Karşılıksız çekin yüzde 10'unu bankalar ödesin

Haber Giriş : 21 Mayıs 2006 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP Adana Milletvekilli Atilla Başoğlu, karşılıksız çıkan bankaların sorumluluğu artırmayı öngören bir kanun teklifi verdi. Bankalar, karşılıksız çıkan çekin yüzde 10'unu ödemekten sorumlu tutulacak. TBMM Başkanlığı'na verilen teklifle, Çekle Ödemelerin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanunun 'Bankanın sorumlu olduğu miktar' maddesi değiştiriliyor.

Her çek yaprağı için bankaların sorumlu olduğu 300 YTL'lik miktar arttırılıyor. Teklife göre, muhatap banka, süresinde ibraz edilen çekin karşılığının bulunmaması halinde her çek yaprağı için değerinin yüzde 10 miktarı kadar ödeme yapmakla yükümlü olacak. Çekin kısmen karşılığının bulunmaması halinde de bankalar karşılığı bulunmayan miktarın yüzde 10'undan sorumlu olacak.

300 YTL'LİK SORUMLULUK:

Teklife göre bu durum, hesap sahibi ile muhatap banka arasında çek defterinin teslimi sırasında yapılmış olan dönülmeyecek bir gayri nakdi kredi sözleşmesi hükmünde olacak. Yasanın mevcut halinde bankanın karşılıksız çekteki sorumluluğu 300 YTL olarak öngörülüyor ve bu miktar her yıl TEFE oranında artırılıyor. Başoğlu'nun teklifinin gerekçesinde, mevcut düzenlemenin çeklerin karşılıksız çıkması halinde bankalara yükümlülük getirmesine rağmen, bu rakamların değişen ekonomi şartlarında yetersiz kaldığı ve büyük meblağlarda arzu edilen tazmini sağlamadığı belirtildi.

SEÇİCİ DAVRANIRLAR:

Teklif ile bankaların sorumluluğunun borçlanılan miktarın belirli bir oranı tutarında belirlenmesini öngörmek suretiyle, hem parasal değerdeki muhtemel değişikliklere karşı bir tedbirin getirilmesi, hem de bankaları çek defteri vermek konusunda daha etkili inceleme yöntemlerine sevk etmenin amaçlandığı belirtildi. Gerekçede, "Bankaların sorumluluğunun artırılması onları, bu imkanı sundukları müşterileri hususunda daha seçici davranmalarını getirecek, böylelikle piyasalar daha fazla güven esasında işlemek imkanını bulabilecektir" denildi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber