Ekonomi takmadı

Siyasi istikrarı bozmak amacıyla öne sürülen 'ekonomide işler kötü' propagandası boş çıktı. Bir günde milyarlarca dolarlık yatırım açıklandı. Dün, 1.6 milyarlık termik santral temeli atıldı, Filyos Limanı 472 milyona ihale edildi, kanser ilacı fabrikası için imza atıldı, dünyaca meşhur saat firması Türkiye'ye üretim üssü kurdu.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 20 Mart 2014 07:49, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Türkiye'de siyasi istikrara zarar vermek için ekonomide gidişatın kötü olduğu yönündeki kara propaganlara cevap reel ekonomiden geldi. Dün gün içerisinde milyarlarca dolar değerinde 9 farklı büyük çaplı yatırım projesi hayata geçirildi.

BİRBİRİNİ İZLEDİ

Türkiye'nin 5 önemli projesinden biri olarak gösterilen Filyos Limanı'nın altyapı yapım işi ihalesinde en düşük teklifi 472 milyon 512 bin 96,38 lira ile Nas İnşaat, YSE İnşaat ve Detaş İnşaat'ın oluşturduğu konsorsiyum verdi. Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın katılımı ile gerçekleştirilen Soma Kolin Termik Santrali'nin temel atma töreni gerçekleştirildi.

ÖZEL SEKTÖR YATIRIMA DEVAM EDİYOR

Türkiye'de seçimlere 15 günden az zaman kalmasına rağmen, yerli ve yabancı özel sektör firmaları yeni tesis ve yatırımlarını da devam ettiriyor. Çin'in en büyük ticari araç üreticilerinden Sinotruk'un yetkililerinden oluşan heyet, yatırım ve ticaret olanaklarının araştırılması için Bursa'ya gelmesi oldu. Ayrıca, Deva Holding 2 yeni ilaç üretim tesisi kuracağını açıklarken, Kappa markası, kadın ve erkek saatlerinin üretimi ve tüm dünyaya dağıtımı için bir Türk firması ile anlaştı.

2 bin 600 kişiye istihdam müjdesi

Soma'da kurulacak ve 1.6 milyar liraya mal olacak Kolin Termik Santrali'nin temel atma törenine katılan Enerji Bakanı Taner Yıldız, 'Burada 2 bin 600 yeni ekmek kapısı, istihdam alanı açılıyor' dedi. Yıldız, Manisa ve Soma'nın ülkenin enerji üretiminin yüzde 3,5-4'ünü karşıladığını, rüzgar ve termik santrallerle ülkenin yükünü çektiğini dile getirdi.

BÖLGE SAKİNLERİNE ÖNCELİKLİ İŞ

Kurulacak tesisin emisyon değerlerinin çok düşük olduğunu, çevreci bir yatırım olduğunu anlatan Yıldız, şöyle konuştu: 'Çevreyi kirletmeyeceğiz çevreye rağmen değil çevreyle beraber olacağız' dedi. Bakan Yıldız, TKİ Genel Müdürü Mustafa Aktaş'a talimat vererek işe alımlarda bölge sakinlerine öncelik verilmesini istedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'da Türkiye'nin ilk termik santralden çıkan buhar ve sıcak suyla konut ısıtma projesini başlattıklarını belirterek, bunu 14 termik santralin bulunduğu bölgelerde de uygulamak istediklerini belirtti.

Yıldız, 'Madencilerimizin alın terini burada enerjiye dönüştürdükten sonra sıcak suyun, buharın değerlendirildiği, Soma halkının hizmetine sunulduğu önemli bir projeden bahsediyoruz' şeklinde konuştu. 'Burada 15 milyar liralık tasarruf edebileceğimiz bir alan var' diyen Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: ' Hanımlar 4 milyar lira, sanayiciler 6,5 milyar lira, çocuklar 2 milyar lira, toplamda ölçülebilir yılda 15 milyar liralık tasarruf etme imkanımız var. Bu gördüğünüz tesis en önemli tasarruf kalemlerinden bir tanesidir. 8 bin konutun enerjisini buradan sağlayacağız.'

Eskişehir YHT yer altına alınıyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattında test sürüşlerinin devam ettiğini belirtti. Herhangi bir sıkıntı söz konusu değil' dedi. Elvan, 'YHT'lerimiz, aç-kapa yöntemiyle açılan bu tünelden geçiş işlemlerine başladılar. Bunun, Eskişehir'i rahatlattığını düşünüyorum' diye konuştu. Trenin, şehir merkezinde yer altından geçmesinin bir örneğinin İspanya'nın Cordoba kentinde bulunduğunu kaydetti.

5 BİN KONUTA EŞDEĞER

Bakan Elvan, '2,2 kilometrelik kesimde tam 145 kilometrelik fore kazık uygulaması var. 3,5 kilometre uzunluğunda içme suyu, yağmur suyu ve kanalizasyon gibi alt yapı yatırımlarının deplasesi gerçekleştirildi. 20 bin nüfuslu bir ilçeye yapılacak 5 bin konuta eşdeğer bir yatırım gerçekleştirildi' diye konuştu.

Filyos'a 472 milyon lira

Türkiye'nin en önemli 5 yatırımından biri olacak Filyos Limanı'nın altyapı yapım işi ihalesinde en düşük teklifi 472 milyon 512 bin 96,38 lira ile Nas İnşaat, YSE İnşaat ve Detaş İnşaat'ın oluşturduğu konsorsiyum verdi. Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Metin Tahan 'Altyapısı olmayan bu kadar önemli yatırımlarda özel sektörün ilgisi, maliyetin yüksekliği ve geri dönüşün uzun vadede olması nedeniyle zayıf kalıyor. Hükümetin altyapıyı merkezi bütçeden karşılama kararı projenin hayata geçme süresini kısalttı. Yıllık 25 milyon ton yük kapasiteli bir liman olacak. Türkiye genelinde yılda 385 milyon ton yük elleçlendiği düşünüldüğünde projenin önemi daha net ortaya çıkıyor. Filyos Limanı da faaliyete geçtiğinde, Türkiye'de elleçlenen yük miktarı 410 milyon tona çıkacak' dedi.

PLANDAN ÖNCE BİTECEK

Tahan ayrıca, 'Projeyi, 4 yıl gibi bir sürede tamamlamayı planladık' dedi. Limanın altyapısına bu yıl genel bütçeden 140 milyon 600 bin lira harcanacak. Limanın altyapı çalışmalarının 2017'de bitirilmesi hedefleniyor.

Çinli otomotiv devi Bursa'da

Çin'in en büyük ticari araç üreticilerinden Sinotruk'un yetkililerinden oluşan heyet, yatırım olanakları için Bursa'ya geldi. Sinotruk'un Uluslararası Ticaretten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Liu Qing, yatırımcılarla görüştüklerini belirterek, 'Türkiye'de iş geliştirebilmek için partner arıyoruz. Türkiye gelişen bir ülke ve üzerinde değerlendirme yaptığımız hedef pazarlarımız arasında' şeklinde konuştu.

ASELSAN'dan Sivas'a yatırım

ASELSAN ile Sivas Optik Malzemeleri Sanayi ve Ticaret AŞ ortaklığıyla Sivas'ta kızılötesi bantlar için hassas optik elemanları üretimi yapılacak. ASELSAN Genel Müdürü Cengiz Ergeneman, 'Tesis, uzay teleskobu üretebilecek mercekleri de yapabilecek konuma gelebilir. Belki uzay teleskobunun kendisini üretebilir' dedi. Ergeneman, üretim adedinin değişeceğini, tesise toplam 15 milyon dolarlık bir yatırım yapılacağını söyledi.

2 ayda 350 milyon liralık satış yaptı

Emlak Konut GYO, geliştirdiği projelerde, 1 Ocak - 28 Şubat 2014 arasında, toplamda KDV hariç 350 milyon lira tutarında 897 adet bağımsız bölümün satışı gerçekleştirildiğini açıkladı. Şirket açıklamasında, 'Şubatta bağımsız bölüm satışı 332 adettir. Bunların KDV hariç peşin değeri ise toplam 123.8 milyon TL'dir' denildi.

Kappa saatleri Türk markasına emanet

Kappa markası sahibi BasicNet S.p.A ve bir Türk Firması olan LC İnternational Watches 10 yıllık (5+5) lisans anlaşması imzaladı. Bu anlaşmaya göre Kappa firması, saatlerinin üretimi ve tüm dünyaya dağıtımı için bir Türk firması ile anlaşmış oldu.

Kanser ilacı Türkiye'de üretilecek

DEVA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Philipp Haas,Türkiye'de ağırlıklı olarak ithal edilmek zorunda kalınan, kanser ilaçlarının yerli olarak üretileceği Çerkezköy'de toplam 1000 metrekarelik kapalı alana sahip üretim tesislerinin mayıs ayı itibariyle hizmete girmesini hedeflediklerini söyledi. Şu anda ilaç sektörünün yarattığı cari açığın 4,7 milyar dolar olduğunu belirten Haas, DEVA'nın onkoloji ve solunum ilaçlarının üretimini Türkiye'de yaparak, ilaçtan kaynaklanan bu cari açığın düşmesine katkı sağlayacağını dile getirdi. Almanya'da DEVA ürünlerinin satışını yapabilmek için 2 ilaç ruhsatının hazır olduğunusözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber