İmar mudisine iyi haber

Haber Giriş : 26 Mayıs 2006 12:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay 13. Dairesi, İmar Bankası mudilerinin yapılacak ödemelerden yararlanmalarını dava açmama veya feragat şartına bağlayan Bakanlar Kurulu Kararı'nın ilgili hükmünü iptal etti.

Muammer Ercan isimli İmar Bankası mudisi, Bakanlar Kurulunun, el konulan İmar Bankasında mevduatı olanlara ödemlerin nasıl yapılacağın düzenleyen 2 Ocak 2004 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı'nın ekindeki ?Taahhütname ve ibranamenin? Anayasa'ya aykırı olduğunu ileri sürerek, iptali istemiyle açtığı dava esastan sonuçlandı.

Danıştay 13. Dairesi, ?Taahhütname ve ibranamedeki? haksız olarak yapılan ödemenin iadesi için 1 günlük süre verilmesinin, yasaya aykırı olduğuna işaret etti. 13. Daire, ayrıca dava konusu taahhütname ve ibranamedeki ilgililerin bankada olan hesapları karşılığında yapılacak ödemelerden yararlanmalarını dava açmama ya da feragat koşuluna bağlayan hükmü de iptal etti. Dairenin kararında, bunun temel haklardan olan dava hakkını sınırladığı ve bu hakka müdahale ettiği belirtildi.

Kararda, bir temel hak olan dava hakkını sınırlandıran taahhütnamenin bu bölümünün hukuka aykırı olduğu vurgulandı. Başbakanlık ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, kararı temyiz ederse, dosya Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna gidecek.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber