Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, yönetmeliği değiştirerek kendini ve 35 üst düzey yöneticiyi başmüfettiş ve müfettiş yaptı.

Haber Giriş : 23 Ocak 2004 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, yönetmeliği değiştirerek kendini ve 35 üst düzey yöneticiyi başmüfettiş ve müfettiş yaptı.

Genel müdürlükte görevli 12 müfettiş, hem kendi haklarının yendiği hem de kanuni suç işlendiği iddiasıyla Danıştay'da dava açtı. Ancak müfettişler geçtiğimiz ekim ayında Danıştay'a yaptıkları başvuruyu geri çekince, ?bunun sürgün tehdidiyle yapıldığı' iddiası ortaya atıldı. Kahveci, iddiaları yalanladı.

Orman Genel Müdürlüğü'ndeki olay, Osman Kahveci'nin şube müdürüyken vekaleten genel müdürlüğe atanmasıyla başladı. Asaleten atanmasıyla ilgili kararname Köşk'ten dönünce Kahveci, önce kendi statüsünü daire başkanı şekline getirdi. Ardından Orman Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Yönetmeliği'nde değişiklik yaparak geçici üç madde ekledi ve bu değişiklik 4 Eylül 2003 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. Birkaç gün içinde de Kahveci'yle birlikte 7 üst düzey yönetici başmüfettiş, diğerleri müfettiş olmak üzere genel müdürlük bünyesindeki toplam 35 yönetici doğrudan denetim elemanı oldu. Kahveci, kendisini başmüfettiş olarak atayan yazının altına bizzat imzasını attı ve bakanlığa gönderdi. Önemli bir kariyer olarak görülen müfettişlikte makam tazminatı, denetim tazminatı, lojman, görev tazminatı, özel hizmet tazminatı gibi birçok sosyal ve mesleki özellik ve güvence bulunuyor.

Değişikliğe gidilmesindeki amacı ZAMAN'a açıklayan Kahveci, ?Bu yönetmelik istisnai durumlarda yapılan bir uygulama. Müfettiş kadromuz azalmıştı. Meslekte kıdemli ve parlak olanların teknik hizmetlerinden yararlanabilmek için, yönetmelikte kısa süreli geçerli olacak şekilde değişiklik yaptık. Bu yeni bir şey değil. Teşkilatımızda daha önce de iki üç kez yapıldı.? dedi. Yönetmeliğin, üç ay geçerli olan ve 4 Aralık 2003'te yürürlükten kalkan geçici maddesinde şöyle deniyor: ?Yönetmeliğin yürürlük tarihinden itibaren 3 ay içinde; Orman Genel Müdürlüğü'nde bölge müdürlüğü, daire başkanlığı ve daha üst görevlerde bulunmuş ve en az dört yıllık lisans eğitimi veren orman fakültelerini bitirmiş olanlar, genel müdürün teklifi üzerine bakan ?olur'u ile müfettişliğe ve başmüfettişliğe atanabilirler.?

12 müfettiş davayı geri çekti

Genel müdürlükte görevli 12 müfettiş, bu gelişmeler üzerine geçtiğimiz ekim ayında Danıştay'da dava açtı. Müfettişler davaya, uygulamanın hem kanunlara aykırı olduğunu hem de müfettiş kökenli olmayanların doğrudan kendilerinin önüne geçerek başmüfettiş olmasından dolayı mağdur edildiklerini gerekçe gösterdi. Danıştay'da açtıkları davada müfettiş olmak için gereken kanuni ve mesleki prosedüre dikkat çeken müfettişler, Türkiye'deki yaklaşık 3 bin 200 müfettişin üye olduğu Devlet Denetim Elemanları Derneği'ne de (DENETDE) müracaat ettiler. Fakat geçtiğimiz hafta içinde ilginç bir gelişme yaşandı ve 12 müfettiş, Danıştay'da açtıkları davalarını geri çektiler. Davanın, tam da Danıştay'ın davalı idareden savunma istediği günlerde geri çekilmesi dikkat çekti. DENETDE'nin başkanı Atılay Ergüven, davadan vazgeçmeleri için müfettişlere baskı yapıldığına dair duyumlar olduğunu öne sürdü.

İddialara cevap veren Kahveci ise teknik alanda müfettişe ihtiyaçları olduğu için bu uygulamaya başvurduklarını, davanın sebebinin ise lojman endişesinden kaynaklandığını iddia etti. İktisat ve hukuk kökenlileri elediği, belli kökenlere mensup kişileri müfettiş yaptığı iddialarına ise Kahveci şu cevabı verdi: ?Elimdeki 100 müfettişe baktım, bunlar içinde iktisat ve benzeri kökenliler, müfettiş sayısının yaklaşık yüzde 70'i. O branşta müfettişe ihtiyacım yoktu. Orman fakültesi kökenli müfettişlerde açığım vardı.?

Danıştay'da kendisi için dava açan 12 müfettişin amacının farklı olduğunu savunan Kahveci, ?Müfettişlerin lojman hakkı var. Bunlar normal müfettiş kalınca, diğer müfettişler gelip Ankara'ya yığılacak, acaba bize lojman sırası gelmez mi gibi endişeye kapılıp açtılar. Ama biz müfettişleri değişik bölgelere gönderince endişelerinin gereksiz olduğunu anlayıp davayı geri çektiler.? diye konuştu. Teknik kısımdan müfettişliğe geçiş yapmak için yönetmelik değişikliği yaptıklarını anlatan Kahveci, ?Daire başkanı, bölge müdürlüğü yapmış arkadaşlarımızdan 35'ni müfettiş yaptık. Ben de o zaman daire başkanıydım; genel müdürlüğe vekalet ettiğim için daire başkanlığı koltuğunu boşaltmam gerekiyordu. Bu yüzden müfettiş olan 35 kişiden biri de benim.? dedi.

DENETE Başkanı Ergüven: Müfettişliğin yolu bellidir

Devlet Denetim Elemanları Derneği (DENETDE) Başkanı Atılay Ergüven, Orman Genel Müdürü Osman Kahveci'nin uygulamalarını sert bir dille eleştirdi. Müfettiş olmak için gereken şartların kanun, tüzük ve yönetmeliklerde belirtildiğini, bunun dışına çıkmanın suç olduğunu söyleyen Ergüven, ?Müfettiş kadrosu azalınca yapılacak şey bellidir. Sınav yapılır, kazanan ve şartları uyan alınır. Oysa burada bu uygulama olmadı. Yönetmeliğin hangi hallerde ve nasıl çıkartılabileceği Anayasa'mızın 124. maddesinde, 2575 sayılı Danıştay Kanunu'nda, 3056 sayılı kanunda, 3011 sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanacak Olan Yönetmelikler Hakkında Kanun'da belirlenmiştir.? dedi. Yönetmelik değişikliğini, kişiye göre uygulama olarak değerlendiren Ergüven, müfettiş olmak için önce ÖSYM sistemiyle yapılan sınava girilmesi gerektiğini, bu sınavı kazanan adayların da üç yıl bir müfettişin yanında staj yaptıktan sonra olumlu görüş alarak, yazılı ve sözlü yeterlilik sınavına tabi tutulduğunu belirterek, ancak bu aşamalarda başarılı olan adayın müfettiş olabildiğini anlattı. Başmüfettiş olmak içinse uzun bir süre müfettiş olarak çalışmış olmak gerektiğine dikkat çeken Ergüven, ?Sayın Kahveci ise hem kendini hem de arkadaşlarını hukuka aykırı yoldan başmüfettiş ve müfettiş yapmış.? şeklinde konuştu. Kahveci'nin lojman iddialarına da karşı çıkan Ergüven, ?Asıl sorun, iki gün içinde tepeden inme başmüfettiş ve müfettiş olan Kahveci'nin hukuku çiğnemiş olmasıdır.? tepkisini gösterdi. Dikkat çekici bir hususun da müfettiş yapılanların çoğunun Kahveci'nin dediği gibi teknik kısımlardan değil, sosyal branşlardan olduğunu savunan Ergüven, bu konuda da şunları söyledi: ?Bir yönetmelik kanuna ve eşitlik ilkesine aykırı olamaz. Oysa Sayın Kahveci'nin çıkardığı bu yönetmelik değişikliği kişiye ve belli meslek gruplarına yöneliktir. Çünkü maddede ?sadece orman fakültesi mezunları' ibaresini koyarak, iktisat ve hukuk kökenli olup da istemediği bazı kişileri elemiştir.?

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber