Pasaport genelgesine göre başörtüsü yasak değil

Haber Giriş : 27 Mayıs 2006 08:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 1984 tarihinde yayınladığı ve sonraki yıllarda kimi değişiklikler yapılan ?pasaport tanziminde dikkat edilecek hususlar' konusundaki genelgesinin, başörtüsünü yasaklamadığı belirlendi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya ziyareti sırasında başörtülü bir kadın, ?Pasaport almak için saçlarımın biraz görünmesini istiyorlar.? şeklinde Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Mehmet Ali İrtemçelik'i şikayet etti. Başbakan'ın, ?Böyle bir uygulamanız var mı?? sorusuna Büyükelçi, ?Merkezden aldığımız talimatları uyguluyoruz.? diyerek bir genelgeye işaret etti. Ancak söz konusu genelgenin başörtüsü ile ilgisinin olmadığı ortaya çıktı. Genelgenin, pasaportlarda yer alacak fotoğrafların kişinin durumu ile ilgili bölümünde ?cepheden çekilmiş, şapkasız, güneş gözlüksüz olması, kadınlar için çehrenin tam olarak görünmesine mani olmayacak şekilde saç diplerinden itibaren örtüyle bağlanmış olarak çekilen fotoğrafın kabul edileceği'' öngörülüyor.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Müslüman kadınların dinlerinin gereği olarak başlarını asırlardır örttüklerini belirterek, ?Bu konuda münferit görüşlerin bulunması, bu ana görüntüyü farklı göstermeyi haklı kılacak bir güç ve yoğunlukta değildir.? dedi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber