Emeklilik ikramiyesindeki 30 yıllık sınırın kaldırılması istendi

"Memurların emekli olurken aldıkları emeklilik ikramiyesi miktarının artırılması ve emekli ikramiyesinde uygulanan 30 yıllık sınırın kaldırılmasını istiyoruz"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Mart 2014 11:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Emeklilik ikramiyesindeki 30 yıllık sınırın kaldırılması istendi

İLKAY GÜDER - Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, emeklilik ikramiyesi miktarının artırılması ve emekli ikramiyesinde uygulanan 30 yıllık sınırın kaldırılmasını istediklerini bildirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in çağrısıyla yılda bir kez yapılan "Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu" toplantısı, dün Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan'ın başkanlığında gerçekleşti. Toplantıda, Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu üyeleri ve çeşitli sivil toplum örgütleri de görüşlerini iletti.

AA muhabirine açıklama yapan Tonbul, toplantıdaki taleplerinde Memur-Sen olarak kadın istihdamının önündeki engellerin kaldırılmasını talep ettiklerini söyledi.

"Memurların emekli olurken aldıkları emeklilik ikramiyesi miktarının artırılması ve emekli ikramiyesinde uygulanan 30 yıllık sınırın kaldırılmasını istiyoruz" diyen Tonbul, şunları belirtti:

"Toplantıda, kamu görevlilerinin fiilen çalışma döneminde en son almış oldukları maaş ile emekli olduklarında aldıkları ilk maaş arasındaki farkın yüzde 10'dan daha fazla olmamasına dönük bir maaş hesaplama sisteminin geliştirilmesini talep ettik. Ayrıca biz, 'memurlar ve kamuda çalışan işçiler açısından kamu kreşleri çoğaltılsın' diyoruz. 50 ve daha fazla çalışanı olan iş yerlerdeki kamu kreşleri teşvik edilsin, bunlar sosyal tesis kapsamından çıkartılarak eğitim kurumu haline getirilsin ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlansın."

- Tedavi katılım payı uygulamasının kaldırılması

Tonbul, Memur-Sen olarak tedavi katılım payı uygulamasının kaldırılmasını talep ettiklerini de belirterek, "TÜİK tarafından açıklanan yoksulluk sınırının altında maaş alanlardan tedavi katılım payı alınmamasını, SGK tarafından ödenen gündelik ve yol gideri tutarlarının, fiili duruma uygun miktara yükseltilmesi için çalışma yapılmasını da istedik" diye konuştu.

Memur-Sen olarak, sosyal güvenlik sisteminin piyasalaştırılmasına, ticarileştirilmesine ve özelleştirilmesini karşı olduklarına değinen Tonbul, sosyal güvenlik açığının GSYİH'ye oranını yüzde 1'ler seviyesine düşürecek tedbirlerin alınması gerektiğini dile getirdi.

SGK'da çalışan personelin hak kaybına uğradığını da savunan Tonbul, "SGK'da çalışan personel, mesai mefhumu gözetmemektedir. Personelin fazla mesailerinin kaldırılmış olması da personelin gelirlerinde azalmaya neden olduğu gibi ileriye dönük borçlanma planı yapanları zor duruma düşürmüştür. Sosyal güvenlik dengesinin bozulmaması için öncelikle kurum çalışanları düşünülmelidir. Bunun için SGK çalışanlarının ücretlerinde yaşanan hak kayıpları yapılacak çalışmalarla yeniden düzenlemelidir" değerlendirmesinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber