Genel Sağlık Sigortası Yasası'na kabul

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Mayıs 2006 10:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından 15 maddesi bir kez daha görüşülmek üzere iade edilen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nın 8 maddesini aynen kabul etti.

Kanun üzerindeki eleştiri ve soruları yanıtlayan Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, 7 milyon sigortalı sayısını 10 milyona çıkartmak istediklerini söyledi. Yasanın kayıtdışıyı önleme konusunda önemli bir yasa olduğuna işaret eden Başesgioğlu, 'Çünkü herkesin faaliyeti, sistem içinde gözükecek'' dedi.

Bakan Başesgioğlu, Türkiye'de şu anda yaklaşık 20 milyon çalışan bulunduğunu, bunun 10 milyonunun kayıtlı, 10 milyonunun ise kayıtdışı olduğunun söylendiğini ifade ederek, ''Kayıtdışı 10 milyon kişinin 3 milyon 361 bini, sigortalı olamayacak kişilerdir'' diye konuştu.

Emeklilere TÜFE oranları dışında 12 milyar YTL daha zam yaptıklarını belirten Başesgioğlu, Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun, kapsamı itibariyle dünyada ilk 10'a girecek kadar kapsamlı bir yasa olduğunu söyledi.

CHP'li milletvekillerinin, 8 madde üzerinde ayrı ayrı verdikleri önergeler de kabul edilmedi.

Komisyonda, kanunun emeklilik yaşını, kadınlarda 58, erkeklerde 60'a çıkaran, emekli olabilmek için gerekli olan prim ödeme gün sayısını da 9 bin güne yükselten maddesi aynen kabul edildi.

Aylık bağlama oranını düzenleyen madde de aynen korundu. Buna göre bu oran, sigortalının malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi geçen toplam prim ödeme gün sayısının her 360 günü için 2015 yılı sonuna kadar yüzde 2,5, 2016 yılı başından itibaren ise yüzde 2 olarak uygulanacak.

Komisyonda, maden işçileri, radyasyonla çalışan sağlıkçılar, gazeteciler, polisler, MİT görevlileri, subay, astsubay, jandarma, fabrika, atölye gibi yerlerde çalışan kaynakçı vb. işçiler ile infaz koruma memurları için fiili hizmet zammı öngören madde de aynen korundu.

Aynen kabul edilen bir başka maddeye göre de çocuğu olmayan kişinin 23 yaşından büyük, 39 yaşından küçük olması halinde 2 kez tüp bebek tedavi masrafları, kurum tarafından karşılanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber