'Protokol cumhurbaşkanı olmayacak'

Başbakan Erdoğan, adaylığını açıklamadı ama tarifi yaptı. "Protokol cumhurbaşkanı değil, terleyen, koşan, koşturan cumhurbaşkanı..." Hafta sonunda buluştuğu gazetecilere yeni dönemle ilgili mesajlar veren Erdoğan'ın hedefinde Anayasa Mahkemesi de vardı.

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 08 Nisan 2014 11:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Protokol cumhurbaşkanı olmayacak'

Başbakan Erdoğan İstanbul'da hafta sonunda, bazı medya organlarının sahipleri ve yöneticileriyle bir araya gelmişti. Kapalı toplantıda konuşulanları ve Erdoğan'ın mesajlarını, Sabah Gazetesi Genel Yayın yönetmeni Erdal Şafak yazdı. Şafak'ın aktardığına göre, Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili görüşleri, yeni dönemde cumhurbaşkanının siyaseten etkili bir profil çizeceğini gösteriyor:

"Cumhurbaşkanı'nı ilk kez halk seçecek. Bu bakımdan önemli. Anayasa, Cumhurbaşkanı'nı yürütmenin başı olarak görüyor. Bu seçimden sonra sorumluluklar daha da farklı olacak. Protokol cumhurbaşkanı değil, terleyen, koşan, koşturan cumhurbaşkanı... Son zamanlarda muhalefet saflarından 'Sivil Cumhurbaşkanı seçilmeli' gibi ifadeler yükselmeye başladı. Ne demek 'Sivil Cumhurbaşkanı'? Partilerin adayları sivil değil mi? Ama meramları başka. Onlar 'Sivil' derken Ahmet Necdet Sezer emsalini kastediyorlar. Çünkü onların gözünde rahmetli Turgut Özal da, hatta Süleyman Demirel de sivil değil."

"Hesaplaşacağız"

Toplantıda Erdoğan'ın hedefinde 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonundan sorumlu tuttuğu Gülen Cemaati de vardı. Erdoğan, BDP'nin Güneydoğu'da Cemaat'in 'AK Parti dışında kim güçlüyse ona oy verin' telkiniyle oyunu artırdığı görüşünde. Seçim sonrası Cemaat'e karşı beklenen operasyonla ilgili mesajı şöyle oldu:

"Rehavete kapılmadan çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Takiye, yalan, yenir-yutulur olmayan iftiralar. Haremimize varıncaya kadar iftiralar atıldı. Tabii bunun bir de hesap günü var. O gün gelince hesaplaşacağız. Yerleyeksan olacaklar. Zaten kaçan kaçana... Pensilvanya'ya, New York'a, Brüksel'e... Daha da kaçacaklar."

"AYM'de de mi paralel yapı var?"

Başbakan Erdoğan'ın sert eleştiriler yönelttiği bir kurum da, Twitter'a erişim engelini kaldıran Anayasa Mahkemesi oldu. Erdoğan, "Uygularım ama saygı duymam. Karar gayri milli" diyerek ilk tepkisini dile getirmişti. Hafta sonunda buluştuğu gazetecilere de eleştirilerini aktardı. Hatta 'paralel yapı' suçlaması getirdi, ABD'yi hedef aldı. Partisinden isimlere de sitem etti:

"Twitter konusunda maalesef kendi arkadaşlarımla bile aynı çizgide olamadık. 'Özgürlük' diyorlar. Değil, ticaret. Çünkü hepsi ticari şirket, hepsi ürünlerini pazarlıyorlar. Anayasa Mahkemesi verdiği kararla yasaları ters-yüz etti. İnsan 'Anayasa Mahkemesi'nde de mi Paralel Yapı var' diye düşünüyor. ABD de onların avukatlığına soyundu. Twitter, Facebook, YouTube... Bunların hepsi ayrıca vergi hırsızı. Ama peşlerini bırakmayacağız. Hepsinin Türkiye'de vergi ödemeleri gerekiyor."

"Yargıda yapılanma"

Başbakan Erdoğan, 'yargıda yapılanma' ifadesini kullanarak yüksek yargıdan da şikayet etti:

"Bu komplolar 17 Aralık'ta başlamadı. Onun öncesinde Gezi eylemleri var. Onun öncesinde Anayasa referandumunun ardından yargıda oluşan yapı var. Anayasa Mahkemesi önünde gözü kapalı bir kadın heykeli var. Ama bu(nlar) öyle değil. O yüzden neleri var, neleri yoksa inceleniyor. Eskiden hakaret davalarında lehimize karar verenler şimdi aleyhte karar alıyorlar. Alt mahkeme bize hak veriyor, yukarıdan 'Hakaret değil, ağır eleştiri' gerekçesiyle dönüyor. Medyaya da sindirme davaları açıyorlar. Gazetelere tazminat davaları, kanallara yayın durdurma cezaları... "

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber