Seçimler 2008'e mi erteleniyor?

Haber Giriş : 02 Haziran 2006 14:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara kulislerinde bugünlerde seçimlerle ilgili şok bir gelişme konuşuluyor. Muhalefetin erken seçim için bastırdığı seçimler 2007'de değil, 2008 yılına ertelenecek.

ANKARA kulislerinin birinci gündem maddesi haline gelen, "Geç seçim senaryosu"; erken seçim, Cumhurbaşkanlığı seçimleri, merkez sağda ve solda birlik, Demirel"in yeniden siyasete dönmesi gibi iddiaları ikinci plana itti. Ankara"da bomba etkisi yapan senaryoya göre olayların olası gelişimi şöyle olacak:

"İran"ın nükleer silahlanma konusunda ısrarını sürdürerek, geri adım atmayacak. Tarafların isteğiyle arabuluculuk yapacak olan Türkiye"nin çabaları da sonuç vermeyecek, İran nükleer faaliyetlerinden vazgeçmeyecek. ABD, bu durum karşısında İran"a fiili müdahalede bulunacak. Bölgede, Irak"ın ardından yeni bir sıcak çatışma ortamı oluşacak. TBMM"de bölgedeki bu durumu dikkate alarak 2007 yılının Kasım ayında yapılması gereken genel seçimleri Anayasa"nın 78. maddesine göre bir yıl geriye bırakabilecek."

Siyasetçiler: Tartışmalar normal

Bu iddialarla ilgili olarak değerlendirmede bulunan siyasetçiler, "Erken seçim tartışmalarının yaşandığı bir dönemde, "geç seçim" senaryolarının üretilmesi normaldir. Yaz sonunda erken seçim yapılacağı iddiaları ne kadar gerçekçi değil ise TBMM"nin bölgesinde yaşanan sıcak savaşı bahane ederek genel seçimleri bir yıl ötelemesi senaryosu da o kadar gerçekçi değildir. Türkiye, uzun bir aradan sonra genel seçimlerin normal süresinde yapılması sürecine girmiştir. İstikrarın yakalandığı bir dönemde bu tür senaryoların üretilmesi doğru değildir" yorumu yaptılar.

İşte Anayasa"nın 78. maddesi

"TBMM seçimlerinin geriye bırakılması ve ara seçimleri" başlıklı Anayasa"nın 78"nci maddesinin senaryoya uygun bölümü şöyle: "Savaş sebebiyle yeni seçimlerin yapılmasına imkân görülmezse, Türkiye Büyük Millet Meclisi, seçimlerin bir yıl geriye bırakılmasına karar verebilir. Geri bırakma sebebi ortadan kalkmamışsa, erteleme kararındaki usule göre bu işlem tekrarlanabilir."

Star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber