Radyasyondan koruyucu yelekler borla hafifledi

Uzun süredir ‘bor elementi’ üzerinde çalışmalar yürüten Türk Ar-Ge firması, yarım kilo ağırlığında koruyucu önlük üretmeyi başardı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Mart 2014 22:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Radyasyondan koruyucu yelekler borla hafifledi

Türkiye ve yurt dışındaki üniversitelerle birlikte yaptığı ortak bilimsel Ar-Ge çalışmalarıyla defalarca dünya biliminin dikkatini çekmeyi başaran Balıkesir'in Edremit ilçesindeki firma, uzun zamandır bor elementi üzerinde yaptığı çalışmaların semeresini almaya başladı. Dünya rezervinin yüzde 70'i Türkiye'de bulunan bor madenini saflaştırarak Türkiye'de sodyum pentaborat üreten firma, geçtiğimiz günlerde bu maddeyi karıştırarak dünyanın radyasyon emici özellikli en sert betonunu üretmeyi başarmıştı. Çalışmalarını daha da ilerleten Kale Natürel isimli firma, şimdi de sağlık sektöründe, görüntüleme merkezlerinde kullanılması mecburi olan kurşundan yapılma radyasyondan koruyucu önlükleri ele aldı. Kurşun karışımıyla imal edildikleri için ağırlıkları ortalama 10 kilogram dolayında olan radyasyondan koruyucu önlükler, ağırlıkları yüzünden sağlık çalışanlarını sıkıntıya sokuyor.

Boru saflaştırarak elde ettiği sodyum pentaboratı radyasyondan koruyucu yelekler üzerinde deneyen firma, ciddi bir başarı kaydetti. Hiç kurşun kullanılmadan üretilen yeleklerin ağırlığı, sağlık sektöründe kullanılan 10 kilogramağırlığındaki kurşun yeleklerin tersine, yaklaşık yarım kilo civarında. Bu ağırlık düşüşüne ilaveten, yeni üretilen yelekler, içindeki sodyum pentaborat sayesinde radyasyonu daha fazla emiyor. Kurşun ile üretilen yelekler ve diğer koruyucu malzemeler radyasyon ışınlarının içinde bulunan netron ışınlarını tutamazken, sodyum pentaborat ile üretilen yeleklerde ışınların yüzde 72'sinin tutulduğu tespit edildi.

Maksatlarının Türk Ar-Ge'sini geliştirmek ve bunu da dünyaya ispatlamak olduğunu söyleyen firma yetkilisi Faruk Durukan, "Radyasyon ışıkları, gama ışıkları ve nötronlardan şu ana kadar kurşun ile tam koruma sağlanamıyordu. Çünkü kurşun netronları tutamıyor. Kurşun plakalar iki kumaş arasına dikiliyor ve bu yelekler ile röntgen ışıkları tutuluyordu. Şu anda biz bor ile bunu yapmayı başardık. Kurşun bilindiği gibi çok iyi olmayan bir malzeme. Ama bor çevre dostu bir malzemedir. 10 kilogram olan bir kurşun yeleği biz 530 grama düşürmeyi başardık. Ülkemizde olan borun işlenip son hale gelmesiyle elde ettiğimiz bu ürün, yurt dışına pazarlanabilecek ürünlerden bir tanesidir. Çeşitli üniversitelerde yapmış olduğumuz test çalışmalarında da gama ışınlarını, nötronları durdurduğu ispatlanmıştır. Avrupa standartlarında yapılan testlerde de aynı neticeyi aldık. Bizim hedefimiz, ülkemizdeki milli servetimizi işleyip son ürün haline getirmek ve bu şekilde ihracat yapılmasının önünü açmaktır. Bu çalışmalarımızdan bir tanesi de budur. Sodyum pentaboratı boyaya kattığımızda yalıtımlı odalarda da kullanılabilir. Bor, sertlik derecesi elmasa yakın olduğu için 2 bine yakın alanda kullanılabilir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber