İlköğretimde yabancı dil zorunlu oldu

Haber Giriş : 31 Mayıs 2006 18:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı, ilköğretim kurumlarında daha önce sınıf geçmeyi etkilemeyen ve kurs mahiyetinde olan yabancı dil dersini 4'ncü sınıftan itibaren zorunlu hale getirdi.

İlköğretim 4'üncü sınıftan itibaren zorunlu yabancı dil derslerine yer verilecek, aynı sınıftan itibaren zorunlu yabancı dil derslerinin takviyesi amacıyla ya da ikinci yabancı dil dersi olarak seçmeli yabancı dil dersleri de okutulacak. İlköğretimde 1'inci sınıflar da dahil olmak üzere tüm sınıflarda ders saatleri dışında öğrencilerin seviyelerine uygun olarak yabancı dil yetiştirici kurs programları da uygulanabilecek

Bakanlık, ortaöğretim kurumlarında da ikinci yabancı dil dersini zorunlu kıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı, "Yabancı Dil Eğitimi ve Öğretimi Yönetmeliği"ni yeniledi. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni yönetmelikte, ilk ve ortaöğretim düzeyinde yabancı dil eğitimi ve öğretimi konusunda değişikliklere gidildi. Buna göre, yabancı dil öğretim programları ilköğretim ve ortaöğretim düzeylerinde birbirinin devamı ve tamamlayıcı nitelikte olacak.

İLKÖĞRETİMDE ZORUNLU OLDU

Yeni yönetmelikte, ilköğretim kurumlarında şu anda da okutulan yabancı dil dersi zorunlu hale getirildi. Önceki yönetmelikte ilköğretimin 4 ve 5'inci sınıflarında; haftada 10 saati geçmemek, sınıf geçmeyi etkilememek ve kurs mahiyetinde olmak üzere, yabancı dil eğitimi ve öğretimi yapılırken, yeni yönetmelikle yabancı dil dersi ilköğretimde temel dersler gibi zorunlu oldu.

İlköğretim kurumlarında, 4'üncü sınıftan itibaren zorunlu yabancı dil derslerine yer verilecek, aynı sınıftan itibaren zorunlu yabancı dil derslerinin takviyesi amacıyla ya da ikinci yabancı dil dersi olarak seçmeli yabancı dil dersleri de okutulabilecek. İlköğretimde ayrıca tüm sınıflarda ders saatleri dışında öğrencilerin seviyelerine uygun olarak yabancı dil yetiştirici kurs programları da uygulanabilecek

ORTAÖĞRETİM DE İKİNCİ YABANCI DİL ZORUNLU

Yönetmeliğe göre ortaöğretim kurumlarında da ikinci yabancı dil dersi zorunlu oluyor. İlköğretimdeki yabancı dil ders programlarının devamı olarak zorunlu birinci ve Talim ve Terbiye Kurulu'nca uygun görülen okullarda zorunlu ikinci yabancı dil derslerine yer verilecek. Ayrıca zorunlu yabancı dil derslerinin takviyesi amacıyla seçmeli yabancı dil dersleri de okutulabilecek.

Okul türü ve sınıflara göre yabancı dil ders saatlerinin sayısına Kurulca karar verilecek.

Ortaöğretim kurumlarının tüm sınıflarında ders saatleri dışında öğrencilerin seviyelerine uygun olarak yabancı dil yetiştirici kurs programları uygulanabilecek.

Yönetmelik yaygın eğitim kurumlarında da değişik ihtiyaç alanlarına ve yaş gruplarına cevap vermek üzere çeşitli kademelerde yabancı dil kursları açılmasını öngörüyor.

Buralarda Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında yabancı dil kursları açılabilecek, kurslar birbirini izleyen programlar şeklinde düzenlenebileceği gibi özel amaçlı bağımsız programlar şeklinde de düzenlenebilecek.

Yönetmelikle farklı yabancı dil okutulan okullar arasındaki nakiller de düzenlendi. Buna göre, nakillerde öğrencilerin öğrenim görebilecekleri aynı yabancı dil dersi okutulan okullara nakledilmelerine özen gösterilecek, nakledilebilecekleri aynı yabancı dil dersinin okutulduğu okul bulunmadığı takdirde öğrencinin yabancı dil dersi, nakledildiği okulun yabancı dil dersi ile değiştirilecek.

Yeni Şafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber