TSK'nın tüm silahları değişiyor

Kale, üzerinde çalıştığı 5 stratejik proje ile Türk savunma sanayiine katma değer katmaya devam ediyor. İnsansız hava aracı, milli piyade tüfeği, yerli turbojet motor gibi projeler ile şirket 100 milyon TL’lik cirosunu 4 yılda 4’e katlayacak.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 06 Mayıs 2014 09:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TSK'nın tüm silahları değişiyor

Kaan Zenginli

Kale Grubu'nun savunma sanayi alanında faaliyet gösteren şirketi Kale Havacılık Sanayi A.Ş, hızlı büyümesini sürdürüyor. Bu alanda geliştirdiği birçok proje ile Türk savunma sanayine değer katan firma, üzerinde çalıştığı 5 kilit proje ile ithalata dayalı birçok ürünü yerli olarak üretiyor. Kale Havacılık şirketinin önümüzdeki döneme ait hedeflerini paylaşıldığı basın toplantısında konuşan Kale Teknik Grup Başkanı Osman Okyay, stratejik bir sektör olan 'savunma' alanında 1989 yılından bu yana faaliyet gösterdiklerini söyledi. 'Yerli piyade tüfeği', 'turbojet motor', 'insansız hava aracı' gibi projelerle Türkiye'ye katma değer kattıklarını ifade eden Okyay, bugün 100 milyon TL olan cirolarını 2018 yılında Kale Havacılık olarak 400 milyon TL'ye ulaştırmayı hedeflediklerini belirtti.

70 milyon $ yatırım

Grubun son dönemdeki dikey büyüme alanlarından birisini savunma ve havacılık sanayinin oluşturduğunu belirten Okyay, 1989 yılında Kale Kalıp Şirketi'nin Stinger füze projesine dahil olmasıyla adım attıkları bu sektörde, Kale Havacılık ve Kale Pratt&Whitney şirketlerini kurup sağlam adımlarla ilerlediklerini belirtti. Okyay şöyle devam etti: "Havacılık ve savunma alanındaki faaliyetlerimizi altında topladığımız Teknik Grup olarak, 100 milyon lira ciroyla tamamlamayı hedeflediğimiz 2013 yılını, 109 milyon lira ile geçtik. 2014 yılında 200 milyon lira ciro hedefimiz var. 2018 hedefimiz, 400 milyon lira ciroya ulaşarak, stratejik oyuncusu olduğumuz sektörün, ekonomi ölçeğinde de liderleri arasına girmek. Gelecek 5 yıl içinde, bu alanda 70 milyon dolarlık daha yatırım planlıyoruz."

İzmir fabrikası açılıyor

Okyay 5 kilit projeden biri olan İzmir fabrikasının 6 Haziran tarihinde açılacağını söyledi. Fabrikanın dünyanın en büyük uçak motoru üreticilerinden Amerikalı Pratt&Whitney ile yüzde 51-49 ortaklıkla hayata geçtiğini belirten Okyay "1. etap yatırımı tamamlandı. Bu fabrika sayesinde dünyanın en gelişmiş savaş uçağı olan F35'lerin çok kritik motor parçaları artık İzmir'de üretilecek" dedi. İnsansız hava aracı çalışmalarından da bahseden Osman Okyay şöyle devam etti: "Kale Kalıp-Baykar iş ortaklığı olarak üstlendiğimiz Türkiye'nin gözlem amaçlı Taktik İnsansız Hava Aracı tasarımını tamamladık. Şu anda test çalışmaları devam eden araçları bu yıl içinde teslim edeceğiz. Toplamda 12 adet kesin, 6 adet opsiyonlu olmak üzere 18 araçtan söz ediyoruz. Bu projenin parçası olmaktan büyük gurur duyuyoruz."

'Mehmetçik 1'in' teslimatı başladı

Türkiye'nin ilk yerli turbojet motoru projesini de 2 yıl önce üstlendiklerini hatırlatan Okyay "Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın Türk SOM Füzesi için istediği bu projeyle, Türkiye'nin ilk defa kendi tasarladığı, kendi geliştirdiği bir jet motoru ortaya çıkmış olacak. İlk prototipi ateşledik ve motor çalıştı. Bu motorlar füzelerde kullanılacak. Ancak geliştirilmesi durumunda uçaklarda ve motor şeklinde de ihraç edilebilir" dedi. Grubun diğer projesi milli piyade tüfeğinin üretimi yaptıklarına işaret eden Okyay "Ürün kalifikasyonu için ilk 50'lik üretimimizi yaptık ve bütün testleri başarıyla geçtik. Üretim hattı kalifikasyonu fazında ürettiğimiz 200 adet tüfek de tüm testleri başarı ile geçti. Üretim kapasitemiz 20 bin. TSK'nın tüm silahları zamanla değişecek. Adının 'Mehmetçik 1' olmasını arzu ediyoruz. Buna daha sonra karar verilecek" dedi. Okyay Ar-Ge departmanlarını bağımsız bir şirket olarak yeniden konumlandırdıklarını da söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber