Ağız sağlığının gizli düşmanı

Düzenli diş fırçalama ve ağız bakımı ile önlenebilen diş eti hastalıkları, belirti vermeden ilerlediği için dişlerin sallanarak kaybedilmesine neden olabiliyor.

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 12 Mart 2014 10:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Ağız sağlığının gizli düşmanı

Dişeti hastalıklarının ağız sağlığının gizli düşmanı olduğunu belirten Periodontoloji Uzmanı Dr. Özge Özöner Bal, dişeti hastalıklarının belirli bakterilerin yol açtığı enfeksiyon hastalıkları olduğunu söyledi. Erken dönemde tedavi edilmeyen dişeti hastalıklarının dişetlerinde çekilme, dişlerde sallantı ve hatta dişlerin kaybedilmesiyle sonuçlanabildiğini söyleyen Bal, "İki dakikada temizlik olmaz" dedi ve dişeti hastalıklarının nedenleri hakkında şunları aktardı:

"Bu hastalıkların birinci sebebi kötü ağız hijyeni. Yani dişlerin ve dişetlerinin plak dediğimiz bakteri birikintilerinden yeterince iyi temizlenememesidir. Bireyler genellikle diş fırçasını iki dakika ağız içinde dolaştırdıklarında dişlerinin temizlendiğini düşünürler. Ancak doğru fırçalama tekniği ve yardımcı ağız hijyen araçları kullanılmadığında her zaman yeterli ağız hijyeninin sağlanabildiği söylenemez. Plak birikiminin sonucunda dişeti hastalığı başlar ya da mevcut hastalık ilerler. Diş temizliğinin tam olması için, uygun fırçalama tekniği, ve yardımcı araçlar önemli. Bunlar; diş ipi, dişler arasındaki mesafeye göre ara yüz fırçaları, sabit protez (köprü) varlığında köprü altı ipi olabilir. Bunları belirliyoruz ve klinikte hastamızla birlikte uyguluyoruz. Çünkü sadece anlatıp geçmekle hem olması gereken motivasyonu hem de doğru uygulanmasını sağlayamıyoruz."

HER ZAMAN BELİRTİ VERMEYEBİLİR

Dişeti hastalığının, besin sıkışması ya da apse oluşumu yoksa genellikle ağrı şeklinde belirti vermediğini vurgulayan Dr. Bal, "Bu nedenle hastalar genellikle dişler sallanma aşamasındayken ya da kaybedildiğinde doktora başvuruyorlar. Dişeti hastalığının verdiği ilk ve en önemli belirti kanamadır. Kanamanın sebebi dişeti iltihabıdır. Dişlerin üzerinde biriken hastalık etkeni bakteriler belirli bir seviyeye ulaştıktan sonra dişetini iltihaplı hale getirirler ve kanama o aşamadan sonra görülür. Bu süre yaklaşık olarak 2 haftadır" diye konuştu.

KEMİK KAYBINA YOL AÇABİLİR

Dişeti hastalıklarına zamanında müdahale edilmediğinde ve uzun vadede dişetinin altında, dişleri destekleyen kemiklerde kayıplar meydana geldiğini ve bu aşamada dişlerde sallantılar olduğunu söyleyen Periodontoloji Uzmanı Dr. Özge Özöner Bal, "Hastalar genellikle bize bu aşamada başvuruyor. Bu aşamada öncelikle bakterileri ortamdan uzaklaştırıyoruz yani diştaşlarını temizliyoruz. Daha sonra kemik kaybının şeklini ve miktarını tespit ediyoruz ve gerekiyorsa ileri tedavi uygulamalarıyla bireyin rahatça temizleyebileceği ve enfeksiyonun tekrar etmesini önleyebileceği bir ortam oluşturuyoruz. Sonuç olarak da bu şekilde dişlerin daha uzun yıllar ağızda kalabilmesine yardımcı oluyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber