Nükleer mühendislik eğitimine yoğun talep

Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) AŞ Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov, Moskova'da nükleer mühendislik eğitimi için bu yıl 100, 2023 yılına kadar da 600 öğrenci kontenjanları bulunduğunu ancak başvuru sayısının şimdiden 4 bini aştığını bildirdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Nisan 2014 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Nükleer mühendislik eğitimine yoğun talep

Kasumov, Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi Moskova Fizik Mühendisliği Enstitüsünde (MEPhI) bu yıl için Türkiye'den 100 öğrenci kontenjanı bulunduğunu, 2023 yılına kadar toplam 600 öğrencinin eğitim almasının planlandığını kaydetti. Eğitim için son başvuru tarihinin 11 Nisan 2014 olduğunu ancak bugüne kadar 4 binden çok başvuruda bulunulduğunu belirten Kasumov, öğrencilerin eğitim masraflarının ödeneceğini, barınma ihtiyaçlarının 2-3 kişilik odaların bulunduğu öğrenci yurtlarında karşılanacağını, genel sağlık sigortalarının yapılacağını, eğitim materyallerinin yanı sıra aylık 500 dolar burs verileceğini anlattı.

Öğrencilere Rusya'da ilk yıl dil eğitimi verileceğini, sonra iki seçenekten birini tercih ederek 4 yıllık lisans eğitimi veya 5 yıllık uzmanlık eğitimi alabileceklerini dile getiren Kasumov, bu eğitimleri başarıyla tamamlayanların yüksek lisansa devam edebileceklerini de söyledi. Öğrencilerin stajlarını Rosatom eğitim merkezlerinde, daha sonra ise Rusya'daki faal nükleer güç santrallerinde tamamlayacaklarını ifade eden Kasumov, bu sürecin ardından nükleer mühendis olan öğrencilerin Akkuyu NGS AŞ'de istihdam edileceklerini belirtti.

Kasumov, "Eğitim alacak öğrenciler Türkiye'ye döndüklerinde en az 13-14 yıl boyunca şirketimizde görev alacak. Bu, öğrenciler için büyük bir fırsat. İş garantili bir eğitim alacaklar. Bizim için de avantajlı. Yetiştirdiğimiz uzmanları istihdam edeceğiz. Bu eğitimi de dünya çapında en iyi olan üniversitede alacaklar. Bu üniversitede dünyanın ilk nükleer güç reaktörü bulunuyor ve hala çalışıyor eğitim, araştırma çalışmaları için" diye konuştu.

- Türk vatandaşı öğrenciler başvurabilecek -

Eylül ayında başlayacak akademik dönem için MEPhI'de eğitim almak üzere, Türkiye'deki üniversitelerin fen-edebiyat ve mühendislik fakültelerinin, fizik veya matematik derslerinin okutulduğu tüm bölümlerinin 1, 2, 3 ve 4. sınıflarında okuyan Türk vatandaşı öğrenciler arasından 100 öğrenci seçilecek.

Sınav için başvurular 11 Nisan'a kadar www.akkunpp.cominternet adresinde yer alan form doldurularak yapılacak. Yazılı sınav 19 Nisan 2014'te Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber