6'ncı sınıftan itibaren 3 yıl boyunca ilköğretimde 'Halk Kültürü' dersi

Haber Giriş : 23 Mayıs 2006 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Böylece, küreselleşme sürecinde yok olan ulusal kültürün korunması amaçlanıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nca ilköğretim 6'ncı sınıftan itibaren 3 yıl süresince haftada bir saat doğum, sünnet, asker uğurlama gibi geleneksel konuların anlatılacağı "Halk Kültürü" dersi verilmesi kararı alındı. Önümüzdeki öğretim yılından itibaren verilecek derslerde göbek bağının kesilmesinden, yöreden yöreye değişen evlilik törenlerine kadar ilginç konular da işlenecek. Küreselleşme sürecinde yok olmaya başlayan ulusal kültürü korumak için uluslararası sözleşmelere de dayanılarak hazırlanan "Halk Kültürü" dersinde geleneksel kültür ürünleri modern ve güncel olan kültür ürünleriyle karşılaştırmalı anlatılacak. Kültürel mirasın korunarak kuşaktan kuşağa aktarılmasını amaçlayan "Halk Kültürü" dersi, 3 yıl süresince haftada bir saat okutulacak.

DOĞUMDAN, SÜNNETE
Ders bilgilerinden bazıları şöyle:

* GÖBEK BAĞI: Çocuklar, göbek bağının nasıl kesilip, niye saklandığını öğrenecek. Doğumdan sonraki anne ve çocuğun sağlığını korumak için önem taşıyan 'kırklama' uygulaması öğretilecek.

* İSİM VERME: Çocuklar isimlerinin ne anlama geldiğini ve nasıl verildiğini aile büyüklerinden öğrenerek derste anlatacak.

* SÜNNET: Erkek öğrenciler kendi deneyimlerine dayanarak ve çevrelerindeki gözlemlerinden hareketle sünnet uygulamasının nedenini ve anlamını kavramaya çalışacak.

* ASKER UĞURLAMA: Asker uğurlama uygulamalarını araştırılıp askerliğin Türk kültürü içindeki önemi kavranacak. Asker uğurlama törenlerindeki taşkınlıklar eleştirilecek.

* EVLENME: Öğrencilere evlenme biçimleri ve törenleri anlatılacak. Salonlarda yapılan düğünlerle tek tipleşen evlilik törenleriyle yöreden yöreye değişen farklı uygulamalar karşılaştırılacak.

* ÖLÜM: Çocuk pedagojisi düşünülerek ayrıntıya girilmese de bu konu başlığında ölünün gömülmesi, başsağlığı ve ölü evine yemek götürülmesi gibi törenlerden bahsedilerek, toplumsal dayanışma üzerinde durulacak.

* GİYİM: Halkın giyim kuşamını belirleyen etkenler ve giyim kuşamdaki değişim anlatılacak. Süslenme örnekleri verilerek kıyafetlerde kullanılan renklerin ve motiflerin anlamı öğretilecek. Günlük ve tören kıyafetleri karşılaştırılacak.

* YEMEK: Türk mutfağı anlatılacak. Sofra adabı ve alışkanlıkları öğretilecek. Çocuklar özel gün yemekleri ve ikram geleneğini kavrayacak.

* OYUN: Geleneksel oyunlar ve oyuncaklarla, bugünkü oyun malzemelerine bakılacak. Çocuklar anne-babasının oyunlarıyla kendi oyunlarını karşılaştıracak.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber