'Yerli otoya 100 milyon TL'ye kadar destek verilecek'

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “100 milyon TL’ye kadar elektrikli oto ile ilgili destek verilecek. Bu ay sonuna kadar bu çalışmayı sonuçlandırıp paylaşırız” dedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Mart 2014 14:46, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
'Yerli otoya 100 milyon TL'ye kadar destek verilecek'

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Ordu'ya gelen Bakanı Fikri Işık, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Işık, "Bugün biraz önce sanayi üretim endeksi açıklandı. Bu bir önceki aya göre yüzde 1.1 artış gösterdi. Ama önemli olan beklentileri aşmış şekilde bir önceki yılın ocak ayına göre de yüzde 7.3 artış gösterdi. Bu, Türkiye'de felaket tellallığı yapanlara aslında bizim sanayicimizin, üretim yapan insanımızın verdiği en güzel cevaptır. Bu noktada Türkiye üretmeye devam ediyor. Türkiye yatırıma devam ediyor. Türkiye istihdamını artırmaya devam ediyor. Gecen gün işsizlik rakamları açıklandı. Pek çok medya 'işsizlik rakamı arttı' diye haber yaptı. Halbuki 600 bine yakın insan bir yılda iş buldu. Ama takdir edersiniz ki Türkiye'de her yıl yaklaşık 1 milyona yakın gencimiz çalışma yaşına giriyor. Bu noktada Türkiye'nin geleceği açısından umut verici. Bazı noktalarda frene basmamıza rağmen, cari açık endişesinden dolayı iç tüketimi biraz daha düşürme noktasındaki attığımız adımlara rağmen ocak ayındaki sanayi üretim endeksinin bir önceki yıla göre yüzde 7.3 artması Türkiye açısından önemli bir gelişmedir" diye konuştu.

"ARTIK ÇAĞI ISKALAMAK İSTEMİYORUZ"

Yerli otomobil üretimi konusuna da değinen Bakan Işık, "Otomobil üretiminde maalesef o dönemin siyasetçilerinin aymazlığı yüzünden treni kaçırmış bir ülke. 1960'ların başında Güney Kore açlık çekerken, Türkiye kendi otomobilini yapmış. 1970'lerde bir Türk markası var ama daha sonra Türkiye'de gelişen şartlar, iç siyasi çekişmeler, Türkiye'nin kendi enerjisini üretime, yatırıma, ihracata ve istihdama yönelik harcamayıp da birbirbirini yemeğe harcamasından dolayı biz bu dünyanın yakaladığı ivmeyi yakalayamadık. Bugün Güney Kore'nin geldiği nokta belli. Biz Türkiye'de halen yeni bir babayiğit arama noktasındayız. Bu, Türkiye açısından acı. Aynı şekilde biz uçak maceramızı da maalesef başarısızlıkla sonuçlandırmayı becermiş dönemin siyasetçilerine sahibiz. Artık çağı ıskalamak istemiyoruz. Bu noktada dünyanın otomobilde ve otomotivde gittiği yön elektrikli araçlar. İçten yanmalı motorlara dayalı bir üretimde kapasite sorunu oluşmaya başladı. O noktada rekabet çok fazla. Ama elektrikli otomobilde önümüzde ciddi bir alan var. Bu alanda Türkiye'nin var olması için TÜBİTAK, benden önceki bakan arkadaşım döneminde birinci aşama tamamlandı. Daha sonra ikinci aşama sürerken ben bakanlık görevini devir aldım. TÜBİTAK ikinci aşama çalışmasını şuan tamamlamak üzere. Değerlendirmeler yapıldı, paneller yapıldı. Son değerlendirme için çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmanın sonucunda 100 milyon TL'ye kadar elektrikli oto ile ilgili destek verilecek. Bu ay sonuna kadar bu çalışmayı sonuçlandırıp paylaşırız. Bu bizim için önemli. Yoğunlaşmamız gereken diğer bir alan da yerli otomobil konusunda hibrit oto. Yani hem elektrikli hem de içten yanmalı motorun birlikte kullanıldığı hibrit otomobil. Bunun üzerinde de çalışmalarımız sürüyor. Önümüzdeki günlerde bu alana da yoğunlaşacağız" şeklinde konuştu.

DİNLEMELER KONUSU

Ne kadar keyfi dinlemelerin olduğunu, maalesef sahte isimler ile sahte kodlarla Türkiye'nin önemli sanayicisinin, siyasetçisinin, iş adamının, bürokratının, sanatçısının dinlendiğinin bugün ortaya çıktığını belirten Bakan Işık, "Halbuki biz iktidarımızın ilk döneminde yasa dışı dinlemelerin cezasını artırmıştık. Son dönemde bunu daha ağır şartlara bağladı. Belli ki devletin içerisine çöreklenmiş bazı çeteler, 'devlet de hükümet de biziz, güç bizde, biz kanun manun dinlemeyiz' anlayışı bir sahte örgütler oluşturarak bu dinlemeleri yapmıştır. Kim dinleme yaptıysa bu ortaya çıksın ve hak ettiği cezayı alsın. Artık Türkiye bu yükü kaldıramaz. Yasa dışı dinleme Türkiye için büyük bir yüktür. Geçen gün Adalet Bakanımız açıkladı. Yasal dinleme bile son çare olmalıdır. Kişinin özel hayatının dokunulmazlığına en çok hakimler karar verirken dikkat etmelidir. Savcılar talebi yaparken dikkat etmelidir. Kaldı ki yasa dışı dinleme hiçbir yönüyle kabul edilemez. Yasa dışı dinlemelere montajlar yapıp, eklemeler yapıp, çıkarmalar yapıp farklı alanlarda farklı amaçlarla yapılan konuşmaları birleştirip kamuoyunda siyasi operasyonu yapmak çok ahlaksızca, çirkince bir iştir. Bunların mutlaka hukuk önünde hesabı sorulmalıdır. Bu yanlışı yapanlar mutlaka bedelini ödemelidir. Yoksa Türkiye bu yükten başka türlü kurtulamaz" ifadelerini kullandı.

"BU PARALEL YAPIYI DA TEMİZLEYECEĞİZ"

Son vesayetin paralel yapı olduğunu vurgulayan Bakan Işık, "17 Aralık süreciyle birlikte verdiğimiz mücadelenin de özünde bu var. Türkiye'de pek çok çete ve mafyayı temizledik. Siyaset mekanizması üzerindeki pek çok vesayeti kaldırdık. Belli ki son vesayet de bu paralel yapı. Bu paralel yapının da neler yaptığı, Türkiye'nin milli çıkarlarına ne denli zarar verdiği her gün yeni belgelerle ortaya çıkıyor. Bu paralel yapıyı da temizleyeceğiz. Devlet üzerinde milletten başka hiçbir kimsenin egemenlik kuramadığı bir demokratik düzeni hep birlikte inşallah oluşturacağız" açıklamasında bulundu.

"MONTAJ OLDUĞUNDAN BUGÜN KESİN OLARAK EMİNİM"

"Kriptolu telefonları dinleme ile ilgili daha önceden yaptığımız açıklamalar var. Bu çalışma devam ediyor. Bu çalışma sonuçlandığında paylaşacağız" diyen Bakan Işık, şunları kaydetti:

"30 Mart'ta millet iradesi ortaya çıkacak. Her ne kadar bu bir yerel seçim olsa da Türkiye'de adeta bir referandum noktasına geldi. Dolayısıyla seçmen tercihini etkilemeye yönelik pek çok manipülasyonun yapılmakta olduğunu, bundan sonra da yapılabileceğini tahmin etmek zor değil. Bu tip girişimle olacak ama milletimizin basireti ve feraseti var. Bu sabah gelirken baktım. Sayın Başbakanımız ve oğlu arasında geçtiği iddia edilen ve ben 'montaj' olduğunu söylediğim zaman bayağı bir yaygara kopmuştu. Montaj olduğundan bugün kesin olarak eminim. Kasetler ortaya çıktıktan sonra AK Parti'nin oyu yüzde 2.2 yükselmiş. Artık insanlar bunlara prim vermiyor. İnsanlar artık bunları siyasete müdahale olarak algılandığını görüyor. Bunu milletimiz artık görüyor. Şu ana kadar verilen en ciddi mücadele 30 Mart'ta milletimiz bu noktada Sayın Başbakanımıza gereken desteği verir ve bu son vesayet teşebbüsü de bu çetede devletin içinden temizlenir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber