Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezindeki Başkanının 'kuş gribi' istifası yargıya taşındı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Mayıs 2006 11:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi eski Başkanı Turan Arslan'ın bilmeceye dönüşen ve bakanla müşteşarın çelişkili açıklamalar yapmasına neden olan istifa olayı yargıya taşındı.

Turan Arslan, Türkiye'de kuş gribi olaylarının görüldüğü sırada, yazılı izinle hac ibadetini yerine getirmek için Suudi Arabistan'da bulunuyordu. Kuş gribi numuneleriyle ilgili eleştirilerin yoğunlaşması sonrasında Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Bütün bu olaylardan daha önce istifa dilekçesi vermiş. Görevinden istifa ederek ayrılmış durumda" diye açıklama yaparken Bakanlık Müsteşarı Necdet Ünivar ise Arslan'a "sözlü istifa ettiniz" dedi. Arslan, görevden alınmasının hukuka aykırı olduğunu belirterek Ankara 12.İdare Mahkemesi'ne başvurdu.

Turan Arslan, görevden alınmasının hukuka aykırı yapıldığını savunarak, görevden alınmasıyla ilgili kararın yürütmesinin durdurulması istemiyle Ankara 12.İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Arslan, yazılı veya sözlü olarak istifa etmediğini belirterek, göreve tekrar iade edilmesini istedi.

Merkez'in kuş gribi numuneleriyle ilgili çelişkili bilgiler vermesi sonrasında gelen eleştiriler nedeniyle, Bakan Akdağ, o sırada yazılı izinle Hac ibadeti için Suudi Arabistan'da bulunan Arslan'ın istifa ettiğini açıkladı. Bakan Akdağ Arslan için, "Bütün bu olaylardan daha önce istifa dilekçesi vermiş. Görevinden istifa ederek ayrılmış durumda. Yerine de vekaleten bir arkadaşımız bakıyor" açıklaması yaptı. Arslan, Bilgi Edinme Yasası kapsamında Bakanlığa bir dilekçe yazarak, "İstifa etmediğim halde istifa gösterdiniz, ettiğimi belirten bir örneğin tarafıma verilmesini istiyorum" dedi. Bakanlık Müsteşarı Necdet Ünivar imzasıyla verilen yanıtta, "Hac farizası sırasında telefonla vaki istifanız üzerine görevden alınmanız uygun görülmüştür" denildi.

HERKESTEN İSTENEN İMZA O'NDAN ALINMADI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın teklifiyle Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı'na getirildiği belirtilen Arslan'dan, üst düzey bürokratlardan alındığı vurgulanan "boş kağıda imzanın" alınmadığı kaydedildi.

ARSLAN'A SENDİKA TEPKİSİ
Kuş gribinden ölümlerin yaşandığı sırada SES Genel Başkanı Köksal Aydın, Turan Aslan için şu açıklamayı yapmıştı:"Refik Saydam Hıfzıssıhha Kurumu Başkanı Doç. Dr. Turan Arslan, en son Anayasaya Mahkemesi tarafından iptal edilen sınavsız şef ve şef yardımcıları atamaları arasında ismi geçen biri. Bu dönemde Şişli Etfal Hastanesi'ne klinik şefi olarak atanmıştır. Arslan, aynı anda Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölüm Başkanıdır. Bir insanın aynı anda üç ayrı ilde üç önemli görevde bulunması politik kadrolaşma ve geleceğe yatırım yapmak dışında nasıl açıklanabilir. Kaldı ki gerek yaz aylarında görülen kolera vakaları ve gerekse de kuş gribi salgınında yapılan açıklamalarda Hıfzısıhha Kurumu'nun açıkça sorumsuzluğunu, bilimsel bilgiyi sakladığını hatırlatmak isteriz. Bu zihniyet ile sağlık sorunları çözülmez."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber