ATM'leri Windows XP korkusu sardı

Windows XP’ye teknik desteğin 8 Nisan’da bitmesi, ATM’lerde güvenlik korkusu yarattı. Sektör tehlikeli bir durum olmadığını belirtirken, Microsoft bir üst sisteme geçilmesini tavsiye ediyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 21 Mart 2014 08:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
ATM'leri Windows XP korkusu sardı

Hanife Baş

Microsoft'un, Windows XP işletim sistemine teknik desteği 8 Nisan'da keseceğini açıklaması dünyada olduğu gibi Türkiye'de de gözlerin otomatik para çekme makineleri ATM'lere çevrilmesine neden oldu. Türkiye'de de ATM'lerin büyük çoğunluğu Windows XP sistemini kullanıyor.

NCR Genel Müdürü Yalçın Orhon, Türkiye'de 36 bin ATM bulunduğunu ve bu ATM'lerin yüzde 90'ında Windows XP işletim sistemininin kullanıldığını söyledi. Orhon, Microsoft'un bu işletim sistemine teknik desteği bırakmasının ATM'lerde sanıldığı gibi ek bir güvenlik açığına neden olmayacağını vurgulayarak, "Şu anda var olandan farklı ek bir risk oluşturacak durum yok. İsteyen müşterilerimiz Windows 8.1'e geçebilir. Bu sistem de güvenlik açısından değil, daha renkli ve farklı hizmet sunmak açısından önemli. Windows XP'de kalmak güvenlik açısından da bir tehlike oluşturmaz" dedi.

'Ortada tehlike yok'

Windows XP'ye desteğin kesilmesinde ortada bir risk, tehlike bulunmadığını kaydeden Orhon, "Tahmin etmek zor ama müşterilerimizin yüzde 25'inin yılsonuna kadar Windows 8.1'e geçebileceğini düşünüyoruz. ATM'lerde yeni işletim sistemine geçmek ek bir bellek kapasitesi gerektirebilir. Hepsinin değil ama eski ATM'lerin PC kısmının işlemcisinin değişmesi de gerekecek" diye konuştu.

Microsoft Türkiye Windows Pazarlama Grup Müdürü Onur Altıntaş ise, ülkemizde bulunan 16 milyon bilgisayarın 2.5 milyonunun Windows XP kullandığını tahmin ettiklerini belirterek, şunları söyledi: "2001'te piyasaya sürülen 13 yıllık XP işletim sistemine verilen resmi destek 8 Nisan 2014'te sona erecek. Bu tarihten sonra Windows XP kullanmaya devam eden kurum ve kullanıcılara canlı veya çevrimiçi destek, yeni nesil tehditlerden korunma, güvenlik yamaları gibi güncellemeler sunulmayacak."

'2 yıldır hatırlatıyoruz'

Altıntaş, XP'nin desteğinin biteceğinin ve özellikle ATM'lerin Windows'un güncel sürümlerine geçiş planlaması yapılması gerektiği bilgisini 2 yıldan fazla bir zamandır müşterileriyle paylaştıklarını da dile getirdi. Altıntaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Pek çok banka bu konuda yol aldı. Bazı bankalar yeni donanımla beraber Windows 8.1 ya da Windows 7 sürümlerini kullanıyor. Bazıları da mevcut işletim sistemini yükselterek konuyu çözüyor. 8 Nisan'da, ATM'lerin önemli bir kısmı Windows XP'den güncel bir işletim sistemine geçmiş olacak. Bu geçişin ATM'lere en büyük getirisi daha yüksek güvenlik yönünde."

'Hırsızlara kapı açık demek gibi'

Bilgi güvenliği şirketi İnfoNet'in Genel Müdürü Taner Özdeş ise, her yazılımın teknik destek verilse bile açığının bulunduğunu anımsatarak, şunları kaydetti: "Teknik desteğin çekilmesi güvenlik açığında çözüm sunulamamasını getirecek. Her yazılımın açığı var, bir de teknik desteğin çekilmesi hırsıza 'apartmanın kapısı açık' demek gibi. Bankalar, XP'den desteğin çekilmesi sonrasında mutlaka kendi önlemlerini alırlar. Ama bu yüzde yüz çözüm sağlayamaz."

Bir dönemin fenomeniydi

Microsoft, bilgisayar işletim sistemi Windows XP'yi 2001'te satışa sundu. Satışta iyi rakamlar yakalayan sistem bir dönemin fenomeniydi. Bu nedenle SP1, SP2 ve SP3 şeklinde üç tane güncelleme paketi yayınlandı. Windows XP'ye yönelik tehditler zamanla arttı. Microsoft, XP'nin satışını 30 Haziran 2008 tarihinden durdurdu. Windows XP Service Pack 2'e verilen destek, 13 Temmuz 2010 tarihinde bitti, 8 Nisan 2014 tarihinde Windows XP Service Pack 3'e verilen destek de tamamen sona erecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber