Kriptolu dinlemeye Başbakanlık el koydu

Başbakanlık Teftiş Kurulu, kriptolu telefonların dinlenmesi skandalıyla ilgili olarak devreye girdi. Telefonlar, TÜBİTAK tarafından geliştirilerek devletin üst kademelerine önemli ve gizli görüşmelerin yapılabilmesi için verilmişti.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 28 Nisan 2014 08:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kriptolu dinlemeye Başbakanlık el koydu

CAHİT SARAÇOĞLU

Başbakanlık Teftiş Kurulu, kriptolu cep telefonlarının dinlenmesi skandalıyla ilgili olarak devreye girdi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teftiş Kurulu da çalışmaları sonucunda TÜBİTAK'ta 100'den fazla sözleşmeli çalışanın işine son verilmişti. Bakan Fikri Işık da, telefonu üreten kurumla sertifikayı üreten kurumun aynı olmaması gerektiğine, kriptolu telefonların hem yazılımının hem de sertifikasyonunun TÜBİTAK tarafından verildiğine vurgu yaparak, dinleme skandalının bu şekilde oluştuğunu kaydetti.

ZAAFİYET OLUŞTURDU

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın evi ve çalışma ofisinde dinleme amaçlı 'böcek' bulunmasının ardından tedbir amaçlı TÜBİTAK tarafından geliştirilen MİLCEPK2 isimli kriptolu telefonlar daha büyük istihbarat zafiyeti oluşturdu. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, bakanlığın yürüttüğü incelemelerde kriptolu telefonların 'şifreleme' kodlarının sızdırıldığının belirlendiğini, bu sayede dinlemelerin yapıldığını kaydetti.

'BÖCEK' KOYANLARLA ŞİFREYİ SIZDIRANLAR AYNI MI?

Edinilen bilgiye göre şifreleme kodlarının sızdırılmasının tespit edilmesi üzerine, kriptolu telefonların dinlenmesini sağlayanlarla başbakanın evi ve ofisinde 'böcekle' dinleme yapanların aynı ekipten olup olmadığına yönelik araştırma başlatıldı. Bu kapsamda da Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun da devreye girdiği öğrenildi. Başbakan Erdoğan'a yönelik böcek olayında çok önemli tespitlere ulaşılmıştı. Başbakanlık Resmi Konutu'nda ve Başbakan Erdoğan'ın Subayevlerindeki evinde bulunan böceklerin ileri teknolojiye sahip kesintisiz yayın yapma özelliğine sahip olduğu ve kriptolu telefonların altına yerleştirildiği tespit edilmişti. Böcekler, 28 Aralık 2011'de Erdoğan'ın Subayevleri'ndeki evinde, 30 Aralık'ta da Başbakanlık Resmi Konutu'nda bulunmuştu.

Şifreleme korunamadı

Devlet erkanı tarafından kullanılan, kriptosu, kripto anahtarları, yazılımı ve cihazın üretimi tamamen TÜBİTAK tarafından geliştirilen telefonlar Başbakan Erdoğan, başbakan yardımcıları ve bakanlara 2011 yılı sonunda teslim edilmişti. 25 bakanın birbirleriyle haberleşmesinde kullanılan kriptolu telefonlar hem makam odalarında hem de araçlarda taşındı. Bakanlar telefonu Başbakan Erdoğan'ın arama ihtimaline karşı eve de götürüyorlardı.

Güvenlik amaçlı, donanımı ve yazılımının tamamen milli olmasının sağlandığı kriptolu telefonun üzerinde de kamera gibi güvenliği zayıflatabileceği düşünülen hiçbir özellik konulmamıştı. Ancak, güvenliğin bu derece önemsendiği düşünülürken, şifreleme kodlarının ise hiç korunmaması dikkat çekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber