Marmara Üniversitesi'ne akıllı kampüs

14 farklı yerleşkeye dağılmış Türkiye’nin en büyük üniversitelerinden Marmara Üniversitesi Küçükyalı kampüsünde toplanıyor. Rektör Gül, yeni kampüsün güneş ve rüzgar enerjisinin yanı sıra yağmurdan da yararlanacak sistemlerle donatılacağını söyledi.

Haber Giriş : 28 Nisan 2014 17:38, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Marmara Üniversitesi'ne akıllı kampüs

HÜLYA ÖZKAN / HABER10

Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Zafer Gül, yeni kampüs projesi başta olmak üzere devam ettirmekte oldukları uluslararası işbirlikleri ve değişim programları, bilişim altyapısında modernizasyon ve kurumsal dijital altyapı çalışmalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin köklü eğitim kurumlarından Marmara Üniversitesi, küresel rekabet için büyük bir dönüşüme imza attı. Prof. Dr. M. Zafer Gül'ün 2010 yılında rektörlüğe getirilmesinin ardından, İstanbul'da 14 farklı yerleşkeye dağılmış kampüsleri birleştirmek için çalışmalar başlatıldı.

Marmara Üniversitesi'ne bağlı birimlerin şu anda İstanbul'un farklı bölgelerinde 14 yerleşkeye dağılmış durumda olduğunu hatırlatan Rektör Zafer Gül, "Bu dağınıklığı gidermek için 2010 yılından itibaren yerleşkeleri tek bir merkezde toplama çalışmasını başlattık. Milli Savunma Bakanlığı ile yaptığımız protokol çerçevesinde Kenan Evren Kışlası olarak bilinen Küçükyalı kampüsü arazisi üniversitemize tahsis edildi" dedi.

AKILLI BİNALARA SAHİP KAMPÜS

Şehrin merkezinde, 3200 dönümü kapsayan bir alanda insan merkezli yeşil bir kampüs projesi gerçekleştireceklerini belirten Rektör Gül, Marmara Üniversitesi Sağlık Eğitim Kampüsü ile yeni kampüs alanı için Uluslararası Mimari Proje çalışmasının sürdürüldüğünü ifade etti. Gül, akıllı binalara sahip olacak kampüsün, doğayla uyumlu, güneş ve rüzgar enerjisinin yanı sıra yağmurdan da yararlanacak sistemlerle donatılacağını söyledi.

ULAŞIM SORUNU ÇÖZÜLÜYOR

Kampüsün sosyal tesisleri ve spor salonlarıyla akademisyenlere ve öğrencilere kaliteli bir yaşam sunacağını vurgulayan Gül, "Akademik personel lojman, kreş ve ilk ve orta öğretim kurumları gibi pek çok imkana sahip olacaktır. Kampüs içinde doğayla iç içe yurtlar yer alacak, öğrencilerin barınma ve ulaşım sorunları olmayacak" dedi.

AKADEMİK PERSONEL İÇİN YURT DIŞI DENEYİMİ

Akademik personelin alanında kendini geliştirmesi için de başlattıkları çalışmaları devam ettirdiklerini ifade eden Gül, "Akademik personelimizi farklı bakış açıları kazanması için yurt dışı görevlendirmeleri arttırıldı. Bu kapsamda son bir yıl içinde YÖK bursuyla yurt dışına gönderilen akademik personel sayısı 100'e çıkarken, 39. madde görevlendirmesiyle yurt dışına çıkan akademik personel sayısı 829 oldu. Bunun yanı sıra 7 TUBİTAK bursuyla, 57 rektörlük bütçesiyle, 252 fakülte bütçesinden olmak üzere toplamda 1245 yurtdışı görevlendirmesi yapıldı." diye konuştu.

İLETİŞİM FAKÜLTELERİ İÇİN ROL MODEL: MARMARA MEDYA MERKEZİ

Marmara Üniversitesi'nde Türkiye'de bulunan üniversiteler arasında bir rol model olacak Marmara Medya Merkezi kurduklarını belirten Gül, "Her yıl 150 öğrenciye Medya Merkezi'nde gazete, tv, radyo, e-yayıncılık başta olmak üzere 16 farklı birimde uygulamalı eğitim veriliyor. Uluslararası haber ajansları Euronews, Reuters, Anadolu Ajansı ve İhlas Haber Ajansı ile işbirliği imzalandı. İletişim fakülteleri arasında bir ilk gerçekleştirilerek, Medya Merkezi'ne canlı yayın aracı kazandırdık." dedi.

UZAKTAN EĞİTİM İMKANI

Marmara Üniversitesi'nin, Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni (UZEM) kurarak 2011 yılından itibaren eğitim vermeye başladığını hatırlatan Rektör Gül, 4 önlisans, 2 yüksek lisans ve 3 ortak ders programıyla 10000 kayıtlı öğrenciye uzaktan eğitim verildiğini söyledi.

Çift Anadal (ÇAP) ve Yandal (YAP) programlarının, 2012 yılından itibaren üniversitenin bütün birimleri arasında uygulanabilir hale getirildiğini vurgulayan Gül,

bugüne kadar ÇAP'tan 376, YAP'tan ise 152 öğrenci yararlanarak ikinci bir diploma ve sertifika almaya hak kazandığı bilgisini verdi.

'TÜRK TELEKOM'DAN SONRA EN GENİŞ KAPSAMA ALANINA SAHİBİZ'

14 kampüsün 627 noktasında ücretsiz kablosuz ağ sistemi ile Türkiye genelinde Türk Telekom'dan sonra en geniş kapsama alanına sahip olduklarını belirten Prof. Dr. M. Zafer Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Dünya genelinde üniversitelerde ücretsiz kablosuz ağ imkanı sunan Eduroam uygulaması, üniversitemizde başlatıldı. Uluslararası TIER III standartlarında yeni veri merkezi hizmete açıldı. Bütün üniversite birimlerine tek noktadan erişim sağlayan, kolay, hızlı ve kaliteli iletişime olanak veren Alo Marmara (0216 Marmara) çağrı merkezi kuruldu."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber