Kök hücreden kas dokusu üretildi

Genetik mühendisliği, tıpta dönüm noktası sayılabilecek bir gelişmeye imza attı. Laboratuvar ortamında kök hücreden kas dokusu üretildi. Yeni nesil kas dokusu, kendi kendini iyileştirebildiği gibi 'bir bebek kası kadar doğal' özellikte.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Nisan 2014 08:38, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Kök hücreden kas dokusu üretildi

Bilim adamları, laboravutar ortamında kendi kendini iyileştirebilen kas geliştirdi. Genetik mühendisliğinde dönüm noktası olarak büyük heyecan yaratan çalışma, 'Proceedings of the National Academy of Sciences' dergisinde yayımlandı. Duke Üniversitesi araştırmacıları, laboratuvar ortamında geliştirdikleri kasılabilir kas dokularını gelişmemiş kök hücre havuzu içinde bekleterek yeni kas dokuları elde etti.

BEBEK KASI KADAR DOĞAL

Elde edilen kas dokularının kök hücreleri kullanarak kendi kendini iyileştirebildiği gözlemlendi. Kas dokuları farelere nakledildiğinde kolayca uyum sağladığı belirlendi. Araştırmacılardan Nenad Bursac, 'İlk kez genetik mühendislik sonucu kas elde ediyoruz ve bu kas dokusu, hem yeni doğan bir bebek kası kadar doğal hem de kendini iyileştirebiliyor' dedi. Laboratuvar ortamında geliştirilen kasın, kaza ya da hastalık sonucu kasları hasar gören insanların tedavisinde kullanılması amaçlanıyor. Kök hücreler, kandan kemiğe, sinirden deriye her tür hücreye dönüşebilme özelliğine sahip olduğu için beyinden kalbe, gözden böbreğe birçok alanda tedavi amaçlı kullanılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber