Çetede yalan rüzgârı: Emniyet: Daha ifade bile yok

Haber Giriş : 03 Haziran 2006 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

 Danıştay'a yapılan silahlı baskınla başlayan 'medyaya bilgi-belge servisi' çarşamba günü yapılan 'Atabeyler' operasyonuyla esrarengiz bir hal aldı.

Operasyonun yapıldığı gün hemen hemen bütün medya kuruluşlarına aynı bilgiler 'servis edildi', hatta haberin 'atlanmaması' için gazeteler telefonla uyarıldı. Emniyet'in dünkü haftalık basın toplantısında bir süredir yaşanan bu 'dezenformasyon' resmen açıklandı, 'Atabeyler' operasyonuyla ilgili yayımlanan bilgi ve belgelerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Adalet Bakanı Cemil Çiçek ise 'medyanın su aldığı çeşmeden kolibasili aktığını' söyledi. Bilgi akışının kaynağı ise bilinmiyor.

Küre ve Danıştay'la bağlantısız
Emniyet Sözcüsü İsmail Çalışkan, haftalık basın toplantısında Ankara Eryaman'daki 'Atabeyler' operasyonuyla ilgili soruları yanıtlarken Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne gelen ihbar üzerine savcı talimatı ve mahkeme kararıyla operasyon yapıldığını söyledi. Gözaltına alınan dokuz kişiden ikisinin muvazzaf asker olduğunu ve Adalet Bakanlığı'nın genelgesi doğrultusunda İnzibat Komutanlığı'na teslim edildiğini vurgulayan Çalışkan, "Gözaltına alınan zanlıların henüz ifadelerine başvurulmadı. Suikast haberleri doğru değil" dedi. Emniyet Sözcüsü Çalışkan, son operasyonun Danıştay'a yönelik silahlı saldırı ve yine Ankara'da bir süre önce gerçekleştirilen Küre Operasyonu ile herhangi bir bağlantısının bulunmadığını da açıkladı.

Sızdırmaya inceleme
Bazı belgelerin telefonla aranarak Genelkurmay Başkanlığı önüne çağrılan gazetecilere verilmesini değerlendiren Emniyet Söscüsü Çalışkan bu olayla ilgili inceleme başlattıklarını, gazetecilerden de yardım alacaklarını ifade etti. Operasyonun basına yansıdığı akşam bir gazetenin muhabirlerini arayan kimliği bilinmeyen kişiler, "Adınıza bir dosya var. Genelkurmay'ın önüne gelirseniz size ulaştırırız" demiş ve dediklerini de yapmışlardı. Zarfın içinden elle çizilmiş krokiler, doküman ve fotoğraflar çıkmıştı. Aynı gazeteyi Genelkurmay'dan aradığını iddia eden bir başkası ise "Eryaman'daki operasyondan haberiniz var mı, ilgilenin" demişti.

Genelkurmay'la koordinasyon
Çalışkan, operasyonun başlamasının ardından zanlılar arasında askeri personelin de yer aldığının belirlenmesi üzerine kurumlarına bilgi verildiğini belirtti. Operasyon nedeniyle Genelkurmay Başkanlığı ile Emniyet Teşkilatı arasında bir problem yaşanıp yaşanmadığının sorulması üzerine Çalışkan, "Ankara Emniyet Müdürlüğü'ndeki yetkili arkadaşlarla görüştüm. Genelkurmay'la ilgili olarak herhangi bir sıkıntı yaşanmadı. Konu koordineli bir şekilde soruşturuluyor" dedi. Bir gazetede dün yer alan haberde, son operasyonda gözaltına alınan askerler hakkında Genelkurmay'a hemen bilgi verilmediği, Emniyet'te sorgulanan askerlere Şemdinli bombalamasıyla ilgili sorular sorulduğu, bu durumun Genelkurmay ile Emniyet arasında sıkıntı yarattığı belirtilmişti.

Çiçek: Manipülasyon var
Danıştay'a yapılan saldırıyla başlayan 'bilgi-belge servisi' hükümet yetkililerini de rahatsız etmiş, Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve bakanlar bunu sık sık dile getirmişti. En son olarak Adalet Bakanı Cemil Çiçek, dün de Vatan Gazetesi Ankara Temsilci Bilal Çetin'e şunları söyledi: "Medyanın su aldığı çeşmeden kolibasili akıyor. Acele ettiğiniz için topluma kolibasilli su veriyorsunuz. Baştan beri söylüyorum. Bu durum kurallara uymuyor, bu işte bir kuraldışılık var. Hazırlık tahkikatı gizlidir. Yanlış bilgilerle insanların itibarıyla oynanıyor. Bu olaylarda bilgi kirlenmesi de var, bilgi kirletilmesi de var, manipülasyon da var."

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber