Adı sanal ama cezası gerçek

Mesai saatleri dışında amirinden izin almaksızın işyerinde olmadığı tespit edilen bir memur hakkında gerekli işlem başlatılacaktır.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 04 Mayıs 2014 09:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Adı sanal ama cezası gerçek

Okan Güray Bülbül

Türkiye'de nüfusun yüzde 45'i internet kullanıyor. İnternette en yaygın kullanıma ise sosyal medyada. Ülke genelinde sahte hesaplar ile birlikte 36 milyon Facebook hesabı var. İnternet kullanıcıları günde 152 dakikasını sosyal medyada geçiriyor. Fakat işin çalışanları ilgilendiren boyutunu unutmamak gerekiyor. Paylaşımın içeriği önemli olmakla birlikte bazen paylaşımların zamanlaması da önemli hale gelebiliyor.

ÖNCE UYARI, SONRA İŞTEN ÇIKARMA

Örneğin, işyerinden hasta olduğu için izin alan bir çalışan aynı gün öğlen saatlerinde, 'İstanbul'da hava müthiş, gel de Şile'nin keyfini çıkarma' paylaşımını yapar ve bir de fotoğrafını eklerse, işveren çalışandan savunmasını isteyebilir. Disiplin yönetmeliğinde çalışana bu tip durumlarda uyarı verilmesi kararlaştırılmış ise çalışan uyarı alıyor. Eğer aynı yıl içerisinde birden fazla uyarı almış ise işverenin çalışanın iş sözleşmesini feshetme hakkı doğabilir.

MEMURLAR İÇİN DE AYNISI GEÇERLİ

Buna benzer durumlar memurlar için de geçerli. Memurlar bazen izin almaksızın amirlerinden habersiz olarak şehir dışına çıkıyorlar. Mesai saatleri dışında amirinden izin almaksızın işyerinde olmadığı tespit edilen bir memur hakkında gerekli işlem başlatılacaktır. Memurun görev yerinde olmadığı bir paylaşımla tespit edildiğinde memurun başı ağrıyabilir.

GİZLİLİĞİ İHLAL EDEN ÇALIŞAN YANDI

Sosyal medya paylaşımlarının hassas olduğu bir diğer nokta, paylaşımların içeriği. Örneğin, bir çağrı merkezi çalışanı müşterinin kişisel bilgilerini içeren bir paylaşımda bulunduğunda işveren bilgi gizliliğini ihlal ettiği nedeniyle çalışanı işten çıkartabilir. Bu durumda da, çalışan kıdem tazminatını alamayacaktır. Bunun birçok örneği var.

ADI SANAL AMA CEZASI GERÇEK

İş Kanunu uyarınca iş sözleşmesinin feshini gerektiren her türlü neden, sosyal medya üzerinden gerçekleşmişse de fesih nedenidir. Yani sosyal medya paylaşımlarında açıkça işverene hakaret eden, bir başka çalışana veya işverene açıkça sözlü tacizde bulunan, işverenin meslek sırlarını açığa çıkaracak nitelikte bilgi paylaşımı yapan bir çalışanın iş sözleşmesi feshedilebilir.

SİYASİ AÇIKLAMAYA DİKKAT!

İŞLE ilgili olmamakla birlikte kendi görüşlerini paylaşan, siyasi konularda fikir beyan eden, bir konu hakkında tamamen kendi iradesine dayalı olarak paylaşımlarda bulunan bir çalışanın sadece bu nedenle iş sözleşmesi feshedildiğinde olay mahkemeye taşınacaktır.

İŞVEREN İSPATLAMAK ZORUNDA

Attığı bir tweet, paylaştığı bir içerik yüzünden iş sözleşmesi feshedilen bir işçi, hakkını iş mahkemelerinde arayabilir. İşveren sözleşmenin fesih nedenini sosyal medya paylaşımına dayandırmaz ve başka bir nedenle feshettiğini öne sürerse, mahkemede feshin bu nedenle gerçekleştiğini ispat etmekle yükümlü.

SADECE ÇALIŞAN DEĞİL

Sadece çalışanlar değil, ırkçı, hakaret içeren paylaşımlar nedeniyle herkes bir davanın tarafı haline gelebilir. Dolayısıyla sosyal medya paylaşımlarında hassas davranmak gerekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber