Kadın öğretmenler şiddeti protesto etti

Bursa'da, Dünya Kadınlar Gününü kutlayan Memur-Sen üyesi öğretmenler, kadına yönelik her türlü şiddeti kınadı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Mart 2014 13:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kadın öğretmenler şiddeti protesto etti

Memur-Sen üyeleri Şehreküstü Meydanı'nda basın açıklaması yaparak, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde kadına yönelik şiddeti kınadı. Memur-Sen Bursa İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Numan Şeker, cahiliye devri alışkanlığından olan kadının ikinci plana atılması durumunun dinimizle birlikte değiştiğini, İslamiyetin cenneti kadının ayakları altına serecek kadar kadına önem veren bir din olduğunu söyledi. Şeker, kadının sadece bir gün değil, her gün hatırlanması ve hak ettiği değeri görmesi gerektiğini ifade etti.

Memur-Sen Kadın Komisyonları Başkanı Semra Sinan da, kadın hak ve mücadelesinin sembol günü olan 8 Mart'ta daha güzel bir dünya umudu taşıyan kadınlar olarak bir araya geldiklerini söyledi. Sinan, "Şiddetten, ayrımcılıktan, ikinci sınıf kabul edilmekten uzak, ümit dolu günler bekliyoruz. İnancımızdan, ırkımızdan, cinsiyetimizden ya da kılık kıyafetimizden dolayı dışlanmak istemiyoruz. Haklarına ve hayatlarına dair söyleyecek sözü olan Memur-Sen çatısı altında örgütlenen biz kadınlar için bu yılın 8 Mart'ı çok daha anlamlı ve değerli. Yaklaşık 1 yıl önce kamuda baş örtüsü serbestliği talebiyle başlattığımız sivil itaatsizlik eylemimiz başarıya ulaştı. Başı örtülü veya açık bütün kadınlarımızın büyük destek verdiği bu eylemimiz, onurlu ve kararlı duruşumuz sayesinde 30 yılı aşkın bir süredir devam eden ayrımcı, ötekileştirici ve kadına yönelik şiddet içeren yasağın kaldırılmasıyla sonuçlandı" dedi.

Başlattığıkları eylem ve mücadeleler neticesinde bu yıl kadınların özgürleşmesi yolunda tarihi kazanımlar elde ettiklerini anlatan Sinan, "8 Ekim 2013 tarihi bütün kamu çalışanı kadınlar için, 5 Aralık 2013 tarihi ise kadın milletvekilleri için baskıcı ve utanç verici bir yasaktan kurtulmanın miladı oldu. Bu gelişmelere bağlı olarak daha birkaç yıl öncesine kadar hayal bile edemediğimiz alanlar bizlere de açıldı. Türkiye bundan sonra baş örtülü genel müdür, müsteşar, milletvekili ve bakanlara hazırlanıyor. Biz kadınlar artık kılık kıyafetimizle değil, üreteceğimiz işlerle değerlendirilmek istiyoruz. Var olan kapasitemizi ve potansiyelimizi yasaklarla mücadelede değil, kalkınmış ve müreffeh Türkiye'yi inşa edecek, değerleriyle barışık bir neslin yetiştirilmesinde kullanmak istiyoruz" diye konuştu.

Kadına şiddeti kınayan Sinan şunları söyledi:

"Dünyada bugün kadınlar birçok meseleyle karşı karşıya kalmaktadır. Kadın erkek ayrımı yapmaksızın insanları en temel haklarından mahrum bırakan şiddet, savaş ve yoksulluk bunların başında gelmektedir. İnsanlık tarihi ile başlayan savaşlarda, kan ve göz yaşı sürekli arttı, hiçbir zaman da hesaplaşmalar, zulümler azalmadı. Aktörleri hep erkek egemen güçler olurken zamanla mağdurlar kimlik değiştirerek kadın ve çocuklar oldu. Patlayan bombalar, parçalanan cesetler, yıkılan evler... Bunların arasında yanlarında çocukları ile kalan biçare, umutsuz, yarınsız kadın fotoğrafları. Bu görüntüler artık çok sıradan ve alışıldık bir hal aldı hepimiz için. Savaşlara alıştık ya da zorla alıştırıldık! Bizler hepimiz yakın tarihlerde savaşların içinde olmasak da savaşları içinde yaşayan kadınlarız. 90'lı yılların başında Bosna Hersek'te başlayan savaşın en büyük mağduru çocuklar ve kadınlar oldu. Yaklaşık 300 bin sivilin katledildiği, binlerce kadının tecavüze uğradığı, insanlık katliamı daha hafızalardan silinmemişken Suriye'de, Filistin'de, Mısır'da, Myanmar'da, Irak'ta sanki değişmez bir kadermiş gibi yaşanan hep aynı dram, aynı insan manzaraları. Sanki savaşların tek müsebbipleri kadın ve çocuklarmış gibi savaşın ağır sonucunun muhatapları da yine onlar... Kan, gözyaşı işkence. Son üç yılda Suriye'de 11 bin, Filistin'de ise 780 kadın öldürüldü. Yine Suriye, Mısır, Filistin'de binlerce tutuklu kadın var ve işkenceler sürüyor. Mısır'da darbeden sonra 50 kadın öldürüldü. Bizler Memur-Sen Kadınlar Komisyonu olarak dünyada ve coğrafyamızda kadın erkek herkesin temel insan haklarından yararlanması, hak, özgürlük ve adaletin hakim olması için var gücümüzle çalışacağımızı bildirir, gelecek 8 Mart'larda hak ihlallerinin yaşanmadığı bir dünya temenni ederiz".

Memur-Sen İl Temsilcisi Numan Şeker'in de aralarında bulunduğu grup, basın açıklamasının ardından kadınlara karanfil dağıttı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber