İstanbul'un bu semtinde evin değeri 40 kat arttı

Kentsel dönüşüm faaliyetleri şimdiden meyvelerini vermeye başladı. Türkiye'nin ilk kentsel yenileme projesi olan Tarlabaşı semtindeki dönüşüm kapsamında gayrimenkullerin değeri daha şimdiden 40 kat arttı.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 08 Mart 2014 11:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
İstanbul'un bu semtinde evin değeri 40 kat arttı

ORHAN ORHUN ÜNAL

Kentsel dönüşüm çalışmaları hızla devam ederken projeler şimdiden hem mülk sahiplerine hem de semt geneline kazanç sağlıyor. Türkiye'nin ilk kentsel yenileme projesi olan Tarlabaşı Kentsel Yenileme Projesi kapsamındaki gayrimenkullerin değeri daha şimdiden 40 kat arttı.

KAMU KAYNAĞI KULLANILMADAN

Kamu kaynağı kullanılmadan gerçekleştirilen Proje daha şimdiden bölgenin en değerli semtlerinden biri oldu. İstanbul'un merkezindeki kültürel ve tarihi değerleri koruma amacını da taşıyan proje aynı zamanda şehrin ticari ve sosyal hayatını da hareketlendirecek.

VATANDAŞLA UZLAŞTIK

Proje ile ilgili çalışmalar hakkında bilgi veren Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Tarlabaşı Kentsel Yenileme Projesinin herşeyden önce bir uzlaşma projesi olduğunu belirterek hak sahiplerinin yüzde 80'i ile uzlaştıklarını kaydetti.

Demircan, başlarda yüzde 40'ı metruk olan binalardan mülk sahiplerinin hiç bir gelir elde edemediğini ifade etti Demircan Demircan, Koruma Bölge Kurulu onayları doğrultusunda hareket ettiklerini de sözlerine ekledi.

523 hissedar var

Hissedar sayısı 523 olan projede bugün itibariyle toplam 86 hissedara kira yardımı yapılıyor. Proje toplam 20 bin metrekare alan üzerinde 150 bin metrekarelik inşaat alanından oluşuyor. 150 aileye TOKİ evleri verildi. 150 ailenin yaklaşık 5'te 3'ü kiracılardan diğerleri ise ihtiyacı olan mülk sahiplerinden oluşuyor.

5 kat verdi, 2 milyon liralık yeri oldu

- Büfe işletmecisi Ebedin Yünyeli, Tarlabaşı'ndaki 5 katlı binayı 1998 'de 100 bin liraya almış. Belediye ile görüşmeleri 2.5 yıl sürmüş ve sonunda projeye katılmayı kabul etmiş. 5 katlı binasına karşılık 44 metrekare bir daire ve 70 metrekarelik bir dükkan alacak. Şu anda bu daire ve dükkanın bedeli 2 milyon liraya tekabül ediyor.

- Mehmet Aksan, 21 yıl Tarlabaşı'nda yaşamış. Son 13 yıldır bölgede kiracı olarak yaşamış. Belediye Kayabaşı'na gitmesi karşılığında ev sahibi olması önerisinde bulunmuş. Kayabaşı'ndaki eve taşınmışlar. Şu anda 85 metrekare bir evde yaşıyorlar. Aylık 406 lira kredi ödüyor.

- İlyas Ekmekçi, 2003 yılında bir katı bodrum olmak üzere 7 katlı (6+1) bir binayı Ermeni sahibinden 100 bin liraya satın almış. Projeden iki daire ve bir dükkan alacak. Dairelerini kiraya verecek, dükkanı ise oğulları kafe olarak işletecek. Şu anda Halkalı'da yaşıyor. Uzlaşması bir yıl sürmüş. Kiracılarının hepsi Kayabaşı'ndan ev sahibi olmuş

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber