Sağlıkta tasarruf için iki bakanlık işbirliğine gitti

Haber Giriş : 27 Mayıs 2006 09:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık harcamalarındaki artışa nasıl çözüm aranacağına yönelik çalışmalarda "hak kısıtlayıcı" herhangi bir tedbir üzerinde durulmadığı belirtildi. Buna karşılık harcamaların kontrolü için Sağlık Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı bir protokol imzalayacak. Bu protokolle ödeneklerin belli sınırlar içinde aylık olarak verilmesi gündeme gelecek ve hizmet kalitesinin düşmemesi istenecek. Sağlık Bakanlığı da aylık ödenekleri aşmamak için uğraşacak. İşbirliğinin sağlanmasına yönelik ifadelerin Niyet Mektubu'na da girdiği belirtildi.

Sağlık harcamalarının kontrol altına alınması için Sağlık Bakanlığı ile hizmet satın alan kamu kuruluşlarının ilişkisinde ödeneklerin kontrollü verilmesini sağlayacak bir sistem uygulanacak. Sağlık Bakanlığı ile paket sözleşmeler yapılacak. Harcama sınırlarına uymak için devreye girecek yeni modelde; Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur ve yeşil kartlı hastaların Sağlık Bakanlığı hastanelerinden hangi koşullarda yararlanacağı, ne kadar ödeme yapacağına ilişkin sözleşme yapılacak. Konuya ilişkin yasal altyapı 2006 yılı Bütçe Kanunu'nda mevcut. "Tedavi hizmetlerinin temini" başlıklı bir maddeyle Maliye Bakanlığı'nın Sağlık Bakanlığı'ndan hizmet alımına yönelik yetki alındı. Maddeyle, sözleşmede belirtilen tutar karşılığında ihtiyaç duyulan her türlü sağlık hizmetini, kendisine bağlı sağlık kurum ve kuruluşları aracılığıyla sunmakla yükümlü tutuldu ve sözleşmede belirtilen tutar dışında başka ilave ödeme talebinde bulunamayacağı hüküm altına alındı. Böylece Sağlık Bakanlığı'nın harcama limitleri içinde kalması hedeflendi.

Faturalara sıkı denetim geliyor

Sağlanacak tedavi hizmetleri ve ödemelerin yapılmasına ilişkin esas ve usuller, Maliye ve Sağlık bakanlıkları tarafından ortak belirlenecek. Konuya ilişkin olarak bir protokol imzalanacak, ayrıca sözleşme yapılacak. Yeni sistemde, Sağlık Bakanlığı'nın hizmetleri için paketler hazırlanacak. Bir ameliyatın ne kadara yapılacağı ortaya konulacak. Sağlık Bakanlığı belirlenmiş fiyat üzerinden hizmetini faturalandıracak. Maliye de faturayı ödeyecek.

Sağlık sistemindeki kötü işleyişin bir diğer nedeni olarak da "SSK ve Bağ-Kur'un Sağlık Bakanlığı'nın faturalarına itirazı" olarak ortaya konuldu. Çalışmalarda faturaların denetiminde ortak bir modelin benimseneceği ve daha sıkı takibe alınmasına yönelik adımlar atılacağı kaydedildi.

İki bakanlık ortak çalışacak
* Sağlık ve Maliye bakanlıkları ortak çalışacak.
* Ödemelere ilişkin usuller birlikte belirlenecek.
* Ödeneklerin kontrollü verilmesi sağlanacak.
* Sağlık Bakanlığı ile paket sözleşmeler yapılacak.
* Sağlık Bakanlığı hizmetini faturalandıracak.
* Maliye Bakanlığı faturayı ödeyecek.
* Faturaların denetimi daha da sıklaştırılacak.
* Uygulamanın yasal altyapı 2006 Bütçe Kanunu'nda mevcut.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber