?Meslek liseleri sanayi odalarına devredilsin'

Haber Giriş : 02 Haziran 2006 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sanayicinin kalifiye eleman ihtiyacına rağmen Türkiye'de işsiz sayısı artmaya devam ediyor. Bunda fabrikalar için kalifiye ara eleman yetiştiren meslek liselerinin içine düştüğü durumun büyük etkisi olduğu kaydediliyor.

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) meslek lisesi mezunlarına getirdiği katsayı uygulaması, bu okullara talebi azalttı. AK Parti Erzurum Milletvekili Ömer Özyılmaz, söz konusu okulların amacına uygun hale getirilmesi için sanayi odalarına devredilmesini teklif etti. Özyılmaz, sanayicilere, ?Gelin yeni okul kurmayın hazır meslek liselerini devralın.? çağrısında bulundu. Zaman, 31 Mayıs Çarşamba günü konuyu, ?YÖK meslek liselerini bitirdi, sanayici kendi okulunu kuruyor' başlığıyla manşetine taşımıştı.

Endüstri meslek ve teknik liselerin meslek örgütlerine devredilmesiyle sanayicilerin kalifiye ara eleman ihtiyacının karşılanmasında çok önemli bir adım atılacağını dile getiren Özyılmaz, Milli Eğitim Bakanlığı'yla görüştüğünü, gerekirse bu devir için kanun teklifi vermeye hazır olduğunu söyledi. İki yıldır bu konu üzerinde çalıştığını söyleyen Özyılmaz, Avrupa'da uygulanan mesleki eğitim sistemini incelediğini belirterek, ?Avrupa'da bu tür okullar işyerleriyle iç içe eğitim veriyor. Öğrenciler zorunlu ilk öğretimin ardından meslek lisesini tercih ederse ayda 3 hafta işyerine giderek uygulamalı staj yapıyor, bir hafta ise teorik bilgileri edinmek için okula gidiyor.? dedi. Özyılmaz'a göre sanayi bölgelerindeki endüstri meslek liseleri ve teknik liseler sanayi odalarına, turizm meslek liseleri Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği ya da ilgili meslek örgütüne, ziraat meslek liseleri de ziraat odalarına devredilmeli.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber