Yargıç ve savcılar örgütleniyor

Haber Giriş : 03 Haziran 2006 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıç ve savcılar, mesleki örgütlenme için yıllardır sürdürdükleri çalışmaları sonuç aşamasına getirdi. Yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesi açısından çok önemli görülen çalışmalarla 'Hâkimler ve Savcılar Birliği Tüzüğü' hazırlanarak imzaya açıldı.

En temel insan hakları arasında yer alan örgütlenme özgürlüğünün kullanımıyla ilgili davalara bakan yargıç ve savcılar, bu kez kendileri bu özgürlüğü kullanmak için harekete geçti. Tartışmaya açılan Hâkimler ve Savcılar Birliği Tüzüğü'nde birliğin kurucu üyesi olmak isteyen yargıç ve savcılara şu çağrı yapıldı:

"Avrupa Konseyi'ne üye 46 ülkenin 38'inde Yargıçlar ve Savcılar Birliği bulunmaktadır. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu sekiz ülkedeyse henüz böyle bir oluşum yoktur. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi bünyesinde alınan kararlarda, yargı bağımsızlığının sağlanması ve mesleki sorunların çözümü konusunda faaliyet göstermek üzere yargıç ve savcıların örgütlenmeleri zorunluluğuna önemle değinilmiştir.

Bakanlığın 'birliği' reddedildi
Adalet Bakanlığı'nca hazırlanmakta olan Türkiye Hâkimler ve Savcılar Birliği, bakanlığın idari ve mali vesayetinde olan, etki ve yönlendirilmesine açık bu birlik, Avrupa Hâkimler Birliği'nce yürütmenin dışında tam bir sivil oluşum niteliğinde görülmediğinden, Avrupa Hâkimler Birliği'ne üyelik başvurusu reddedilmiştir. Bu amaçla öngörülen evrensel standartlar gözetilerek birliğimizin sivil bir oluşum niteliğinde ortaya çıkması amaçlanmaktadır. Dernekler Yasası'nın yürürlüğe girmesinden sonra yargıç ve savcıların örgütlenmelerinin önünde yasal engel kalmamıştır."

Çağrıda, hukuksal kimliği dernek olan, siyaset üstü bir yapılanma amaçlandığı ifade edilerek, "Tüzük imzaya açılmış olup, Yargıtay, Danıştay, Ankara Adliyesi ve Ankara idare mahkemelerinde çalışan meslek mensuplarınca imzalanmaya başlanmıştır. Kurucu üye sayısı artarak sürmektedir. Kuruluş için gerekli sayı çok aşılmıştır. HSYK bilgilendirilmiştir" denildi.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber