Diyarbakır'da 3 bin 636 hükümlü kamu yararına çalışacak

Diyarbakır Valiliği ile Cumhuriyet Başsavcılığı arasında denetimli serbestlik uygulaması kapsamında “Kamu Yararına Çalıştırma İşbirliği Protokolü” imzalandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Mart 2014 18:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Diyarbakır'da 3 bin 636 hükümlü kamu yararına çalışacak

Diyarbakır Valiliği ile Cumhuriyet Başsavcılığı arasında denetimli serbestlik uygulaması kapsamında "Kamu Yararına Çalıştırma İşbirliği Protokolü" imzalandı.

Valilikte düzenlenen törende, Vali Mustafa Cahit Kıraç ve Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz arasında imzalanan protokole göre mahkemelerce haklarında "kamu yararına çalışma cezası" verilen yükümlüler valilik ve valiliğe bağlı kamu kurumlarında çalışarak, cezasını tamamlayacak.

Törende konuşan Vali Kıraç, denetimli serbestlikle geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da hükümlülerin cezalarını kamu yararına çalışarak çektiklerini söyledi. Bu yıl 2 bin 120 erkek ve 480 kadın olmak üzere 2 bin 600 hükümlünün valilik bünyesindeki kurumlarda gönül rızaları alınarak çalıştırılacağını belirten Kıraç, "Başsavcılıklarda ve Başsavcılığın uygun gördüğü hizmet ünitelerinde bin 36 kişi dahil 3 bin 636 hükümlünün denetimli serbestlik hizmeti kanunu çerçevesinde kuruluşlarda çalışmalarını sağlayacak bir protokolü sayın Başsavcımızla imzalayacağız" dedi.

Buradaki asıl amacın hükümlülerin cezaevinden çıktıktan sonra becerilerini geliştirmiş bir şekilde dışarıda daha rahat iş bulmalarını sağlamak olduğunu ifade eden Kıraç, şöyle konuştu:

"Bu uygulamayı hizmet içi eğitim şeklinde de düşünmek gerekir. Aynı zamanda cezalarını çekmiş olacaklar. Özellikle yeni bir uygulamayla hükümlüler hem kamu kurumlarında çalışacak, hem de sivil toplum örgütlerine de hizmet aktarımı sağlanacak."

- Hükümlüler, 2013 yılında 108 bin 450 saat çalıştı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Solmaz, hükümlülerin cezaevinde yatmaktansa evlerinde aileleriyle cezalarını çektiklerini belirtti. Hükümlülerin 4 saat çalışmaları halinde bir günlük cezalarını çekmiş sayılacaklarını ifade eden Solmaz, "Aslında 8 saat çalışarak da 2 güne karşılık gelen cezalarını çekmiş olabiliyorlar. Ancak yasada belirlenen 4 saatin bir günlük cezaya eşdeğer olmasıdır. Bunlar 4 branşta çalışıyorlar. Temizlik, genel idari hizmetler, bakım onarım ve çevre düzenlemesi olarak faaliyetlerini sürdürecekler" dedi.

Solmaz, bin 30 kişinin ilçe savcılıkları ve belediyelerle yaptıkları protokoller çerçevesinde çalışacaklarını belirterek, şunları söyledi:

"Ama bunu yeterli görmüyoruz. Sadece kamuda, belediyeler ve cumhuriyet başsavcılıklarında değil özellikle kamu yararına çalışan derneklerde de çalışmalarını istiyoruz. Bu konuda daha protokol yapılmadı. Şu anda bu derneklerle ilgili bir sınırlama yapmak istemiyorum ama Diyarbakır'da faaliyet gösteren kamu yararına çalışan tüm derneklerle de bu protokolü yapmak suretiyle de derneklerin bu tür personel sıkıntıları varsa onlara yardımcı olmak istiyoruz"

Geçen yıl çalıştırılan hükümlü sayısı hakkında da bilgi veren Solmaz, "Geçen yıl çalıştırılan hükümlü sayısı bin 205'tir. Bunlar 108 bin 450 saat kamuya yararlı bir işte çalışmışlar" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber