İstanbul'da konut fiyatlarını milyarderler şişirmiş!

Dünyanın en zengin 168 bin insanının toplam serveti 20 trilyon doları geçti.

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 06 Mart 2014 07:42, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Zenginler servetleriyle özellikle lüks konut piyasasını şişiriyor. İstanbul yüzde 3 ile Ortadoğu'da konut sektörü en çok şişen ikinci şehir.

İngiliz gayrimenkul şirketi 'Küresel Varlık Raporu'nu yayımladı. Raporda özellikle Asya ülkelerinde gözlemlenen servet artışına dikkat çekilirken milyoner ve milyarder sayısının gelecek 10 yıl içerisinde Tokyo, Singapur ve Jakarta gibi bölgenin önde gelen kentlerinde rekor seviyelere ulaşacağı belirtildi. Raporda dünya üzerinde halen 30 milyon dolar üzerinde serveti bulunan insan sayısının 168 bine ulaştığına işaret edilerek bu kitlenin dünya genelinde lüks konut fiyatlarını şişirdikleri belirtildi. Yapılan araştırmaya göre dünyanın önde gelen 90 metropol kentinin 54'ünde konut fiyatları geçtiğimiz yıllarda aralıksız olarak yükseliyor. Bu trend geçen sene de hız kesmedi.

Rapora göre dünyada 2013'te lüks konut fiyatları yüzde 37.7 ile en çok Endonezya'nın başkenti Cakarta'da yükseldi. Ortadoğu bölgesinde ise İstanbul konut fiyatlarındaki artış bakımından Dubai'nin ardından ikinci sırada yer aldı. Rapora göre geçen sene İstanbul'un lüks konut sektöründe fiyatlar ortalama yüzde 3 oranında artış gösterdi. Yapılan hesaplamalara göre Asya'da yaşayan ultra yüksek gelirli insan sayısı 2023'e gelindiğinde 58 bin 588 kişiyle ABD'yi geride bırakacak.

MINT YÜKSELİŞTE

Eski Goldman Sachs ekonomisti Jim O'Neill aralarında Türkiye'nin de bulunduğu MINT (Malezya, Endonezya, Nijerya, Türkiye) ülkelerinin servet seviyelerini gelecek 10 yılda kendi dinamikleriyle artıracaklarına işaret etti. O'Neill Türkiye ve Meksika'da ultra yüksek gelirli insan sayısının gelecek 10 yılda yüzde 30 oranında artacağını söyledi. Bu rakamın Nijerya'da ikiye katlanacağı belirtildi.

TÜRKİYE'DE OTEL İNŞAATI HIZ KESMEDİ

Wall Street Journal, Türkiye'de 11 bin 376 odalı 75 otelin inşaatının sürdüğünü hatırlatarak, son olayların küresel otel markalarının gözünü korkutmadığı yorumunda bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber