AK Parti'de iptalsiz oy oranı yüzde 48

AK Parti'de sandık sonuçları, teşkilat raporları ve iptal oy analizleri ışığında geniş bir çalışma ile masaya yatırılırken, geçersiz oylar da dahil oy oranını 48 olarak hesapladı.

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 08 Nisan 2014 08:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AK Parti'de iptalsiz oy oranı yüzde 48

MEHMET ALİ BERBER

AK Parti'de sandık sonuçları, teşkilat raporları ve iptal oy analizleri ışığında geniş bir çalışma ile masaya yatırılırken, geçersiz oylar da dahil oy oranını 48 olarak hesapladı. 1.6 milyon ile rekor geçersiz oyun çıktığı seçimlerde, bunun nedeni zarflardan aynı anda hem belediye hem de muhtar pusulalarının çıkması olarak belirlendi. Vatandaşın muhtar oylarını ayrı kullanmasının sağlanamadığı tespiti yapılırken, bu konuda hem teşkilatların hem de YSK'nın üzerine düşeni yerine getiremediği ifade edildi.

YSK'YA ELEŞTİRİ

İptal oyların fazla olduğu yerlerde ise AK Parti'ye ait iptal oylarının fazla olduğu tespit edildi. Iptal edilen oylarda AK Parti oranının yüzde 70 ile 75 arasında olduğu belirlendi. Geçersiz oy oranı kırsalda şehirden daha yüksek çıktı. Raporda YSK'nın muhtar pusulaları konusunda önlem almaması ve başta Ankara olmak üzere itirazlara verdiği kararlar eleştirilerin hedefi oldu. Ankara'da protestoların yapıldığı sırada YSK'da, "İnsanlar çok tepkili, ortamı rahatlatmak için yeniden sayım kararı verelim" denildiği belirtildi. YSK'ya bir eleştiri de Ankara'da bütün çuvalları CHP'li Yenimahlle Belediyesi'nin kontrolündeki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde toplama kararından dolayı yapıldı. AK Partili görevliler, CHP belediyesinin ve belediyenin özel güvenliğinin kontrolündeki kültür merkezine alınmadı. AK Partili görevlilerin 'çuvallar değiştirilecek" itirazlar üzerine polis merkezdeki özel güvenliğin yerini alarak olası skandalın da önüne geçti. Raporda, çöplerden çıkan yarı yanmış oylara ilişkin şu değerlendirme yapıldı: "Daha önce CHP'ye oy verilmiş pusula çuvalları değiştirilemeyince, bu çuvallar üzerinden "Oylar yakıldı" iddiaları ortaya atıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber