Eski bakanların fezlekeleri Meclis'te

TBMM Genel Kurulu, 4 eski Bakan ile ilgili soruşturma önergelerinin görüşülmesi gündemi ile toplandı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Mayıs 2014 14:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Eski bakanların fezlekeleri Meclis'te

AK Parti Grubu tarafından verilen eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkındaki iddiaların araştırılması için Meclis soruşturması açılmasına ilişkin önerge ile CHP'nin 4 eski Bakan ile ilgili iddiaların araştırılması için 4 ayrı Meclis soruşturması açılmasına ilişkin önergelerini görüşmek üzere toplanan Genel Kurula, TBMM Başkanvekili Meral Akşener başkanlık yapıyor.

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar:

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kendisinin de aralarında bulunduğu 4 eski bakanla ilgili TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek soruşturma önergesiyle ilgili, "Biz de orada dinleyeceğiz, hayırlı olur inşallah" dedi.

Bayraktar, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlenen Milletvekilleri İstişare Toplantısı'nın ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bayraktar, bir gazetecinin, TBMM Genel Kurulu'nda, 4 eski bakanla ilgili görüşülecek 5 ayrı soruşturma önergesine ilişkin sorusu üzerine, "4 bakan arkadaşla ilgili orada biz de dinleyeceğiz, bakacağız duruma. Hayırlı olur inşallah" diye konuştu.

"Siz de konuşma yapacak mısınız" sorusuna ise Bayraktar, "Bakacağım duruma, gerekirse konuşurum" yanıtını verdi.

Hedef Başbakandı, biz kullanıldık

-CHP, MHP ve HDP grup başkanvekilleri, bugünkü görüşmelerin televizyondan yayınlanmamasını eleştirdi

TBMM Genel Kurulu'nda, CHP, MHP ve HDP grup başkanvekilleri, bugünkü görüşmelerin Meclis televizyonundan yayınlanmamasını eleştirdi.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Meral Akşener başkanlığında toplandı.

1 Mayıs'ta meydana gelen olaylarla ilgili söz alan CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, 1 Mayıs'ın, yasakçı anlayışla, keyfi gözaltılarla "toplumu geren bir bayram algısı oluşturulmaya çalışıldığını" öne sürdü.

Hükümetin, Taksim'i yasaklamasının özgürlük ve demokrasi adına "utanç verici" olduğu savunan Kaplan, "Adeta 1 Mayıs'ı işçi sınıfını zehir ettiniz" ifadesini kullandı.

Bayraktar konuşurken ağladı

Kaplan, "İşçi sınıfından bu kadar korkmaya gerek yok. Taksim fobisinden de artık kurtulun ve toplumu germeyin. Yasak koymadığınız 1 Mayıs törenlerinde hiçbir olay yaşanmadı. Bunlardan ders alın" diye konuştu.

Yerinden söz alan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM Genel Kurulu'nun çalışmalarının TBMM'nin internet sitesi üzerinden de izlenemediği için, bu sorun giderilene kadar görüşmelere ara verilmesini istedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, böylesine önemli ve özel durumda televizyon yayınının yapılması gerektiğini belirterek, "Milletin Meclisinde yapılan görüşmelerin yayınlanmasını TRT engelliyor. Meclis'i bürokratik oligarşi mi yönetiyor? Atanmışlar seçilmişlerin üzerinde mi? TRT, TBMM'ye yalan beyanda bulunuyor" dedi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de görüşmelerin televizyondan yayınlanması için başvuruda bulunduklarını ifade ederek, "AKP, bu tartışmalardan halkımızı soyutlamak istiyor" ifadesini kullandı.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, fezlekelerin milletten kaçırılmadığını söyledi.

"Kimse kimseden bir şey saklamıyor" diyen Canikli, "(Fezlekeler gizli) gibi iddialar gerçeği yansıtmıyor, bütün dünyaya sayfa sayfa servis edildi" diye konuştu.

Canikli'nin konuşması üzerine Vural, görüşmelerin yarın yapılması teklifini getirdi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, cep telefonuyla Başkanlık Divanı önüne gelerek, TBMM Başkanvekili Akşener'e internetten yayın olmadığına ilişkin cep telefonunundan görüntüler gösterdi.

Akşener de konuyu teknik personele ilettiğini, internette yayınla ilgili takibi yapacağını söyleyerek, "Ancak benim resen 'açın televizyonu' deme hakkım yok" dedi.

Öte yandan CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, elindeki tabletten görüşmeleri canlı yayınlıyor.

-CHP, MHP ve HDP Grup Başkanvekilleri, Genel Kurul'daki görüşmelerin Meclis TV'den canlı yayınlanması için TBMM Başkanı'na yeniden talepte bulundu

CHP, MHP ve HDP Grup Başkanvekilleri, TBMM Genel Kurulu'nda, dört eski Bakanla ilgili Meclis Soruşturması önergelerinin görüşmelerinin Meclis TV'de canlı yayınlanması için TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e yeniden talepte bulundu.

TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelere ara verilmesinin ardından, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'i ziyaret etti.

Grup başkanvekilleri, Çiçek'ten, Genel Kurulu'da bugün ele alınacak olan dört eski Bakanla ilgili Meclis Soruşturma önergesi görüşmelerinin, TRT 3 kanalı üzerinden Meclis TV'de yayınlanması için girişimde bulunmasını talep etti.

Oktay Vural, görüşme sonrasında, Çiçek'in konuyla ilgili girişimde bulunacağını söylediğini belirtti.

CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri, tablet bilgisayarı ile internet üzerinden canlı yayınlıyor.

TBMM Genel Kurulu'nda, bugün dört eski Bakanla ilgili Meclis Soruşturmasına ilişkin görüşme yapılacak. Muhalefet milletvekilleri, görüşmelerin Meclis TV'den canlı yayınlanmamasına tepkisini sürdürüyor.

Toplantıyı kendi tablet bilgisayarı ile internet üzerinden canlı yayınlayan CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Onur, görüşmelerin Meclis TV'de yayınlanmaması üzerine böyle bir yola başvurduğunu belirtti.

Daha önce de Genel Kurul'dan böyle bir yayın yaptığını anımsatan Onur, "Bu görüşmelerin de Meclis TV'den yayınlanmayacağının anlaşılması üzerine, benden 'yayın yapacak mısınız?' diye yoğun bir istek oldu. Ben de 'yaparım' sözünü verdim. Ben bağımsız medya görevi görüyorum şu an. Görüşmeler zaten kapalı oturum halinde yapılmıyor. Bu kadar önemli bir oturumu vatandaştan saklamak doğru değil. Bizi farklı yollara yöneltmelerinin hiçbir manası yok" diye konuştu.

Dört eski bakanla ilgili soruşturması önergeleri Genel Kurul'da

TBMM Genel Kurulu'nda, AK Parti'nin dört eski bakanla ilgili soruşturma önergesinin görüşmelerine başlandı.

Genel Kurul'da önerge üzerinde ilk sözü AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç aldı.

Soruşturma Önergesi'ne geçilmeden usul tartışması yaşandı

TBMM Genel Kurulu'nda, dört eski bakanla ilgili soruşturma önergelerinin görüşülmesine geçilmeden, usul tartışması yaşandı.

CHP'nin grup önerisinin görüşülmesinin ardından özel gündemde yer alacak işler kısmına geçildi.

Birleşimi yöneten Başkanvekili Meral Akşener, AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç ve arkadaşlarının, Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski AB Bakanı Egemen Bağış, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkındaki iddialarının yer aldığı Soruşturma Önergesi'nin görüşmelerine başlanacağını belirtti. Akşener, itiraz üzerine, grup başkanvekillerine sırasıyla söz vereceğini söyledi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, AK Parti milletvekillerinin verdiği önergede, "kamuoyundaki iddialar" denildiğini belirterek, bir milletvekilinin kendisini süreçten arındırarak kamuoyuna yüklemesinin önerge verenlerin talimatla verdiklerini ortaya koyduğunu söyledi. "Bu önergenin bu şekilde görüşülmesi mümkün değildir. Çünkü bu diğer önergelerden sonra verildi" diyen Vural, veriliş sırasına göre görüşülmesi gereğine işaret etti. AK Parti'nin önergesini önce görüşülmesini temin etmenin, bundan sonraki Meclis iradesine etkilemeye yönelik olduğunu ileri süren Vural, bugüne kadar öne alma örneği görmediğini kaydetti. Vural, sıra değiştirmenin Danışma Kurulu yetkisinde olmadığını ifade etti.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, 4 eski bakan hakkında Genel Kurul'a iki ayrı sunuş yapıldığını, birinin Erdoğan Bayraktar, diğerinin ise Bağış, Çağlayan ve Güler hakkında olduğunun altını çizdi. Altay, "Cemil Çiçek niye iki ayrı sunuşu yaptırdı, bugün bunların birleştirilmesi hukuki mi, doğru mu? elma ile armudu bir sepete koymak ya da elma çalan ile adam öldüreni bir tutmak hukuk normlarında da kabul edilemez. Bu nedenle bu önerge, diğer önergelerin arkasına alınarak onlardan sonra işleme alınması zarurettir" dedi.

HDP Grubu adına söz alan Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Meclis'in hukuku çiğnememesi gerektiğini savunarak, Bayraktar hakkında verilen takipsizlik kararına dikkati çekti.

AK Parti'nin önergesi gereği 4 eski bakan ile tek oylama yapılacağını belirten Kaplan, "4 bakan için bir oylama yapılacağından kurunun yanında yaş da yanar tabii ki..Cümleten toptan bir anlayış hukukta yok. Bayraktar hakkında takipsizlik kararı verildi. Artık Bayraktar'ın fezlekesi yok. Yoksa, AK Parti Grubu'nun verdiği grup önerisi düşer. Çünkü fezlekeyi Meclis Başkanlığı geri gönderecek. Bu durumda AK Parti iktidarı kendi bakanı hakkında hukuk dışına başvurup toplu oylama yaptırması mümkün değil. Toplu oylama yaptığı anda, Bayraktar'ın takipsizlik kararını dikkate almadığı için hukuk dışılık yapmış olacak. Burada AK Parti, şansız bur durumda, kendi kalesine gol attı. Farkında olmadan...Ya önergesini çekip düzeltecekler, 3 bakanla ilgili ayrı bir önerge getirecekler. Bu yanlış düzeltilmeden, takipsizlik kararı verilen insanı yüce divana sevkeden meclis konumuna düşersiniz. O sizin bakanınız, sizin milletvekiliniz. Bakanınız hukuku mu önergeniz mi önemli, buyurun karar verin. Ben bu hukuksuzluğa dikkat çekiyorum. Bunu geri çekin, oylamayın" diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ise Kaplan'ın tespitinin doğru olmadığını savunarak, "Takipsizlik kararı henüz kesinleşmemiştir. Bütün iddialar, 4 bakan ile ilgili önergeyi çekip, 3 bakan ile ilgili yeni bir önerge verildiği zaman, ortaya çıkacak muhtemel tartışma, iddialar, haksızlık, hakaretlerin boyutunu tahmin edemiyorum. Zaten kendileri talep ediyorlar, istediler. Bu şekilde devam etmesi konusunda kendi talepleri var. Hukukilik noktasında herhangi bir problem yok" görüşünü savundu.

Genel Kurul'un, AK Parti milletvekillerince verilen önergenin önce görüşülmesi konusunda kararı olduğunu belirten Canikli, bu karar değişmediği sürece uygulanması gerektiğini söyledi.

-"Çok zor bir gündeyiz"

Başkanvekili Akşener, grup başkanvekillerine, "Hukuki olarak söylediklerinizde kulak verilecek konular var ama bir de bir Danışma Kurulu kararı var. Yapabileceğim şey; sadece tutum hakkında bir usul tartışması açabilirim ve Genel Kurul'un kararını tekrar isteyebilirim. Çok zor bir gündeyiz" diyerek, birleşime ara verirken, grup başkanvekillerini toplantıya çağırdı.

Akşener, aradan sonra birleşimi açarken usul tartışması açtı. Akşener, gruplar adına yapılan konuşmaların ardından "tutumunda bir değişikliğin mümkün görünmediğini" belirterek, AK Parti'li milletvekillerinin verdiği Soruşturma Önergesi'nin görüşüleceğini açıkladı.

Daha sonra AK Parti'nin önergesinin görüşülmesine geçildi.

-Bayraktar sıraları dolaştı

Öte yandan, hakkında Meclis Soruşturması açılması istenen eski Çevre ve Şehircilik Bakanı, AK Parti Trabzon Milletvekili Erdoğan Bayraktar, Genel Kurul'da milletvekilleriyle ayaküstü konuştu. Bayraktar, eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, AK Parti grup başkanvekillerine ve HDP sıralarına giderek bir süre sohbet etti.

Genel Kurul'da haklarında soruşturma önergesi verilen Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan, AB eski Bakanı Egemen Bağış ve İçişleri eski Bakanı Muammer Güler de yer aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber