Kazada 'haklı-haksızı' tespit eden kameralar

Trafik kazalarında ‘kim haklı’ tartışmasına son veren kameralar 50 liradan başlıyor. Bu kara kutular park halindeyken çarpıp kaçanları da çekebiliyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 23 Şubat 2014 22:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kazada 'haklı-haksızı' tespit eden kameralar

İnternetten izleyip, bazen dehşete düştüğünüz kaza videolarının çekilmesi her zaman tesadüf değil. Neredeyse hepsi bu küçük 'kara kutu'ların marifeti. Bazı ülkelerde araçlara takılması sigorta şirketleri tarafından zorunlu tutulan bu ufak kayıt yapabilen kameralar sayesinde meydana gelebilecek olası bir kazada 'kim haklı' tartışmasına son vermemiz mümkün. Henüz Trafik Kanunu'da yerini almasa da bu kameralar, araç sahiplerine, özellikle kasko şirketleri için kazanın aydınlatılmasında önemli yararlar sağlıyor.

Nelere dikkat edilmeli?

Piyasada fiyatı neredeyse 50 TL'den başlayıp, 600 TL'ye kadar çıkan pek çok cihaz bulunuyor. Aslında bir kamerada aradığımız en temel özellikler görüş açısının genişliği, çözünürlük, gece çekim kalitesi ve hafıza kapasitesi gibi özellikler geliyor. Özellikle kameranın lensinin çekim yaparken ekrana sığdırdığı alana, yani görüş açısına dikkat etmemiz gerekli. Piyasadaki pek çok kamera 120 derece ve üstü görüş alanına sahip. Geniş bir görüş açısına sahip kamera ile olası bir kazada hangi aracın nereden geldiğini şüphe bırakmayacak şekilde rahatlıkla görülecektir. Mevcut görüntüleri bir hatıra olarak da saklamayı düşünmüyorsanız, çözünürlüğün yüksek olması özellikle plaka okuma, eşkal belirleme gibi durumlarda çok önemli olacaktır. Gece az ışıkta kayıt kalitesini, kameradaki kızıl ötesi led ışıklar ve daha da önemlisi kameranın ışık sensörleri belirler. Özellikle gece seyahat eden biriyseniz satın almadan önce cihaza ait örnek bir gece çekim görüntüsü izlemenizi öneririz. Bu cihazlar görüntüleri bir döngü olarak kaydeder. Sınırladığınız süredeki görüntüleri (örneğin 10 dakikalık) ayrı dosyalar olarak kaydeder. Hafıza kartınız dolduğunda en eski kayıttan başlayarak silip yeni dosya oluşturarak, kayda sürekli olarak devam ederler. 32 GB'lık bir hafıza kartıyla yüksek çözünürlükte 8 saat düşük çözünürlükte 38 saate varan görüntüler kaydedebilirsiniz. Bazı cihazlar dahili G-Sensörleri sayesinde bir kaza durumunda görüntülerin silinmeyecek şekilde kayıt altına alınmasını sağlar. İsterseniz kayıt cihazlarınızın hareket algılayıcısı ile sadece bir hareket algıladığında kaydı başlatarak aracınıza özellikle park halinde olabilecek olayları tespit edebilirsiniz.

Anlık konum bilgisi

Cihazların neredeyse tamamında görüntüye saat ve tarih işaretlemesi bulunuyor. Eğer GPS özelliği olan bir cihaz tercih ederseniz aracınızın anlık konum ve hız bilgilerini de kaydedebilirsiniz. Araç içi kayıt cihazları sadece bireysel kullanıcılar için değil, kurumsal kullanımlar için de büyük avantajlar sağlıyor. Filo takip sistemi ile araç hız ve konumu takibi mümkün olsa da yapılacak kural ihlallerini takibinde ve denetiminde bu kara kutular büyük önem taşıyor. Son olarak piyasa bulunan pek çok kalitesiz ve taklit cihaz olduğunu satın alırken dikkatli olmak gerektiğini hatırlatalım.

Araç içi kameraların işini cep telefonlarımızla yapabilmemiz için bazı uygulamalarda mevcut. Andoid telefonlar için ücretsiz DailyRoads Voyager ve iOS telefonlar için Car Camera DVR 3.99 dolar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber