İşte Twitter'ın kapatılmasının sebebi

Twitter'a erişimin durdurulması kararının, şair-yazar İsmet Özel adına açılan sahte hesabın kapatılmaması üzerine alındığı öğrenildi.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Mart 2014 11:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
İşte Twitter'ın kapatılmasının sebebi

Twitter'ın kapanmasına ilişkin TMK 10. madde ile yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı kararının ise bulunmadığı belirtildi.

Twitter'ın sitesinde yer alan bilgilere göre, kapatma kararı İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesi ve Samsun 2. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından verildi. Sitenin sayfasında kapatılma gerekçelerinden biri olarak, kaldırılan TMK 10. madde ile yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kaldırıldıktan sonraki tarih olan 20 Mart 2014 tarihli kararı da gösterildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı basın bürosundan alınan bilgilere göre, şair ve yazar İsmet Özel adına açılan sahte hesap nedeniyle yapılan şikayet üzerine İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesi bu sahte hesap kapatılana kadar Twitter'in kapatılmasına karar verdi. Kapatma kararına yapılan itiraz İstanbul Anadolu 14. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından reddedilerek, kapatma kararının yerinde olduğu belirtildi. Bunun üzerine site hakkında koruma tedbiri uygulandı.

Öte yandan sahte bir hesap üzerine Samsun 2.Sulh Ceza mahkemesi tarafından da benzer bir karar alındığı öğrenildi. Samsun'da mahkemeye başvuran bir vatandaş kızının adına açılan sahte bir hesapta cinsel içerikli fotoğraflar paylaşıldığını belirterek hesabın kapatılmasını talep etti. Talebi değerlendiren Samsun 2.Sulh Ceza Mahkemesi'nin de sahte hesap kapatılıncaya kadar Twitter'in kapatılmasına karar verdiği öğrenildi.

Twitter'ın ana sayfasında kapatma gerekçeleri arasında 6 Mart'ta kapatılan TMK 10. madde ile yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 20 Mart tarihli kararının da gerekçe gösterilmesi konusunda Başsavcılık basın sözcülüğü tarafından böyle bir karar bulunmadığı belirtildi.


MÜSTEHCEN FOTOĞRAF YASAKLATTI

Twitter'ın yasaklanmasına neden olan kararlardan birinin de, Samsun 2. Ceza Mahkemesi'nde alındığı belirtildi. Adına açılan sahte Twitter hesabından müstehcen fotoğraflar yayınlanan kadın, mahkemeden Twitter, Google ve Facebook'ta söz konusu sayfalara erişimin engellenmesiyle ilgili karar çıkarttı.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Twitter'a erişimin engellenmesine neden olan kararlardan birinin, adına açılan sahte Twitter hesabından müstehcen fotoğraflar yayınlandığını belirterek Samsun 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ne dava açan kadının başvurusu üzerine alınan "içeriğe erişimin engellenmesi" yönündeki kararın uygulanmaması olduğu belirtildi.

Samsun Barosu avukatlarından Adnan Aydın, gazetecilere yaptığı açıklamada, ismini açıklamadığı müvekkilinin uzun yıllar önce Samsun'da bir kamu kurumunda çalıştığını, emekli olarak İstanbul'a yerleştiğini belirtti.

Müvekkiline husumet besleyen kişi tarafından müvekkili adına sahte hesaplar açıldığını belirten Aydın, "Müvekkilime özel bir husumeti olan birisi müvekkilimin adını kullanarak Twitter'da ve değişik birkaç internet sayfasında hesap açıyor. Müvekkilin ismi altına başka yerlerden temin ettiği müstehcen resimleri koyarak müvekkilimi rencide ediyor. Bu sayfaya erişimin engellenmesi için mahkemeden talepte bulunduk. Mahkemeden de bu doğrultuda bir karar verildi" dedi.

'TWITTER'IN TAMAMEN KAPATILMASI TALEBİMİZ YOK'

Aydın, "Şimdi görüyoruz ki buna dayanak yapılarak Twitter'a tamamen erişim engellenmiştir. Bizim talebimiz sadece ilgili sayfaya erişimin engellenmesiydi. Twitter'in tamamın kapatılması gibi bir talebimiz yok, olamaz da" ifadelerini kullandı.

'FACEBOOK'LA İLGİLİ KARAR DA VAR'

Bir gazetecinin "Durumun düzeltilmesi için bir girişiminiz var mı" yönündeki sorusuna Aydın, "Hayır yok. Bizim amacımız müvekkilimle ilgili sayfaya erişim engellensin idi. Twitter'a genel erişimin engellenmesinin bizimle doğrudan ilgisi yok. Başka sosyal paylaşım sitelerinde de vardı, onlara da erişimin engellenmesi için müvekkilimle ilgili sayfalara erişimin engellenmesine karar verildi. Örneğin Facebook'ta erişimin engellenmesi de var kararda" yanıtını verdi.

Aydın, müvekkili adına sahte hesap açanların kişilik haklarına doğrudan saldırı yaptıklarına dikkati çekerek, "İnternet sayfasını burada aracı olarak kullanıyorlar. Bizim amacımız internet sayfalarına tamamen erişimin engellenmesi değil, müvekkilimizin kişisel haklarını korumak. Yasa bu kişilik haklarına belli bir koruma getiriyor. Biz o koruma duvarından faydalanmak istedik ama gördüğümüz sonuç sayfanın tamamen kapatılması. Bu bizim ne amacımız ne hedefimiz" ifadelerini kullandı.

MAHKEMENİN KARARI ŞÖYLE:

Samsun 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin verdiği ilgili karar ise şöyle: "5651 sayılı yasanın 9. maddesi uyarınca talep eden vekilinin talebinin kabulü ile, Twitter, Facebook ile Google isimli internet sitelerinde ihlalin gerçekleştiği yayın, kısım ve bölümle sınırlı olarak içeriğe erişimin engellenmesine, karardan bir suretinin İnternet Sağlayıcıları Birliğine gönderilmek üzere Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına gönderilmesine, verilen bu kararın internet sağlayıcı birliğinin henüz kurulmamış olması ihtimaline binaen infaz aşamasında herhangi bir tereddüt ve aksamanın oluşmaması bakımından ayrıca taraflara tebliğine karar verildi."

İHA - AA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber