'Allah'ım ve namusum üzerine' ifadesi değiştiriliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Mayıs 2006 21:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hukuk Muhakemeleri Kanunu Taslağı'na göre, duruşmalarda tamamlayıcı yemin değiştiriliyor. Daha önce "Allah'ın ve namusun üzerine yemin eder misin?" sorusuna yemin eden kişinin "Allah'ım ve namusum üzerine yemin ederim" demesi gerekli iken, düzenlemeyle yemin, "Bana sorulan sualler hakkında hakikate uygun cevap vereceğime ve hiçbir şeyi saklamayacağıma namusum, şerefim ve kutsal saydığım bütün inanç ve değerlerim üzerine yemin ediyorum" şeklinde değiştirilecek.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve Komisyon Başkanı ve Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Pekcanıtez, gazetecilerin sorularını yanıtladılar.

Yeminden "Allah'ım ve namusum üzerine" ifadesinin çıkarılmasının, ateistler veya başka dinlere mensup kişiler düşünülerek yapılıp yapılmadığının sorulması üzerine Pekcanıtez, bu yemini edecek kişilerin çok farklı dinlere mensup olabileceklerini, hatta dini inançlarının da olmayabileceğini söyledi.

Uygulamada "taraf yemini" ve "hakimin teklifi ile yapılan yemin" olarak iki tür yemin olduğunu belirten Pekcanıtez, taslakta taraf yeminine dokunulmadığını söyledi. Pekcanıtez, şunları kaydetti:

"Diğeri, yani değiştirilen, tamamlayıcı, ispatın mümkün olduğu hallerde teklif edilen bir yemindir. Hakim tam bir kanaate varamazsa tarafa yemin teklif ediyor. Bunların gerçek olduğuna yemin eder misin diye. Biz bu yemini kaldırdık."

"Ceza Muhakemesi Kanunundaki düzenleme ile buradaki babalık testlerinde kişiden vücut sıvısının zorla alınması çelişmiyor mu?" sorusu üzerine de Pekcanıtez, babalık davasında en önemli delinin DNA testi, kan veya vücut sıvısı olduğunu söyledi. Pekcanıtez, "Eğer baba olduğu iddia edilen kişi buna muvafakat etmiyorsa o zaman hem kamu düzeni hem de gerçek tespit edilememiş olacak. Bu nedenle babalık testlerinde kişiden vücut sıvısının alınması zorunluluğu gelecek" dedi.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek ise tasarı taslağıyla ilgili komisyonun, çalışmalarını belli bir aşamaya getirdiğini ve çalışmanın kamuoyunun bilgisine sunduklarını söyledi.

Taslağın internet aracılığıyla da ilgililerin görüşüne sunulacağını belirten Çiçek, 1 Eylül'e kadar görüşlerin toplanacağını ve tasarıyı 1 Ekim itibariyle TBMM'ye sevk etmiş olacaklarını bildirdi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber