Başçı'dan enflasyon açıklaması

"Enflasyonun Haziran'a kadar nasıl pik yapacağını ve Haziran'dan itibaren ise nasıl bir sert düşeceğini hep birlikte göreceğiz"

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Nisan 2014 15:56, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Başçı'dan enflasyon açıklaması

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Merkez Bankası döviz rezervleri, kısa vadeli faiz oranları ve makro ihtiyati boyut (zorunlu karşılıklar) konularında önlemler aldıklarını ifade ederek, "Enflasyonun Haziran'a kadar nasıl pik yapacağını ve Haziran'dan itibaren ise nasıl bir sert düşeceğini hep birlikte göreceğiz" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Başçı, Kayseri'de katıldığı bir toplantıda yaptığı konuşmada, sıkı para politikası duruşunun, alınan makro ekonomik tedbirlerin ve zayıf seyreden sermaye akımlarının etkisiyle tüketici kredilerinin büyüme hızlarının yavaşlamaya devam ettiğini kaydetti. Parasal sıkılaşmanın enflasyon üzerindeki olumlu etkisinin belirli bir gecikmeyle gözleneceği değerlendirildiğinde enflasyondaki düşüşün Haziran ayından itibaren görüleceğini öngördüklerini ifade eden Başçı, "İhracat büyümeyi desteklerken, özel kesim nihai yurtiçi talebinin bir miktar ivme kaybedeceğini düşünüyoruz. 2014 yılında cari işlemler açığında belirgin bir iyileşme gözleneceği tahmin edilmektedir. Enflasyondaki 2015 hedefimiz yüzde 5. Gelişmekte olan ülkeler ortalamasına baktığımız zaman ise yüzde 4,7. Biz geldik yüzde 8,4'e. Şu ana kadar 3 boyutlu tedbirler aldık ve hepsinden olumlu sonuçlar aldığımızı düşünüyoruz. O tedbirlerin sonucunu vermesini ve enflasyonun Haziran ayı ve sonrasında düşmeye başlamasını bekliyoruz. 2015'teki yüzde 5 hedefimize emin adımlarla ilerleyeceğimizi tahmin ediyoruz. Bunun için gereken tedbirleri alıyoruz ve alacağız. Bu konuda herhangi bir endişemiz ve kaygımız yok" ifadelerini kullandı.

"Türkiye enflasyonda yüzde 5'i gördüğü zaman resim çok değişecek ve son derece olumlu bir hava esecek, uzun vadeli faizler düşecek. Uzun vadeli faizlerin düşmesi son derece önemli bir konu" diyen Başçı, Mart ayına kadar yağışların az olmasını ise şöyle değerlendirdi:

"Mart'a kadar oldukça zayıftı yağışlar. Onun da biz bir miktar buğday ve ekmek fiyatlarına yansıdığını gördük. Mart ayında mevsim normallerinin üzerinde yağış aldık. Bu tabii ki iyi haber."

Enflasyonda yüzde 5 hedefine herkesi ikna etmek gerektiğini kaydeden Başçı, "Bu hedefe ulaşmak için gerekli tedbirleri aldığımızı ve gerekirse yine almaya devam edeceğimizi net bir şekilde ifade etmemiz gerekiyor ki, beklentiler aşağı gelsin, uzun vadeli faizler de düşsün. Üç boyutlu önlem dediğimiz, Merkez Bankası döviz rezervlerini nasıl kullanıyor, kısa vadeli faiz oranlarını nasıl ayarlıyor ve makro ihtiyati boyutta neler yapıyor? Makro ihtiyati boyutta Merkez Bankası'nı ilgilendiren kısım, zorunlu karşılıklardır. Bu üç konuda aldığımız önlemlerde sıkıyız. Son derece sıkı bir durumdayız. Biz bu konularda gereken tedbirleri aldık, bundan sonra da atılacak adım olursa da bu adımların son derece ölçülü olacağını paylaştık. Enflasyon konusunda dikkat etmek lazım. Enflasyonun Haziran ayından itibaren nasıl sert düşeceğini hep birlikte göreceğiz" diye konuştu.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 24 Nisan'da Para Piyasası Kurulu (PPK) toplantısı yapılacağını da ifade ederek, "Para Piyasası Kurulu toplantısında Türkiye'nin içiyle ilgili, yurtdışıyla ilgili bütün verileri masanın üzerine yatırıp değerlendirmelerimizi yapacağız. Gereken ilave bir tedbir gerekiyor mu, gerekmiyor mu, hangi yönde tedbir almak gerekiyor, fiyat istikrarı açısından ne yapmak gerekiyor, onları değerlendireceğiz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber