AA bin 280 izinsiz kullanımı savcılığa iletti

Başbakan Yardımcısı Arınç, 2013 yılı sonu itibari ile AA'nın ürettiği haber, fotoğraf ve görüntüleri izinsiz olarak kullananlara yönelik, bin 280 izinsiz kullanım için savcılık şikayetinde bulunulduğunu belirtti.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Mart 2014 14:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AA bin 280 izinsiz kullanımı savcılığa iletti

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun yazılı soru önergesine verdiği yanıtta, bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşların 2011-2013 yılları arasına ait bazı bilgilerini paylaştı.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ile bünyesinde yer alan kurumların taraf olduğu toplam dava sayısının 122 olduğuna, bunun 72'si idari, 50'sinin de adli davalardan oluştuğuna işaret eden Arınç, bu davalardan 11'inin aleyhe, diğer 16'sının ise lehe sonuçlandığını bildirdi. Arınç, bu kurumların bir icra işlemine taraf olduğunu, dışarıdan herhangi bir hukuk ve danışmanlık hizmeti satın alınmadığını kaydetti.

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün taraf olduğu toplam 6 bin 601 adli ve idari dava ile 7 bin 442 icra dosyası olduğunu aktaran Arınç, sonuçlanan davaların konularının genel olarak; idari işlem iptali, kira ilişkinden doğan davalar, eski vakıf hukuku ve gayrimenkul mülkiyetine ilişkin davalardan oluştuğunu belirtti. Söz konusu davaların, bin 579'unun lehe, 527'sinin aleyhe olmak üzere toplam 2 bin 106'sının sonuçlandığını ifade eden Arınç, Genel Müdürlükçe hukuki işlemler için dışarıdan satın alınan hizmet bulunmadığına işaret etti.

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün, taraf olduğu adli ve idari dava sayısının ise 63 olduğunu, alacak, tazminat ve atanma talebinin reddi işleminin iptali gibi konularda açılan bu davalardan bir tanesinin Genel Müdürlük aleyhine, 19'unun ise Genel Müdürlük lehine sonuçlandığını bildiren Arınç, "Kurumda 6 icra takibi başlatılmış, bunlardan 3'ü sonuçlandırılmıştır. Anılan yıllarda hukuk ve danışmanlık hizmeti satın alınmamıştır" değerlendirmesinde bulundu.

"TRT, 2011-2013 yılları arasında 4 avukattan danışmanlık hizmeti aldı"

Arınç, TRT Genel Müdürlüğü'nün faaliyet alanının genişliğinin taraf olduğu dava sayılarına ve konularına da yansıdığını vurgulayarak, "Kurumun taraf olduğu davaların konuları bandrol alacağı, bandrol para cezası, ihbarname ve ödeme emri iptali gibi işlemler oluşturmaktadır. 2011-2013 yılları arasında Kurumun taraf olduğu yeni açılan adli ve idari davaların sayısı 998, icra takip sayısı 374 adet olup, bu davaların 121 tanesi lehe, 7 tanesi kısmen lehe, 60 tanesi aleyhe sonuçlanmıştır. Anılan yıllar arasında 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve ilgili mer-i mevzuat hükümleri çerçevesinde 4 farklı avukattan hukuk ve danışmanlık hizmeti alınmıştır" ifadelerine yer verdi.

Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü'nün taraf olduğu davaların ise alacak, istirdat, izinsiz kullanım gibi konulardan oluştuğunu belirten Arınç, şunları kaydetti:

"2013 yılı sonu itibari ile Ajansın ürettiği haber, fotoğraf ve görüntüleri izinsiz olarak kullananlara yönelik, haksız menfaat temini kapsamında bin 280 adet izinsiz kullanım savcılık şikayetinde bulunulmuştur. Ayrıca konusu suç oluşturan hakaret, iftira ve tehdit içerikli sosyal medya paylaşımlarına yönelik 65 adet suç duyurusunda bulunulmuştur. 2013 yılı sonu itibariyle Ajans aleyhine açılan 131 dava devam etmektedir. Ajans alacaklarının tahsili için 285 adet icra takibi yapılmıştır. Ajans aleyhine sonuçlanan davalar ile ilgili icra takipleri yapılmış olup, gerekli ödemeler ve itirazlar gerçekleştirilmiştir."

Arınç, RTÜK'ün 2011-2013 yılları arasında taraf olduğu dava sayısının 2 bin 370 olduğunu, bunlardan 2 bin 307'sinin idari, 63'ünün ise adli davalardan oluştuğunu, 904 davanın sonuçlandığını, bunların 804'ünün kurum lehine, 100'ünün de aleyhine olduğunu belirterek, bu yıllar arasında 11 adet icra takibi yapıldığını, herhangi bir hukuk ve danışmanlık hizmeti alınmadığını bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber