Gül'den Berkin Elvan ve tahliyeler açıklaması

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, hayatını kaybeden 15 yaşındaki Berkin Elvan'ın ölüm haberini görünce çok üzüldüğünü söyledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Mart 2014 13:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gül'den Berkin Elvan ve tahliyeler açıklaması

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: "(Berkin Elvan'ın vefatı) Bu sabah televizyonda görünce üzüldüm gerçekten. Nihayet bu olay olduğunda 14 yaşında bir çocuğumuzdu. Bugün hayatını kaybettiğini öğrendim. Ailesine başsağlığı diliyorum. Acıların paylaşıyorum"

Gül, "Uzun tutukluluk süreleri bir nevi cezaya dönüşüyor, diğer taraftan uzun süre içinde karar verememek kabul edilebilir bir şey değil" dedi.

Gül, "Failler bulunmamış olsa, yakalanmamış olsa hadi diyebilirsiniz ki, bu kadar uzun sürebilir. Aynı gün failler yakalanmış ama bu kadar süre geçmiş. Dolayısıyla bunların çok ciddi şekilde konuşulması ve gerekli tedbirlerin yargı sürecimiz içinde hızlandırma ile ilgili alınması gerektiğine inanıyorum. Bununla ilgili düzenlemeler aslında yapıldı da biliyorsunuz" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Uzun tutukluluk süreleri bir nevi cezaya dönüşüyor, bunu gidermek gerekiyor ama diğer taraftan bu kadar uzun süre içinde karar verememek kabul edilebilir bir şey değil" dedi.

Gül, Nijer Cumhurbaşkanı Issoufou Mahamadou ile Çankaya Köşkü'nde düzenlediği ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Nijerli bir gazeteci, Gül'e, "Türkiye bir süredir yüzün Afrika'ya döndü. Bu konuda ne tür bir perspektifle hareket ettiğinizi bize söyleyebilir misiniz?" sorusunu yöneltti.

Gül ise Türkiye'nin Afrika ile yakın ilişkiler içinde olduğunu ve Afrika'ya açılım programı çerçevesinde bunu bilinçli bir şekilde gerçekleştirdiğini dile getirerek, "Bu programın altındaki birinci neden, Afrika'nın sorunlarına duyarsız kalmamak. Şunu samimi olarak inanıyoruz ki, Afrika'nın büyük sorunları vardır. Afrika'nın bu büyük sorunlarını da sadece Afrika halkları da kaldırabilecek durumda değildir. Onun için bir çok resmi veya sivil toplum örgütleri çerçevesi içerisinde Afrika'nın insani sorunlarına yardımcı olabilmek için uğraşıyoruz. Bizim bu çerçeve içerisinde bütün dünyaya yıllık insani yardımlarımız 2 milyar dolar civarında. Dünyanın önemli donörlerinden birisiyiz" dedi.

Yardımların karşılık beklenmeden yapıldığına dikkati çeken Gül, Afrika, Asya, Balkanlar ve çeşitli yerlere yardımlar yapıldığını kaydetti.

Gül, Afrika ülkelerindeki 35 olan daimi büyükelçilik sayısının yıl sonunda 39'a çıkartılacağı bilgisini vererek, "Bu vasıta ile ilişkilerimizi çok daha kontrollü geliştirmek istiyoruz. İşadamlarımızın çok büyük ilgisi var. Onların yatırımları Afrika'ya hem teknoloji taşıyor. Hem de know-how getiriyor. Hem eğitim imkanı götürüyor. Yine Afrika'daki çok sayıda okullar ve sivil toplum örgütlerinin faaliyetleri Afrika halklarına Türk halkının katkıları olarak görmek gerekir. Bizim ilişkilerimiz gayet dürüst, samimi, karşılıklı kazan kazan ilişkileri çerçevesinde. Ekonomik ilişkilerimizde. Türkiye Afrika ile stratejik ortaklık kuran bir ülke. Önümüzdeki yıl bunun ikinci zirve toplantısı yapılacak. Afrika tek başına bir kaç ülke ile stratejik ortaklık anlaşması yapmıştır. Biri Çin, biri Hindistan ve biri de Türkiye'dir" diye konuştu.

-Berkin Elvan'ın vefatı

Gül, Zafer Çağlayan'ın 17 Aralık girişimine ilişkin sözlerini nasıl değerledirdiğinin sorulması üzerine "Bu tip söylemleri tasvip etmek mümkün değildir. Onlar tasvip edilemez. Her şeyden önce ben ne kadar çok kendi inancıma, düşünceme, dinime başkasının saygı göstermesini istersem, başkasının da dinine, inancına, görüşüne aynı saygıyı göstermek durumundayım. Buna herkesin, hepimizin çok dikkat etmesi gerekir" cevabını verdi.

Gezi olayları sırasında yaralanan ve bugün hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın vefatına ilişkin Gül, "Bu sabah televizyonda görünce üzüldüm gerçekten. Nihayet bu olay olduğunda 14 yaşında bir çocuğumuzdu. Bugün hayatını kaybettiğini öğrendim. Ailesine başsağlığı diliyorum. Acıların paylaşıyorum" diye konuştu.

Gül, yeni bir olay yaşanmaması için herkesin çok dikkatli olması ve yeni acılar yaşanmasına fırsat verilmemesi gerektiğine işaret ederek, "Dün de İstanbul Valisi ile de konuştum. Eminim ki, gerekli dikkat gösterilecektir. Bir kez daha üzüntülerimi paylaşmak isterim" ifadesini kullandı.

-Uzun tutukluk süresi düzenlemesi nedeniyle yapılan tahliyeler

Tutukluluk sürelerine ilişkin yapılan düzenlemenin ardından gerçekleşen tahliyelere yönelik soru üzerine Gül, "Burada tabii esas sorun mahkemelerin kararlarını vermesinde bu kadar uzun zamanın geçmesi. 5 yıl içerisinde eğer suçüstü yapılan olaylarla ilgili bile, failleri yakalanmış olaylarla ilgili bile kesin kararlar verilemiyorsa hepimizin ciddi ciddi düşünmemiz ve bu noktaya bakmamız gerekir. Hatırlarsanız bir süre önce Hizbullah davasında 10 yıl içerisinde mahkemeler neticelenmediği için tahliyeler gerçeklemişti. Esas bakılması gereken nokta bu" değerlendirmesinde bulundu.

Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Uzun tutukluluk süreleri bir nevi cezaya dönüşüyor, bunu gidermek gerekiyor ama diğer taraftan bu kadar uzun süre içinde karar verememek kabul edilebilir bir şey değil. Onun için dediğiniz doğru. Tartışmalı değil, suçüstü yapılmış. Failleri belli. Danıştay davasında da aynı durum değil mi? Failler bulunmamış olsa, yakalanmamış olsa hadi diyebilirsinizki, bu kadar uzun sürebilir. Aynı gün failler yakalanmış ama bu kadar süre geçmiş. Dolayısıyla bunların çok ciddi şekilde konuşulması ve gerekli tedbirlerin yargı sürecimiz içinde hızlandırma ile ilgili alınması gerektiğine inanıyorum. Bununla ilgili düzenlemeler aslında yapıldı da biliyorsunuz. Yargıtay'ın Danıştay'ın üye sayısı artırıldı. Biriken dosyaların azaltılması ile ilgili."

Bu sorunun bu şekilde devam etmesinin Türkiye'nin ciddi meselelerinden biri olduğunun altını çizerek, "Sadece siyasi konular söz konusu olunca kamuoyu tartışıyor. Bir de siyasi olmayan diğer davalar var. Onların belki derdi, acısı, sıkıntısı hiçbirimize ulaşmıyor. Ülke olarak buna ciddi olarak bakmamız ve bunları tartışıp çözümlerini kısa sürede bulmamız gerekir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber