Alevi öğrenci mahkeme kararıyla yine din dersinde

Haber Giriş : 25 Mayıs 2006 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Alevi öğrenci Mustafa Berkay'ın din dersinden muaf tutulması için alınan karar üst mahkeme tarafından kaldırıldı

 Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ali Kenanoğlu'nun ilköğretim dördüncü sınıf öğrencisi oğlu Mustafa Berkay'ın 'zorunlu din dersinden muaf tutulması' için açtığı davada verilen yürütmeyi durdurma kararı Valiliğin itirazı üzerine kaldırıldı. Baba Kenanoğlu, "Karar bize tebliğ edilmeden önce okula bildirilmiş. Oğlum derslere devam edecek" dedi.

Kenanoğlu, oğlunun 'zorunlu din dersleri'nden muaf tutulması için geçen yıl haziran ayında İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvurmuş ancak yanıt alamayınca 5. İdare Mahkemesi'nde dava açmıştı. Mahkeme, 30 Aralık 2005'te Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin din, vicdan hürriyeti ile ilgili maddelerine atıfta bulunarak, yürütmenin durdurulmasına karar vermişti.

Alevi örgütleri ve hukukçular genel çözüm olarak din dersinin isteyenler için seçmeli olması gerektiğini vurgulamıştı. Mustafa Berkay Kenanoğlu da 'yürütmenin durdurulması' kararı uyarınca din derslerine girmezken, İstanbul Valiliği de karara karşı Bölge İdare Mahkemesi'nde itiraz hakkını kullandı. Mahkemeye sunulan dilekçede, 'Din dersi dini ve felsefi inançlarımla uyuşmuyor' diyen Kenanoğlu'nun dini inancını ibraz eden bir belge sunmadığı savunuldu ve Kenanoğlu'nun nüfus kâğıdında din hanesinde 'İslam' yazdığı vurgulandı. Valilik ek savunmada din dersinin gereğini anlattı. İtirazı görüşen Bölge İdare Mahkemesi itirazı kabul etti ve yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı.

Kaçırdığı derslerden sorumlu değil

Baba Kenanoğlu, "Oğlum ilk kararın çıktığı nisan ayından beri din derslerine girmiyordu. Bundan sonra girecek. Ancak derslere girmediği sürece görülen konulardan sınavda sorumlu olmayacak. 5. İdare Mahkemesi'ndeki davamız devam ediyor" diye konuştu.
Mahkeme, davanın sonunda iptal kararı verirse, valiliğin bu kez de Danıştay'a itiraz hakkı bulunuyor. Danıştay kararı onamazsa dava yeniden yerel mahkemeye dönecek, onarsa, emsal karar olarak kabul edilebilecek.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber