol üst geçiş ücretlerinin dolar ve Euro olarak ödendiğini ifade eden Bolukçu, 1 Haziran'dan itibaren iç hat uçuş fiyatlarında artışa gideceklerini bildirdi. Bolukçu, dış hat uçuşlarında da bilet ücretlerine 15-20 Euro'luk yakıt farkını yansıtacaklarını söyledi.

Fly Air Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hasançebi, son dönemde dolarda yüzde 15'in üzerinde bir artış yaşandığını ve bu yüzden bir saatlik uçuş maliyetinin kişi başı 85 YTL'den 98 YTL'ye çıktığını bildirdi. Bir uçaktaki kişi başı 98 YTL'lik maliyetin yüzde 90 doluluğa ulaşılması halinde karşılanabileceğine dikkat çeken Hasançebi, düşük doluluk oranlarında maliyetin iki misli artabileceğine işaret etti. Fly Air Genel Müdürü Teoman Tosun da, ?Mevcut fiyatlarla yüzde 80 dolulukla uçtuğumuz takdirde maliyetleri başa baş karşılayabiliyoruz.? diye konuştu.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber