AA, 95 bin kişiyle seçimi izleyecek

Seçim üzerinden spekülasyonlara bir önlem de AA'dan. Ajans, ilk kez sandık başından sonuçları verecek. AA Genel Müdürü Kemal Öztürk, 'Vatandaşlarımız, 95 bin kişiden oluşan ekibimizle, en doğru sonuçlar için bizi takip etsin' dedi

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 29 Mart 2014 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AA, 95 bin kişiyle seçimi izleyecek

ELİF ÖZLEM KARATAŞ

Anadolu Ajansı (AA) 'Yerel Seçim 2014' projesi kapsamında, 52 milyon 695 bin 831 seçmenin, 194 bin 310 sandıkta oy kullanacağı yarın yapılacak yerel seçimler için hazırlıklarını tamamladı.

4 aylık bir çalışma sonucu hazır hale getirilen proje hakkında bilgi veren AA Genel Müdürü Kemal Öztürk, 'Ajans, tarihinde ilk defa sandık başından canlı olarak seçim sonuçlarını verecek. Bunun için çok uzun süredir hummalı bir çalışma içerisindeyiz. Bu çalışmalar ile ilgili de hazırlıklarımızı tamamladık ve pazar günü inşallah bütün Türkiye'de seçim sonuçlarını sağlıklı bir şekilde vereceğiz' diye konuştu.

HABER İLK ELDEN

Seçim boyunca İçişleri Bakanlığı ile ortak çalışacaklarını ve protokol yaptıklarını belirten Öztürk, 'Birisi güvenli haber akışı öbürü güvenli veri akışı. Birinci sistemde bin 200 habercimiz her ilde ve ilçede olacak. Bu habercilerimizin tek görevi güvenli haberleri yayınlamak. Ne oldu, o gün asayişte haber var mı, kavga var mı tartışma var mı, iddialar varsa, işte sandık çalındı, oy tekrarı var, bu konularla ilgili sağlıklı bilgileri birinci elden alıp kamuoyuna açıklayacağız' diye konuştu.

100 BİN KİŞİLİK EKİP

Seçim boyunca her valilik bünyesinde kurulan seçim izleme merkezlerinde kendilerinin de yer alacaklarını belirten Öztürk, gelişmeleri takip ederek yayınlayacaklarını ifade etti. Seçim boyunca yaklaşık 100 bin kişilik bir ekibin görev yapacağını belirten Öztürk, şunları söyledi: 'Her sandıktan aşağı yukarı verileri alacağız. Bunun için yaklaşık 100 bin kişilik bir ekip var. Habercilerin haricinde bir sistem bu. Bunlar bizzat kendimizin yazdığı bir yazılımla veriler data merkezimize, buradan da kamuoyuna aktaracağız.'

7 DİLDE AÇIKLANACAK

Bu çerçevede bin 200 sahada, 300 de merkezde bin 500 haberci görevlendirildiğini ifade eden Öztürk, televizyon ve gazetelerin yaklaşık yüzde 85'inin de yerel seçim 2014 projesine abone olduklarını belirterek, 'Yurtdışındaki abonelerimizin ve medyanın da sağlıklı şekilde bilgi alması için önlemler aldık. 7 dile çevireceğiz haberleri. Bunları 7 dilde bütün dünyaya inşallah yayınlamış olacağız' dedi.

TV ve interneti olmayana SMS

Seçim sonuçlarını saat 21.00 itibariyle vermeye başlayacaklarını dile getiren Öztürk, sayım işleminin uzun sürmesi nedeniyle sonuçların daha erken beklenmemesini istedi. Sonuçları vatandaşlara 3 yolla ulaştıracaklarını ifade eden Öztürk, 'Televiyon ve gazetelere, web sitelerine ve vatandaşlarımızın da izleyebileceği özel bir site yaptık 'aasecim.com'. Bunlarında hiçbiri yoksa bir vatandaşımızın interneti yoksa, televizyon izleyemiyorsa cep telefonunda SMS'le de öğrenebilir. Arzu ettikleri hangi şehrin sonuçlarını almak istiyorlarsa gsm operatörlerine, o şehrin trafik plaka numarasını gönderirlerse, onların seçim sonuçlarını biz cep telefonlarına ileteceğiz' dedi.

Demokrasi bayramına bizim de katkımız olsun

Vatandaşlara, haberleri Anadolu Ajansı'ndan takip etmeleri tavsiyesinde bulunan Öztürk, 'Biz seçimlerin demokrasinin bayram günü olduğuna inanıyoruz. Bu bayram gününün de vatandaşlarımıza mutluluk getirmesini, bizim de bu mutluluk haberlerini yapmayı arzu ediyoruz. İnşallah müjdeli haberleri ilk Anadolu Ajansı'ndan duyacaklardır. Ve biz de vatandaşlarımızın, belediye başkanlarımızın, meclis üyelerinin seçilmesini büyük bir mutlulukla vereceğiz. Demokrasinin en büyük göstergelerinden biridir seçim günleri. Bu seçim gününde de biz ajans olarak üzerimize düşen sorumluluğun, yükümlülüğün bilincindeyiz. Bunu da elimizden geldiği kadar yerine getireceğimizi umut ediyoruz. Vatandaşlarımıza haberleri Anadolu Ajansı'ndan takip etmesini öneriyoruz. O gün manipülatif haberler olabilir, spekülasyon yapılabilir. Bunlara kaptırmadan özellikle sosyal medyadaki dedikodulara aldırmadan haberleri bizden takip etmelerini öneriyoruz. Çünkü Anadolu Ajansı Türkiyenin en güvenilir haber kurumu, o yüzden vatandaşlarımızın bizden haberleri takip etmesini arzu ediyoruz' diye konuştu.

SİSTEM KORUMA ALTINA ALINDI

AA'nın seçim sonuçlarını aktaracağı tüm sistemlerin siber saldırılara karşı koruma altına alındığını belirten Öztürk, 'Sistemin internet altyapısı ve bağlantıları çoklu, yedekli ve farklı noktalardan erişime imkan verecek biçimde, siber saldırı ve engellemelere karşı güvenli hale getirildi' dedi. Dünyanın her yerinden isteyen herkes, cep telefonundan ya da tablet bilgisayarından aasecim.com adresine girerek, seçim sonuçlarını izleyebilecek. Öztürk, 30 Mart akşamı veri yayınının yanı sıra Anadolu'daki yerel seçim atmosferini de haber, görüntü ve fotoğraflarla 'Yerel Seçim 2014' özel yayınıyla yapacaklarını belirterek, kesin sonuçlar açıklanıncaya kadar özel yayınını kesintisiz sürdüreceklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber