Adalet Bakanı Cemil Çiçek, geçen yıl kendi bakanlığında 3 trilyon 287 milyar liralık yolsuzluk ve usulsüzlüğü ortaya çıkardı.

Haber Giriş : 24 Ocak 2004 10:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Adalet Bakanı Cemil Çiçek, geçen yıl kendi bakanlığında 3 trilyon 287 milyar liralık yolsuzluk ve usulsüzlüğü ortaya çıkardı.

Bakanlık müfettişleri tarafından 2003 yılı içinde adliyelerde yapılan denetim ve soruşturmalarda başta zimmet olmak üzere harç, Damga Vergisi, cezaevi pulu ve KDV noksanlığından oluşan toplam 3 trilyon 287 milyar liralık zarar tespit edildi. Bakanlık, zimmet suçu işleyerek ya da görevini ihmal ederek bu duruma yol açan sorumlular hakkında yasal işlem başlattı. Ayrıca hakim, savcı, avukat ve noterler hakkında da Adalet Bakanlığı'na çok sayıda şikayet başvurusu yapıldığı öğrenildi. Geçen yıl bakanlığa 3 bin 476 hakim ve cumhuriyet savcısı, 3 bin 489 avukat, 286 noter ve 226 zabıta amiri hakkında şikayet dilekçesi geldi. 2002'den devredilenlerle birlikte sayısı 10 bin 220'ye ulaşan dosyalardan 6 bin 705'i sonuçlandırıldı, 3 bini aşkın başvuru hakkında da inceleme sürüyor. Adalet Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre adli ve idari yargıda görevli hakim ve cumhuriyet savcıları ile adliyelerde görev yapan diğer personelin görevini yaparken mevzuata uygun davranıp davranmadığı, suç işleyip işlemediği konusunda araştırma, inceleme ve soruşturma işlemleri titizlikle sürdürülüyor. Bakanlığa bağlı 122 başmüfettiş ve müfettiş tarafından 2003'te mahkemeler başta olmak üzere noterler ve baroların da aralarında olduğu toplam 854 denetim biriminden 843'ünün teftişi tamamlandı. Denetlenen hakim, savcı, icra müdürü, adli tıp görevlileri ve noterler hakkında 16 bine yakın hal kağıdı düzenlendi.

Öte yandan geçen yıl bir genelge yayınlayarak hakim ve savcıları iş takibi ve aracılık yapmamaları konusunda uyaran bakanlığın, bu genelgeye uyulup uyulmadığını müfettişler aracılığıyla izlediği öğrenildi. 26 Haziran tarihinde cumhuriyet başsavcılıklarına gönderilen genelgede hakim ve savcıların mesleğin tarafsızlığına gölge düşürecek biçimde tavassut (aracılık) girişiminde bulunmamaları uyarısı yapılmıştı. ?Bazı hakim ve savcıların usulsüz raporlar almak suretiyle görev yerlerini terk ederek iş takibi yaptıkları, tavassut girişiminde bulundukları üzüntüyle gözlenmektedir.? denilen genelgede, Adalet Bakanı, HSYK üyeleri ile bakanlık üst düzey yöneticilerinin isimlerini kullanarak çeşitli taleplerde bulunan birtakım kişilere itibar edilmemesi istenmişti.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber