Milli Saraylarda depreme dayanıklılık çalışmaları

"Milli Saraylar bünyesinde yer alan saray, köşk ve kasırlar ile ek yapılarında gerçekleştirilmekte olan periyodik kontrol, bakım ve restorasyon çalışmalarına 2014 yılında da devam edilmektedir"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Nisan 2014 13:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Milli Saraylarda depreme dayanıklılık çalışmaları

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Milli Saraylar bünyesinde yer alan saray, köşk ve kasırlar ile ek yapılarında gerçekleştirilmekte olan periyodik kontrol, bakım ve restorasyon çalışmalarına bu yıl da devam edildiğini bildirdi.

Yakut, MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri'nin, Milli Saraylar ve TBMM bünyesindeki binaların depreme dayanaklılığı ile ilgili çalışmalara ilişkin yazılı soru önergesini yanıtladı.

Yakut, Meclis Genel Sekreterlik ek hizmet binasının güçlendirmesinin 2006-2007 yılları arasında, ana bina şeref merdivenlerinin güçlendirmesinin ise 2012'de yapıldığını kaydetti.

Dolmabahçe Sarayı için Yıldız Teknik Üniversitesi'ne (YTÜ) 2012'de "Dolmabahçe Sarayı Taşıyıcı Sisteminin Deprem Güvenliğine Yönelik Bilimsel ve Teknik İnceleme Raporu" hazırlatıldığını belirten Yakut, şunları kaydetti:

"Dolmabahçe Sarayı Matbah-ı Amire (Saray Koleksiyonları Müzesi) binası için 20 Nisan 2012'de YTÜ İnşaat Fakültesi'ne yapının taşıyıcı sisteminin düşey ve yatay yükler açısından incelenmesi ve yapıya ait yaklaşık deprem hesaplarını içeren teknik rapor hazırlatılmıştır. 2013'te söz konusu binanın oturduğu zeminin ve çevresinin jeolojik-jeofizik özellikleri ile yapı-zemin ilişkisinin belirlenmesi amacıyla jeofizik araştırma projesi yaptırılmıştır. Binanın rölöve çizimleri, analizleri, statik incelemesi ve yapısal iyileştirme projesinin yapılması ise hazırlık aşamasındadır. TBMM Restorasyon ve Teknik Uygulamalar Başkanlığı ile İTÜ Deprem Mühendisliği ve Afet Yönetimi Enstitüsü arasında 2012'de imzalanan protokol çerçevesinde 'Dolmabahçe Sarayı Veliaht Dairesi Taşıyıcı Sisteminin Düşey ve Deprem Yükleri Altındaki Güvenliğinin Belirlenmesi ve Gerekli Görülmesi Halinde Güçlendirme Projesi' raporu hazırlatılmıştır. Yapıda devam etmekte olan restorasyon çalışmaları ile paralel olarak söz konusu raporda gerekli görülen müdahaleler gerçekleştirilmektedir."

-Tarihi objelerin deprem riskinden korunması

Tarihi objelerin deprem risklerinden korunmasına yönelik 2003'te "Yapısal Olmayan Deprem Risklerinin Tespiti ve Azaltılması Komisyonu" oluşturulduğunu ifade eden Yakut, komisyon üyelerinin müze koleksiyonları için sismik güvenlik çalışmasına katıldığını, milli saraylarda belirlenen bir bölge üzerinde deprem risklerinin azaltılmasına yönelik tespit çalışması yaptığı ve bu çalışmayı ortak rapora dönüştürdüğünü anımsatı.

Yakut, çalışma kapsamında Milli Sarayların çeşitli mekanlarında bulunan ve risk içerdiği düşünülen dekoratif eserlerin tespit edilerek, bir kısmının depolandığını, teşhirde kalanların da bulundukları yerlere müze mumu ile sabitlendiğini kaydetti.

Milli Saraylar koleksiyonunda yer alan ayna, dolap, korniş, tablo, levha gibi eserlerin askılarının kontrol edilerek, güçlendirme çalışması yapıldığını belirten Yakut, büyük boyutlu ayna ve konsolların bulundukları duvarlara özel çivilerle sabitlendiğini, kristal ve madeni avizeler ile şamdanların bağlantı elemanının gözden geçirildiğini ifade etti.

Yakut, Yalova Atatürk Köşkleri alanında bulunan genel sekreterlik ve ek hizmet binasının bulunduğu zeminin ve binaların taşıyıcı sisteminin güvenli olup olmadığının tespiti ve gerekli görülmesi halinde güçlendirme projesinin hazırlanması için, Milli Saraylardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcılığı Restorasyon ve Teknik Uygulamalar Başkanlığı ile İTÜ Deprem Mühendisliği ve Afet Yönetimi Enstitüsü arasındaki protokolün yapılma aşamasında olduğunu bildirdi.

Yıldız Şale Köşkü'nde strüktürel kayma ve çatlamaların tespit edilip raporlanmasının hazırlık aşamasında olduğunu ifade eden Yakut, Milli Saraylar bünyesinde yer alan saray, köşk ve kasırlar ile ek yapılarında gerçekleştirilmekte olan periyodik kontrol, bakım ve restorasyon çalışmalarına 2014 yılında da devam edildiğini vurguladı.

-"Arama-kurtarma ekibi kuruldu"

Milli Sarayları olası bir afete hazırlama çalışmaları kapsamında ise Milli Saraylar çalışanlarından oluşan Arama-Kurtarma Ekibi kurulduğunu kaydeden Yakut, 2008'den beri 128 personele eğitim aldırıldığını, bu eğitimi alan personel içinden 24 kişinin de geçen yıl İzmir Arama-Kurtarma Birlik Müdürlüğü'nde bir üst derece eğitim aldığını belirtti.

Yakut, TBMM Merkez Teşkilatında Sivil Savunma Planı ve bu plan doğrultusunda oluşturulan 7 sivil savunma servisinde görevli toplam 498 personelin olağanüstü hallerde gerekli hizmetleri yapabilecek şekilde yetişmeleri ve kendi kendine yardım konusunda bilgi sahibi olmalarının sağlanması amacıyla her yıl eğitimlerinin yapıldığını bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber